Arsa Fiyatları İstanbul'da yüzde 85,  İzmir'de yüzde 74, Ankara'da yüzde 47 Yükseldi

Arsa Fiyatları İstanbul'da yüzde 85, İzmir'de yüzde 74, Ankara'da yüzde 47 Yükseldi

Endeksacom'un güncel verilerine göre, arsa fiyatları son bir yılda İstanbul'da ortalama yüzde 85, Ankara'da yüzde 47, İzmir'de yüzde 74, Bursa'da yüzde 34 ve Antalya'da yüzde 120 artış gösterdi.

A+A-

Ev fiyatlarında son bir senede meydana gelen büyük artış ülke gündemindeki yerini korumaya devam ediyor. Özellikle son bir senede fiyatlarda meydana gelen ortalama yüzde 51'lik yükseliş gözleri bu sektöre çevirdi.

Konut üreticileri yükselen maliyetlere vurgu yaparken vatandaşlar fiyatların yeniden alınabilir seviyelere düşmesini bekliyor. Fakat konut maliyetini meydana getiren ana kalemlerin çoğunda yıllık fiyat yükselişleri enflasyonun ve endeks artışının üzerinde kalmaya devam ediyor. Bir evin maliyetini meydana getiren ana kalemleri arsa, işçilik, çimento, demir-çelik, seramik kaplama malzemeleri, mermer, boya, alçı, plastik doğrama, ahşap inşaat gereçleri ve camdan oluşturuyor. Bu maliyetler arasında özellikle büyükşehirlerde en büyük payı arsa alıyor. Türkiye'de arsa maliyetinin toplam ev maliyeti içindeki payı yüzde 50'lere, hatta bazı bölgelerde yüzde 80'lere kadar yükseliyor. 

Fiyatlar yükselecek 

Son zamanda inşaat malzeme fiyatlarındaki yükselişe paralel olarak ev fiyatlarının da yükseleceğini söyleyen sektör temsilcileri, toplam gayrimenkul geliştirme maliyetleri içerisinde en yüksek olanının arsa payı olduğuna belirtiyor. GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, "Malzeme fiyatlarında artış söz konusu. Oysa sektör olarak konut üretiminin sürdürülmesi için öngörülebilirliğe ihtiyacımız var. Görünen o ki, önümüzdeki dönemde sektör oyuncularının maliyet artışını fiyatlara yansıtmaları beklenenin üzerinde olacaktır. Bu nedenle serbest piyasa koşulları içinde bu konuda yapılacak daha sıkı bir regülasyonu önemli buluyoruz" dedi.

Arsa payı yüzde 80'e ulaştı 

Mehmet Kalyoncu, şunları kaydetti: "Konutta fiyat sürdürülebilirliği için esas önemli konu, toplam geliştirme maliyeti içerisinde arsa maliyetinin payı. Malzeme fiyatlarında artış dönemsel olabilir. Erişilebilir konutu konuşacaksak arsa maliyetlerinin olağanüstü yüksekliğini konuşmamız lazım. Özellikle ülkemizde ortalama yüzde 50-60 civarında olan arsa payı, dünya ortalamasının çok çok üstünde. Hatta Bağdat Caddesi'nde bu oran yüzde 70-80'leri buluyor."

Fiyatlarda spekülatif artış 

İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, konut üretiminin ana girdisi olan arsa fiyatlarının son bir senede spekülatif bir şekilde yaklaşık yüzde 85 oranında yükseldiğini dile getirdi. Nazmi Durbakayım, "Yüksek arsa fiyatları, çimento ve demir gibi maliyetleri yüzde 100'ün üzerinde artan inşaat malzemeleriyle birlikte düşünüldüğünde yeni konut fiyatları erişilebilir seviyeden iyice uzaklaştı. Yükselen konut fiyatları ile zirve yapan orta gelir grubuna ait konut talebinin örtüşmemesi, söz konusu konut grubundaki arzının yavaşlamasına neden oldu. Kısırdöngüne dönüşen bu durum, fiyatların sürekli artış göstermesine uygun bir zemin hazırladı" şeklinde konuştu.

İstanbul'da arsa fiyatı yüzde 85 yükseldi

Uzun vadede kâr ettiren taşınmazların başında arsa yatırımları geliyor. Fakat, konut üretim maliyetinde döviz kurundaki yükselişin inşaat malzemelerinin fiyatlarında yükselişe sebep olması ile beraber arsa fiyatlarındaki yükseliş de dikkat çekiyor. Teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu Endeksacom'un güncel verilerine göre, arsa fiyatları son bir yılda İstanbul'da ortalama yüzde 85, Ankara'da yüzde 47, İzmir'de yüzde 74, Bursa'da yüzde 34 ve Antalya'da yüzde 120 artış gösterdi. İstanbul'da ortalama arsa metrekare satış fiyatı bin 542 TL, Ankara'da bin 452 TL, İzmir'de bin 349 TL, Bursa'da 946 TL, Antalya'da ise bin 34 TL seviyelerinde kaldı.

Sabah

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.