2020'de Konut Fiyatları Artışa Geçecek!

2020'de Konut Fiyatları Artışa Geçecek!

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, gayrimenkul sektörünün 2019'un son çeyreğinde yükselişe geçtiğini belirterek 2020 yılında konut fiyatlarının artacağını ifade etti.

A+A-

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, 2020 yılının da 2019 gibi faiz odaklı bir yıl olmasını beklediklerini belirtti.

Akşam Gazetesi'nden Future Trends ekinde yer alan habere göre; Durbakayım ancak 2019 yılında farklı olarak bu kez sektörü ateşleyen düşük faizlerin etkisiyle, konut satışlarının 4-5 yıl önceki yüksek satış rakamlarına ulaşmasını beklediklerini ifade etti.

1- Sizce 2019 yılı gayrimenkul sektörü açısından nasıl geçti?

İnşaat sektörünün 2019 yılı, faizlerin yörüngesinde geçti.

Yılın ilk yarısında yüksek mevduat faizleri, alternatif yatırım aracı olarak yatırım odaklı konut talebinin önüne set çekti. Buna bağlı olarak konut satışları ve ipotekli satışlar son 5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Satışların durması, yeni projelerin lansmanlarını da engelledi. Yaşanan bu durumun en üzücü yansıması ise sektörde yaklaşık 2,2 milyona ulaşan istihdamın 1,5 milyona gerilemesi oldu. Ancak yılın ikinci yarısından itibaren başlayan faiz müdahalesi, sektör üzerindeki baskıyı kırdı. Yüzde 1 'in altına inen konut kredi faizleri ve gayrimenkul üreticilerin artan maliyetlere rağmen konut fiyatlarında yaptığı cazip kampanyalar piyasaya hareket kazandırdı. Yaz aylarında ivme kazanan sektördeki konut satışları, yılın son çeyreğine hızlı bir yükselişle başladı. Yılın son ayında toplam satışlar 1 milyon adedi geçerken, 2019'un geçen seneki 1 milyon 300 bin seviyelerine yakın bitirebileceğinin sinyalini verdi.

2- 2020'ye ilişkin beklentileriniz nasıl?

2020'nin de yine faiz odaklı bir yıl olmasını bekliyoruz. 2019'dan farklı olarak bu kez sektörü ateşleyen düşük faizlerin etkisiyle geçmesini beklediğimiz yeni bir yılda, konut satışlarının 4-5 yıl önceki yüksek satış rakamlarının yaşandığı dönemlerdeki gibi olmasını bekliyoruz. Bankaların devam eden projelerdeki konut satışları için talep edilen kredi şartlarında biraz daha esnek olması, satış rakamını artıracaktır. Kısaca kamu bankaları önderliğinde başlayan düşük faiz dalgasından birinci el konut talep edenler tarafından da rahatça yararlanabilmesinin ve düşük faizli kredilerin herkes için ulaşılabilir olması, hedefleri tutturmamızı kolaylaştıracaktır.

3- Konut fiyatlarında bir değişim bekliyor musunuz?

2020'de arzu etmediğimiz ama kaçınılmaz olan tek şey ise konut fiyatlarının 2019'daki seviyelerinden çok daha yukarıda olacağıdır.

Ertelene projeler arz edilir

4- 2019'da ertelenen projelerin hayata geçeceğini düşünüyor musunuz?

2019'un üçüncü çeyreği itibariyle belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatlarında bina sayısı yüzde 57,1, daire sayısı yüzde 63,8 azaldı. 2020'de inşaatçıların erteledikleri projeleri arz edeceklerini söylemek mümkün.

YÜKSEK ISKONTOLU SATIŞLARA ODAKLANDIK

5- Teknik Yapı olarak siz 2019 yılında nasıl bir strateji izlediniz?
2019 bizim için zor ama eğitici bir yıl oldu. Daralan piyasa şartlarına göre üretim ve satış stratejisini değiştiren Teknik Yapı, gerek öz varlıkları, gerekse ortakların şahsi birikimlerini ortaya koyarak aksaklıkların üstesinden geldi. Yaklaşık 1 milyon metrekare inşaat büyüklüğüne sahip 9 projedeki inşaat çalışmamız kesintisiz sürüyor. Yaklaşık 5.370 bağımsız bölümden oluşan projelerimizin toplam değeri yaklaşık 5,6 milyar lira seviyesinde bulunuyor. Teknik Yapı olarak bu dönemde satış ve pazarlama stratejilerimizde değişiklikler yaptık.

2018 sonbaharından itibaren küçük ve manevra kabiliyeti yüksek projelerimize, butik pazarlama yöntemlerine daha fazla odaklandık. Bu kapsamda büyük çaplı projelere devam ederken yüksek maliyetli olmayan butik projeleri masaya yatırdık. Pazarlamada ise aylık kampanyalarda düşük taksit, düşük faiz ve yüksek iskontolu satışlara odaklandık.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.