2023 DASK Fiyatları Ne Kadar Olacak?

2023 DASK Fiyatları Ne Kadar Olacak?

2023 yılında DASK primlerinin yükseleceği duyuruldu. Peki DASK 2023 yılında kaç TL olacak, DASK yapmak zorunlu mu, yaptırılmazsa ne olur?

A+A-

Ev sahipleri ve tapusu olan milyonlarca kişiyi ilgilendiren yeni bir düzenleme daha hayata geçiriliyor. Pandemi döneminin ardından zam yağmuruna tutulan konut fiyatları rekor seviyelere yükselirken konut fiyatlarında yaşanan yükseliş başka kalemlere de zam yapılmasını zorunlu hale getirdi.

Türkiye'de 1999 senesinde yaşanan büyük Marmara depremi sonrasında yeni düzenleme ile deprem sigortası hayata geçirilmiş ve DASK tüm konutlar için zorunlu hale getirilmişti. Yükselen konut fiyatları sonrasında deprem sigortası teminatı için belirlenen rakamlar yetersiz kalırken yeni düzenlemeye gidilme kararı alındı. 

2022 yıl başında 700 bin TL olan bir konutun değerinin ortalama 2 milyon liraya fırlaması ile deprem sigortası teminatlarına da yeni düzenleme zorunlu hale geldi. Hürriyet Gazetesi yazarı Noyan Doğan konu hakkında kaleme aldığı yazısında yeni zam haberi verdi.

Konut fiyatları ve inşaat maliyetlerinde yaşanan artış nedeni ile 700 bin liralık konutun değerinin 2 milyon liraya çıktığını belirten Doğan, yaşanan yükseliş ile zorunlu deprem sigortası teminatlarının da yetersiz kaldığını belirterek bu teminat tutarının yükseleceğini açıkladı. Teminat tutarının artması ile vatandaşın ödeyeceği DASK tutarı da yükselecek.

Zorunlu deprem sigortası yaptırmak isteyen kişilerin ödeyecekleri teminat tutarı 100 m2 konut için 300 bin liraya yükseltilecek. Böylelikle DASK tarafından ödenecek en yüksek teminat tutarı da 620 bin TL olarak güncellenecek. Ancak yapılan güncelleme primi de yansıyacak. 

 

        513      

 

2023 DASK FİYATLARI NE KADAR OLACAK, EN DÜŞÜK DASK PRİMİ KAÇ TL?

Düzenlemenin hayata geçirilmesi ile beraber bugün 100 m2 konut için ödenen en düşük DASK primi 354 TL seviyesinden 708 liraya yükselmiş olacak. 

Ancak söz konusu rakam isteyen kişilere sunulacak ikinci bir seçenek olarak uygulanacak. Yani isteyen kişi DASK teminatını düşük tutacak isteyen kişi ise yükseltecek. 

İsteyen kişiler yine 1.508 TL olan birim metrekare fiyatı üzerinden teminat alarak düşük prim ödemeye devam edecek isteyen kişiler de bu tutarı 3 bin 16 liraya çıkartarak zamlı ödeme yapabilecek. 

Yani DASK vatandaşa iki seçenek sunacak. İsteyen ev sahibi risk yüksek ev fiyatları zamlandı evim daha fazla güvence altına alınsın diyerek yıllık 708 TL DASK primi ödeyecek ve toplamda evini 300 bin liralık teminat altına alacak. 

İsteyen ev sahibi ise yine yıllık 354 lira prim ödemeye devam edecek ama olası bir depremde ya da afette evi yıkılırsa DASK'tan en fazla 150 bin 800 TL'lik teminat alabilecek. 

DASK NE İŞE YARAR, DEPREMDE EVİM YIKILIRSA NE OLUR?

DASK oturmuş olduğunuz evinizin olası bir depremde yıkılması durumunda konutun yeniden inşa bedelini ödemek için tasarlanan özel bir deprem sigortasıdır. Evin kendi bedelini değil yeniden inşa bedelini öder. 

KONUT SİGORTASI NEDİR, NE İŞE YARAR?

Deprem riski yüksek bölgelerde tek başına bu nedenle DASK yetersizdir. Kişinin deprem ve afet riskine karşı evini tam güvence altına alan sigorta konut sigortasıdır. Bu sigorta ile kişi yüksek prim ödeyerek olası bir afet durumunda kendisini maddi olarak güvence altına alır.

DASK ile verilen teminat üzerine konut sigortası yaptıran kişiler çifte güvence sağlamakta olup her iki sigortanın aynı zamanda yaptırılmasını engelleyen bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.