21 Katlı Çelik Bina 16 Saniyede Yıkıldı

21 Katlı Çelik Bina 16 Saniyede Yıkıldı

ABD'nin Pennsylvania eyaletinde bulunan 21 katlı ve 16 bin ton çelikle inşa edilen Martin Tower binası kontrollü bir şekilde 16 saniyede yıkıldı.

A+A-

Pennsylvania eyaletinde bulunan Bethlehem Çelik şirketi ve 21 katlı yönetim binası, ABD'nin çelik endüstrisinin gücünün sembollerinden biriydi.

Bir zamanlar ABD'nin 2. büyük çelik üreticisi olan Bethlehem Çelik 2001 yılında iflas etti. 101 metre yüksekliğindeki bina ise bir süre başka şirketlerce kullanıldıktan sonra tamamen boşaltıldı ve 12 senedir kullanılmıyordu.

Martin Tower'ın şu anki sahipleri binayı yenilemenin yollarını araştırdı fakat sonunda yıkmanın daha kârlı olacağı sonucuna ulaştı.

16 bin ton çelikten meydana gelen Martin Tower, kontrollü patlamayla 16 saniye içinde yıkıldı.

Pennsylvania'da nüfusun yoğun olduğu bölgedeki binanın yerine ofis, otel, alışveriş merkezi ve 528 daireden oluşacak olan 200 milyon dolarlık bir proje yapılacak.

Bethlehem Çelik, 2. Dünya Savaşı sırasında ABD ordusuna, ardından Empire State binası, Golden Gate Köprüsü gibi birçok simgesel yapıya çelik tedarik etti.

Şirket 1972'de ana merkezini Martin Tower'a taşımış, o yıl 22.3 milyon ton ham çelik üretip, 16.3 milyon işlenmiş çelik satarak rekor kırdı. Fakat küresel çelik endüstrisi 1973'de ciddi duraklamaya girdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.