Ankara'da Üniversite Okuyacaklar Dikkat! Daire ve Yurt Fiyatları Tavan Yaptı

Ankara'da Üniversite Okuyacaklar Dikkat! Daire ve Yurt Fiyatları Tavan Yaptı

Üniversite öğrencileri için kiralık ev ya da yurt arayışı başlıyor. Birçok ilde hem kira hem de özel yurt fiyatları arttı. Turyap Ankara Yaşamkent Temsilcisi Güray Ocaklı Ankara'daki kira artışları ile ilgili bilgi paylaştı.

A+A-

Üniversite öğrencileri için kiralık ev ya da yurt arayışı başlıyor. Ancak rakamlar çok iç açıcı değil. Birçok ilde hem kira hem de özel yurt fiyatları arttı. 100 metrekare bir ev için ülke genelinde kiralar 800 lira ile 3 bin 900 lira arasında değişiyor. Özel yurtların yıllık fiyatı ise 6 bin liradan başlıyor, 68 bin liraya kadar çıkıyor. Başkent Ankara'da da kiralık daire bulmak için kesenin ağzını açmak gerekiyor.  Turyap Ankara Yaşamkent Temsilcisi Güray Ocaklı konuyla ilgili Turk Emlak Haber Ajansına önemli açıklamalarda bulundu.

Başkent Ankara'da kira ve yurt fiyatları üzecek

"Malumuz kiralık evlerde kalan birçok üniversite öğrencisi 2020-2021 öğrenim döneminde pandemi sebebiyle evlerini tahliye etmişti.

Zira geçen dönem üniversiteler ve orta öğretim kurumlarında eğitim çevrimiçi olarak yapılmıştı. Oysa Yaşamkent’te ev kiralamak isteyen üniversite öğrencileri açısından 2021-2022 öğrenim dönemi oldukça zorlu başlayacak. Bahsettiğimiz zorluk önceki yıllarda olduğu gibi sadece ev bulmak da değil üstelik.

Zira 2020 yılı Haziran ayındaki normalleşme sürecinde konut kredisi faiz oranlarının düşüşü sonrasında konuta olan talep artışı sonucu konut fiyatları ülke genelinde olduğu gibi Yaşamkent’te de ciddi oranlarda artış gösterdi.

Kaldı ki Ankara’nın genç ve en çok tercih edilen semtlerinden birisi olması sebebiyle Yaşamkent’te diğer semtlere oranla daha yüksek artışlar oldu.

Bölgemizde 2017-2020 döneminde; ekonomik belirsizlikler, talepteki ciddi düşüşler ve maliyetlerdeki aşırı artışlar gibi öne çıkan sebeplerle yeni konut üretimindeki hissedilir bir azalış oldu. Öyle ki uzun yıllardır ilk defa bölgede birkaç proje dışında yeni inşaat başlamadı ve tamamlanan proje sayısı da bir elin parmakları kadardı.

Yeni konutların üretilmemesi nedeniyle, eski konutlardan yeni tamamlanmış projelere taşınma sirkülasyonu da gerçekleşmedi.

Artan konut fiyatları geçen yılın sonuna doğru kira değerlerinin de yükselmesine sebep oldu. 2021 ortalarına geldiğimizde kira fiyatlarındaki artış oranı %40’ları bile aşmaya başladı. Kira değerlerindeki bu hızlı yükseliş bölge içinde ev değiştirmeyi düşünerek daha iyi evlere taşınmak isteyen veya başka semtlerden Yaşamkent’e taşınmayı düşünen kiracıların, bu düşüncelerini ertelemelerine sebep oldu. Örmeğin; geçen yıl 2500-3000-TL’ye kiralanabilen 4+1 bir daire bugün 3500-4000-TL bir değere ulaşırken, öğrencilerin daha çok tercih ettiği 1+1 veya 2+1 bir daireler 1000-1500-TL bandından 1500-2500-TL aralığına kadar yükselmiş durumda.

Yani kısaca bölge içinde her yıl gerçekleşen “devir-daim” bu yıl gerçekleşemedi. Bugün hem kiralık daire bulmak çok zor hem de anormal artış gösteren kira değerlerini ödemek oldukça zor.

Yaşamkent’te öğrencilere uygun sayabileceğimiz iki tip konut seçeneği bulunmakta. Bunlardan ilki; ağırlıklı konut tiplerinin 1+0, 1+1 veya 2+1 olduğu site bloklar. İkincisi ise villa parselleri üzerine inşa edilen ve bir yapı içinde 8 ila 20 adet arasında 1+1 veya 2+1 dairenin bulunduğu küçük projeler.

Bu projelerde mobilyalı ve herşey dâhil kiralama hizmeti uygulanmakta. Kiracı bu sistemde sadece kira bedeli ödemekte ve bu bedelin içerisinde elektrik, su, ısınma ve internet gibi hizmetlerde bulunmakta. Ankara genelinde yurt fiyatlarının yıllık 8.000-TL’den başlayıp 50.000-TL’lere kadar yükseldiği bu ortamda öğrenciler bu tip seçeneklere son yıllarda oldukça yoğun ilgi göstermekteler." diyerek sözlerini tamamladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.