ABD'ye 100 Milyon, Çin'e 30 Milyon Dolar Mobilya İhracatı

ABD'ye 100 Milyon, Çin'e 30 Milyon Dolar Mobilya İhracatı

mobilya sektörü, 2018 sonu itibariyle 179 ayrı noktaya ihracat yaptı. Bugün Türkiye ABD’ye 100 milyon dolar, Çin’e ise 30 milyon dolara yakın ihracat yapıyor. Hedef iki ülkeye ihracatı 2023'e kadar 1 milyar dolara çıkarmak

A+A-

Mobilya sektörü 2018 sonu itibariyle 179 ayrı yere ihracat yapan en yaygın sektör olarak Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinde kayda girdi. Son dönemde gerek gelişmiş pazarlara artan ihracat verileri gerekse katma değerli ürün artışı, sektörün bu noktaya gelmesinde önemli görev üstlendi. ABD, Çin ve Hindistan’a yoğunlaşan sektörün ana hedefi dünya geneline Türk mobilyası algısını yaymak. Bugün Türkiye; ABD’ye 100 milyon dolar Çin’e ise 30 milyon dolara yakın ihracat yapıyor.  Sektörün iki ülke için 2023 hedefi ise 1’er milyar dolar.

 

Öte yandan 2018 yılı verilerine göre sektörün önde gelen pazarlarını; Irak, İran, B. Krallık, S. Arabistan, İsrail, Almanya, Libya, Gürcistan, Azerbaycan, Mısır, Bulgaristan ve ABD oluşturuyor. Özellikle, Çin, ABD, Hindistan, nüfusları, yükselen tüketim ve ithalat alışkanlıkları ile Türkiye mobilya sektörünün hedef pazarları arasında yer alıyor. Ayrıca İran ve Rusya’da yaşanan daralmayı telafi etmek, Kuzey ve Sahraaltı Afrika’da büyümek; İspanya, Hollanda gibi alım gücü yüksek AB pazarlarında derinleşmek sektörün öncelikleri arasında yer alıyor.

 

“Hedefimiz; ihracatta kg. başına değerin arttırılması…”

 

Bu bakış açısıyla sektörün 2019 yılında geçtiğimiz yıla göre yüzde 20 büyümeyi ve 6 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmayı hedeflediğini belirten İstanbul Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, Yeni Ekonomi Programı (YEP) doğrultusunda 2019'da hedeflenen 182 milyar dolar ihracata sektörün yüzde 3,2 katkı sağlamasını öngördüklerinin altını çizdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.