Antalya Kepez-Santral'de Çevreci Dönüşüm!

Antalya Kepez-Santral'de Çevreci Dönüşüm!

Türkiye’nin en büyük ve sorunsuz kentsel dönüşüm projesi olan Antalya Kepez-Santral, aynı zamanda en çevreci geri dönüşüm çalışmasına da sahne oluyor.

A+A-

Antalya Büyükşehir Belediyesi, yıkım alanından çıkan hafriyatı alanda geri dönüştürerek, alt yapı çalışmalarında kullanıyor. Kazılardan çıkan toprak ise peyzaj işlerinde değerlendiriliyor. Ağaçlar proje içindeki yeşil alanlarda kullanılmak üzere sökülerek, koruma altına alınıyor. 

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Kepez-Santral mahallelerini kentin en prestijli yaşam alanlarından biri haline getirecek kentsel dönüşüm projesinde hummalı çalışmasını sürdürüyor. Belediye şirketi ANTEPE tarafından yürütülen projenin inşaat işi için yapılan ihaleyi Türkiye’nin en güçlü firmalarından olan ve sektöründe kendini ispatlayan Sur Yapı kazanmıştı. Binaların inşasına ilişkin süreç devam ederken, Büyükşehir Belediyesi de alanda kendisinin yapması gereken çalışmaları büyük bir titizlik ve süratle gerçekleştiriyor. 

GÜNDE 1800 TON MOLOZ GERİ DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Kepez ve Santral Mahalleleri yıkım çalışmalarında sona gelinirken her yönü ile yeni nesil bir kentleşmenin örneği olan proje, çevreci unsurları ile de öne çıkıyor. Kendi içinde geri dönüşüm sağlayan örnek bir kentsel dönüşüm çalışması gerçekleştiriliyor. Evlerin yıkımında ortaya çıkan hafriyat atıkları, alanda geri dönüştürülerek yine projenin alt yapısında kullanılıyor. Alanda kurulan konkasör tesisine taşınan molozlar, burada kırılarak, çeşitli ebatlardaki eleklerden geçiriliyor ardından proje kapsamında açılan yollarda dolgu malzemesi olarak değerlendiriliyor. Günde ortalama 1800 ton moloz bu kapsamda geri dönüştürülüyor. Böylece hafriyatın taşınması ve depolanmasıyla oluşabilecek ekonomik kaybın, çevre ve görsel kirliliğinin önüne geçiliyor.

ANA YOLLAR AÇILIYOR

Kepez-Santral Kentsel Dönüşüm Projesi’nde yer alan ana yolların da açılması çalışmaları sürüyor. Projede yer alan 3 bin 398 metre uzunluğundaki 35 metrelik ana yol hattının 1408 metrelik bölümün kazı ve dolgu işleri tamamlandı. 3 bin 875 metre uzunluğundaki 25’lik yolun da 750 metrelik kısmı açıldı. Konkasör tesisinde üretilen malzeme 35 metrelik ve 25 metrelik yolların dolgusunda kullanılıyor. 

HEM ÇEVREYE HEM EKONOMİYE KATKI

ANTEPE yetkilileri, hafriyat atıklarını yerinde değerlendirerek, hem zamandan, hem yakıttan hem de işgücünden tasarruf edildiğini belirterek, “Normalde çıkan hafriyat şehir dışındaki bir bölgeye götürülüp, orada mucur haline getirildikten sonra tekrar proje alanına taşınırdı. Ancak biz proje alanında mobil konkasör tesisi kurarak molozları yerinde dönüştürüp kullanıyoruz. Hem çevreye zarar vermiyoruz, hem de ekonomik anlamda tasarruf ediyoruz” dedi.

AHŞAPTAN TOPRAĞA GERİ KAZANIM

Öte yandan yıkımlar sırasında elde edilen ahşap malzemeler de ziyan edilmiyor. Proje alanının bir köşesinde biriktirilen kalas, kapı gibi ahşaplar, Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından ihtiyaç sahiplerine yakacak olarak veriliyor. Yol kazılarından çıkan toprak da yine proje kapsamındaki peyzaj işlerinde kullanılmak üzere biriktiriliyor. Ayrıca proje alanındaki 11 bin ağacı kesilmeyip, tekrar yaşatılmak üzere koruma altına alındı. Üzerlerine metal plakalarla hangi hak sahibine ait olduğu yazılan ağaçlar, proje kapsamında yer alan 260 dönümlük Antalya’nın en büyük parkında yaşatılacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.