5 Bin 882 Hazine Arazisi Satışa Çıkıyor

5 Bin 882 Hazine Arazisi Satışa Çıkıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, toprağı işlemek isteyen ancak toprağı olmayan çiftçilere yönelik yeni bir çalışma başlattı. Çalışma kapsamında 5 bin 882 hazine arazisi kısa süre içerisinde satışa sunulacak.

A+A-

Ağaçlandırma projeleri için fırsatlar sürüyor. Bozuk devlet ormanlarında yapılacak özel ağaçlandırma projeleri için başvurular Eylül sonuna kadar sürecek. Arazilerde ceviz, badem, Antep fıstığı, zeytin, fistıkçamı gibi ürünler yetiştirilecek.

Özel ağaçlandırma projeleri için arazi ve hibe desteği fırsatı devam ediyor. Devletin bu konuda sunduğu destekler göz kamaştırıyor. Mevzuata göre bozuk ve açıklık vasıftaki devlet ormanlarında yapılacak özel ağaçlandırma ve özel imar ihya müracaatları e-devlet üzerinden Nisan ve Eylül aylarında gerçekleştirilebiliyor. Bu çerçevede Orman Genel Müdürlüğü (OGM), bozuk ve açıklık vasıftaki devlet ormanlarında yapılacak olan özel ağaçlandırma ve özel imar ihya projeleri için müracaatları e-devlet üzerinden almaya devam ediyor. Başvurular Eylül sonuna kadar yapılabilecek. Özel ağaçlandırmalarda proje yatırım bedelinin yüzde 25'i proje sahibine hibe olarak veriliyor. Ayrıca Hazine taşınmazları ceviz, badem, Antep fıstığı, zeytin başta olmak üzere kavak, kızıl ağaç, okaliptüs, fıstık çamı, kızılçam, sedir, göknar, ladin, akasya vb. türlerin yetiştirilmesi için 10 yıla kadar ağaçlandırma amaçlı çok düşük bedellerle kiraya veriliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü, hali hazırda 25 ilde 124 taşınmazı ağaçlandırma amacıyla kiralayacak. Kira bedeli ilk beş yıl yüzde 50 indirimli olacak. 21 ilde ise 71 taşınmazı tıbbi ve aromatik bitkiler ile süs bitkileri yetiştirmek amacıyla kiraya verecek. Kira bedeli, taşınmazın rayiç bedelinin binde biri üzerinden hesaplanacak. Bu taşınmazlar için başvuru süreci ise 18 Eylül'de sona erecek. Yerli üretimin Hazine taşınmazlarıyla desteklenmesine devam edilecek. 2019 ve 2020'nin ilk yedi ayında toplam 55.6 milyon metrekarelik Hazine taşınmazını "ağaçlandırma, tıbbi ve aromatik bitki ile süs bitkilerinin yetiştirilmesi" amacıyla ilana çıkaran Milli Emlak Genel Müdürlüğü, 2021'de ili alanda toplam 30 milyon metrekare yüzölçümlü Hazine taşınmazını ilana çıkaracak. (Bu sayımızın kapak konusunda yeni geliştirilen tarla ve bahçe bitkileri ile ayrıntılı bilgilere erişebilir, devletin tarımsal üretimin artırılması için yaptığı Ar-Ge çalışmaları hakkında son gelişmeleri okuyabilirsiniz.)

MÜRACAATLAR E-DEVLET ÜZERİNDEN

OGM, bozuk ve açıklık vasıftaki devlet ormanlarında yapılacak olan özel ağaçlandırma ve özel imar ihya müracaatlarını e-devlet üzerinden bu ay içinde alıyor. Eski uygulamada Türkiye genelinde bozuk ve açıklık vasıftaki devlet ormanlarının listelerini yayımlayarak müracaatları toplayan OGM, artık liste açıklamıyor. İlgilenenler, en yakın orman idaresine başvurduğunda bölgesindeki kiralanacak bozuk ve açıklık vasıftaki devlet ormanlarına ilişkin bilgi alabiliyor. Şunu da hatırlatalım. OGM, Nisan ayında yapılan müracaatların değerlendirilmesi, bir kısım il ve orman işletme müdürlüklerindeki potansiyel ağaçlandırma alanları ve bölgelerdeki özel ağaçlandırma yoğunluğunu da dikkate alarak, 2020 Eylül döneminde yapılacak özel ağaçlandırma ve özel imar ihya müracaatlarında şu bölgeleri kapattı:
“İstanbul, Kocaeli, İzmir ve Manisa illerinin tamamı, Mersin Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanındaki Mersin, Erdemli, Silifke ve Bozyazı Orman İşletme Müdürlükleri, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanındaki Konyaaltı, Alanya, Antalya, Gazipaşa, Kaş, Manavgat ve Taşağıl Orman İşletme Müdürlükleri, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanindaki Aydın, Nazilli, Fethiye, Köyceğiz, Marmaris, Milas, Muğla ve Dalaman Orman İşletme Müdürlükleri.”

OGM'den edinilen bilgiye göre bu ay içinde (9 Eylül itibarıyla) e-devlet üzerinden özel ağaçlandırma ve özel imar ihya çalışmaları için farklı illerde 3 bin 660 müracaat yapıldı. Başvurular Eylül sonuna kadar sürecek. Özel ağaçlandırma çalışmaları kapsamında 2020 Nisan'da 21 bin civarında başvuru gelmişti.

49 YILLIK SAHA İZNİ VERİLİYOR

Bozuk orman alanlarında, orman içi açıklıklarda, hazine arazilerinde ve sahipli arazilerde şahıslar veya şirketler tarafından hazırlanan ve OGM tarafından uygun görülüp onaylanan projelere, Tarım ve Orman Bakanlığı'nca özel ağaçlandırma yaptırılıyor. Özel ağaçlandırma müracaatında bulunulabilmek için saha büyüklüğü minimum, orman arazilerinde 5 dekar, Hazine arazilerinde 20 dekar ve tapulu arazilerde 5 dekar olması gerekiyor. Şahıslar en fazla 500 dekar alanda, şirketler ise bir defada en fazla 3 bin dekar alanda özel ağaçlandırma yapabiliyor. Özel ağaçlandırmalarda odun üretimi maksatlı, çam, sedir, kavak gibi türlerle çalışma yapılabileceği gibi ceviz, badem, zeytin, kestane, antepfıstığı, harnup, alıç, defne, mahlep gibi türlerle de çalışma yapılabiliyor ve bu türlerin altında tek yıllık bitkilerin yetiştirilmesine de izin veriliyor.

Orman arazilerinde yapılacak özel ağaçlandırmalarda, bir defada 49 yılı geçmemek üzere çalışma yapılacak türün idare müddeti kadar saha izni veriliyor. Başvuruların defterdarlık veya mal müdürlüklerine yapıldığı Hazine arazilerinde, bir defada 10 yıl olmak üzere çalışma yapılacak türün idare müddeti kadar kiralanabiliyor. Orman arazilerinde yapılacak özel ağaçlandırmalarda her bir dekar saha için yıllık 5 TL arazi kullanım bedeli, Hazine arazilerinde yapılacak özel ağaçlandırma uygulamaları için ise her bir dekar saha için yıllık 6.5 TL saha kira bedeli alınıyor. Özel ağaçlandırmalarda onaylanan uygulama projelerine yaklaşık yatırım bedelinin yüzde 25'i oranında hibe desteği sağlanıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.