Antalya’da En Düşük Kira 3-4 Binden Başlıyor

Antalya’da En Düşük Kira 3-4 Binden Başlıyor

Rusya-Ukrayna savaşından bu yana geçen 2 aylık süre zarfında Antalya’da konut fiyatlarında fahiş artışlar yaşandı. Bazı bölgelerde kiralar savaşın başlamasından bu yana 5 kat arttı.

A+A-

2 ay önce 2-3 bin liradan kiracı bulan dairelerin bugün, 15-20 bin TL’ye kiraya verilebildiğini belirten Antalya Emlakçılar, Oto Galericiler ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, “Bu fiyatların balon olduğuna inanıyorum ama bir denetleme kesinlikle gelmesi lazım” dedi.

Rus ve Ukraya vatandaşları özellikle Konyaaltı’nın Liman, Hurma, Sarısu, Muratpaşa’nın Lara bölgesinde ya daire kiraladılar, yada satın aldılar. Talebin fazla olmasının yanı sıra, kentte yaşayan yerleşik yabancıların vatandaşlarına aracılık yapması nedeniyle kira fiyatları 2 aya göre beş katına çıktı.

2 ay önce 2-3 bin TL’den alıcı bulan dairelerin bugünlerde kiralık fiyatı, aylık 15-20 bin TL hem de peşin olarak isteniyor. Hurma ve Liman bölgesinde çok evlerin balkon ve camlarında az sayıda satılık veya kiralık yazısının olduğu görüldü.

Kentteki kira artışlarını, sebebini ve yapılması gerekenleri ,Antalya Emlakçılar, Oto Galericiler ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar değerlendirdi. Çağlar, pandemi döneminde ülke genelinde olduğu gibi Antalya’da da inşaat sektörünün tamamen durduğunu söyledi.

Antalya’da zaten satılık ve kiralık çok az ev olduğunu dile getiren Çağlar şöyle konuştu:

”Bunun üstüne pandemiden sonra, Rusya Ukrayna savaşıyla birlikte bir göç akımı başladı. Fiyatlarda otomatik olarak arttı. Antalya’da yaşayan yabancıların, gelen yurttaşlarına bu fiyatları arttırması sonucu fiyatlar doğal olarak yükseldi.

Şu andaki fiyatlar bir balondur diye düşünüyorum. Bunun sebebi de yabancılar ve emlak sektöründeki ayakçı, kapıcı dediğimiz arkadaşlardır. Dışarıdan kente yerleşen yabancıların, kendi dil, din ve ırkından vatandaşlarına bu evleri rayiç bedel üzerinden kiraya vermeleridir.

Bizim esnafımız kesinlikle fiyatların artması yönünde bir çabaları yoktur hatta daha düşük olmalarını istiyorlar. Biz fiyat sirkülasyonundan kazanırız. Bir kere yüksek satarsan, bir daha yüksek satma şansın olamaz.

Antalya’nın her bölgesinin rağbet görmesine rağmen en fazla kira artışı olan yerler olan Lara ve Konyaaltı bölgesinde geçen yıla oranla fiyatlarda yüzde 300’e kadar artışların yaşandı. 

Denetlenmenin arttırılması gerekiyor. Öğrencilerimizin, evlenecek gençlerimizin durumunu düşünüyorum. Bunun önüne geçilmesi, birinin dur demesi lazım. Bizde şikayetçiyiz. Ayakçı, değnekçi dediğimiz kişi devlete vergi vermiyor. Devletimiz de zarar ediyor.

Antalya’da en düşük kira 3-4 binden başlıyor ve bölgesine göre 40 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Bu fiyatların balon olduğuna inanıyorum ama bir denetleme kesinlikle gelmesi lazım. Bu aracı kişilerin kayıt altına alınması gerekir. Varsak bölgesinde dahi kiralık ev bulmak zor. Fiyat yüksek olsa da yok. Oturan mevcut çıkıyor, onunda yeri hemen bir dakikada doluyor. Ama fiyatlar bu kadar olmamalı”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.