Apartmanlarda Ortak Kullanım Alanları Artıyor

Apartmanlarda Ortak Kullanım Alanları Artıyor

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ile birlikte apartmanlarda ortak alanın arttığını söyledi…

A+A-

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı yapılarda bulunan ortak alanlar ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kat sahiplerinin tüm ortak alanlara sözleşmede aksi belirtilmediği sürece arsa payları oranında ortak olduklarını belirten Özelmacıklı, bu alanların bireysel kullanılmasının mümkün olmadığını söyledi.

HER KAT MALİKİ KAT SAHİBİDİR

Sığınak, otopark, kömürlük, oyun ve spor alanları, teras çatılar ve çatı bahçeleri, yapıların dışında kalan boşluk alan ve bahçeler gibi yerler ortak yerlerdendir diyen Özelmacıklı,  bu yerlerde her kat maliki hak sahibidir dedi.

ORTAK ALANLARI SATIYORLAR

Gayrimenkul satışlarında depolu dükkan, bahçeli daire gibi birçok taşınmazda ortak alanların satışa konu olduğunu ve problemin ilerleyen süreçte ortaya çıktığını belirten Özelmacıklı "Satışa konu taşınmaz profesyonel gayrimenkul danışmanı tarafından mimari projesi ve yönetim planı üzerinden kontrol edilmelidir. Daireye, dükkana veya dükkan deposuna, kömürlük, çamaşırlık, kapalı otopark veya sığınak gibi alanlar dahil edilirse ve bu şekilde satılırsa daha sonra kat malikleri bunun düzeltilmesini haklı olarak talep edebilirler. Çünkü, ortaklaşa korunma ve faydalanma için zorunlu olan alanlar, oybirliği bile olsa kiraya verilemez başka maksatla kullanılamaz. Lakin bazı inşaat firmaları bile bu eklenti gibi satıyor ve alıcılar mağdur ediliyor. Hatta bu durum, site yönetimi inşaat firması sonrasında kat maliklerine geçince ortaya çıkabiliyor. Yine kanuna aykırı yönetim planı maddeleri ile de bu tür alanların bir malikin kullanımına bırakılması da dava konusu edilebilir. Bununla beraber sığınak, otopark gibi mutlak ortak alanlar tüm kat maliklerininin mutabakatı veya muvafakatı ile dahi olsa başka bir amaçla zaten kullanılamaz" dedi.

ORTAK ALANLAR ARTTI

Bugün ki Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğü giren Yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ile birlikte apartmanlarda ortak alanların arttığına dikkat çeken,”Özelmacıklı, "Teras çatılarda, çakıl, toprak, çim ve benzeri doğal örtüler ile kaplanarak iklime uygun bitkilendirme yapılabilecek. Yapının görünüşlerini ve bulunduğu çevrenin siluetini bozmayacak ve çatı sınırlarını aşmayacak şekilde bahçeler oluşturulabilecek. Artık yeni yapılarda bahçeler çatılarda olacak ve herkes tarafından kullanılabilecek" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.