Arsa Fiyatları Düşüşe Geçti!

Arsa Fiyatları Düşüşe Geçti!

TOKİ’nin Türkiye’nin 81 ilinde 1 milyon adet arsayı satışa sunması arsa fiyatlarının gerilemesine neden oldu. Arsa piyasasında şimdiden yüzde 2’lik fiyat indirimi geldiği bildirildi.

A+A-

Türkiye’de TOKİ tarafından bir süre önce başlatılan İlk Evim İlk İşyerim Sosyal Konut Projesi kapsamında geçtiğimiz hafta 1 milyon adet arsa için vatandaşlardan başvurular alınmaya başlandı. Piyasanın altın fiyatlarla ve kolay ödeme seçenekleri ile kamuya ait arsalar vatandaşlara altyapılı olarak teslim edilecek. Büyük bir talep gören arsalar gayrimenkul piyasasını daha şimdiden etkilemeye başladı.

TOKİ'DEN ARSA PİYASASINA MÜDAHALE

Arsa piyasasında satışların gerilediği bildirilirken arsa satın almak isteyenlerin TOKİ başvurusu yapıp beklemeye geçtikleri bildirildi. Kurada isimlerinin çıkması halinde arsalar TOKİ tarafından vatandaşlara tahsis edilecek. Bu tahsis edilecek olan arsalar üzerinde de arsa sahipleri kendi evlerini inşa edebilecekler.

ARSA FİYATLARI DÜŞÜŞE GEÇTİ

Arsa satışlarında TOKİ arsalarının etkisi ile bir gerileme olduğu açıklandı. Arsa satın almak isteyenlerin sayısının azalması neticesinde fiyatlarda da düşüşler gözlemlenmeye başlandı. Arz talep dengesi sağlanan arsa piyasasında haddinden fazla fiyat yükselişleri aşağıya doğru çekiliyor.

PANDEMİ İLE FİYATLAR FIRLAMIŞTI

Pandemi dönemi ile beraber arsa çok önemli bir yatırım aracı haline gelmişti. Hatta konut inşa edilebilecek arsalar olduğundan çok daha fazla kıymetlenmişti. Talep arttıkça fiyatlar yükselmiş ve arsa maliyetleri konut maliyetlerinin en büyük belirleyicisi olmuştu. Artan fiyatlarla arsa yatırımı yapmak da çok külfetli bir hale gelince konut sektörü açısından arsa krizi yaşanmaya başlanmıştı.

ARSA FİYATLARI DÜŞMEYE DEVAM EDECEK

Arsa krizi TOKİ’nin müdahalesi ile çözülmeye başladı. Fiyatlarda bir haftada yüzde 2 oranında düşüşler meydana geldi. TOKİ’nin arsa başvuruları devam ediyor. 7 kasım tarihine kadar bu başvurular devam edecek ve ardından kura çekimleri yapılarak 1 milyon adet arsa gayrimenkul piyasasına sokulmuş olacak. Bu arsalarda konutların inşa edilecek olması ise inşaat sektöründe arsa taleplerini daha da düşürecek. İnşaat sektörü özel anlaşmalarla vatandaşların yaptıracakları evleri yapabilecekler. Bu da arsa taleplerine bir süre engellemiş olacak. Arsa fiyatlarında 1 yıllık süreçte önemli gerilemelerin olacağı bekleniyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.