30 Bin İnşaat Malzemeleri Bayisi Zor Durumda

30 Bin İnşaat Malzemeleri Bayisi Zor Durumda

Türkiye İMSAD başkanı Ferdi Erdoğan 30 bin inşaat İnşaat malzemeleri bayisinin barter kullanımı ve tahsilat sorunundan dolayı zor durumda olduğunu belirtti

A+A-

İnşaat malzemeleri bayi sayısının yaklaşık 30 bin olduğunu belirten Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) başkanı Ferdi Erdoğan, tahsilat ve barter sorunu yaşadıklarını belirtti ve şunları söyledi:“Barter kullanma oranı bayilerde yüzde 35, sanayicide yüzde 10’a geldi. Vatandaş 500 bin liraya ev alıyor. Malzemeci zorda kalıp müteahhitten hizmet karşılığı aldığı aynı evi 300 bine satıyor. Bu defa vatandaşın evinin değeri de düşüyor. Ağustos 2013’ten bu yana da tahsilat sorunu büyüyor. Eğer nihai tüketici yenileme pazarına girerse bayilerden başlayarak her kesimde piyasa canlanacak.”

BELGELİ MALZEME BELGESİZ YOLCULUK

İNŞAAT sektöründeki en temel sorunlardan birinin denetimsizlik olduğunu belirten Erdoğan bunu ‘belgeli malzemenin belgesiz yolculuğu’ diye tanımlıyor. İnşaat malzemelerinde merdiven altı üretimin yüzde 10’u geçmediğini belirten Erdoğan, “Belgeli ürünleri belgesiz müteahhit ve belgesiz usta nasıl kullandı bilinemiyor.Hastane binası yanıyor, malzeme yanlış ama yakalanan sadece malzeme. Kim uyguladı, kim denetledi sorusuna cevap yok. Bu işini iyi yapan müteahhit ile yapmayan arasında da haksız rekabet yaratıyor. Denetim sanayiciden şantiyeye kadar her aşamada hakkıyla yapılmalı, yapı denetim firmaları da bağımsız çalışmalı” dedi. Tüm bunların yanında yerli ürün kullanımının da istenen seviyede olmadığını belirten Erdoğan, “İtalyan seramik, Alman armatür diye pazarlama yapılıyor. 160 ülkeye ihraç ettiğimiz ürünlerimiz, iç pazarın da tüm ihtiyaçlarını karşılayacak niteliklere sahip ama ‘Made in Turkey’ algısı henüz iç pazarda dahi hak ettiği değeri tam göremiyor” dedi.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.