500 Lira Üzeri Kira Ödeyenler Dikkat!

500 Lira Üzeri Kira Ödeyenler Dikkat!

Vergi Usul Kanunu, kira ödemeleri konusunda bazı düzenlemeler getiriyor. 500 TL üzerinde kira ödeyen vatandaşlar, ödemelerini yasada belirtilen şekilde yapmak zorunda.

A+A-

Konut kiralarında belli bir miktarın üzerindeki ödemelerin elden yapılması Vergi Usul Kanunu kapsamında yasaklandı. Elle ödendiği durumlarda vatandaşlar ceza ile karşı karşıya kalıyor. İş yeri kiraları için ise kurallar daha da sert olarak belirlendi. İşte kira ödemeleri ile ilgili merak edilen her şey...

KİRALAR BANKAYA YATIRILMAK ZORUNDA MI?

Kira ödemeleri ve tahsilatları; konutlarda, her bir konut için aylık 500 TL ve üzerinde, haftalık, günlük veya benzeri şekilde kısa süreli konut kiralamalarında ve işyeri kiralamalarında ise tutara bakılmaksızın, banka, benzeri finans kurumlarına veya posta idarelerine yapılıyor.

Banka, benzeri finans kurumları veya posta idareleri aracı kılınmak suretiyle yapılan tahsilat ve ödemeler karşılığında dekont veya hesap bildirim cetvelleri hazırlandığı için bu belgeler tevsik edici belge olarak kabul ediliyor. Bankaların internet şubelerinden yapılan ödeme ve tahsilatlar da aynı kabülü görüyor.

CEZASI NE KADAR, CEZAYI KİMLER ÖDÜYOR?

Vergi Kanunu kapsamında; yatırılmayan her bir kira tutarı için yüzde 5'i oranında ceza veriliyor. Kiraya verilen konut ise kira gelirinin banka ya da Posta İdaresi (PTT) aracılığıyla tahsil edilmemesiyle, cezayı konut sahipleri ödüyor. Söz konusu bir iş yeri ise her iki tarafa da ceza veriliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.