2018'de Ev Sahibi Olanların Sayısı Azaldı, Kiracı Sayısı Arttı

2018'de Ev Sahibi Olanların Sayısı Azaldı, Kiracı Sayısı Arttı

TÜİK verilerine göre 2018 yılında Türkiye'de ev sahipliği oranı düşerken kiracı sayısı arttı. Kiracılar ev sahiplerine her ay 5 milyar kira ödedi.

A+A-

Yükselen konut fiyatları ve konut kredisi faiz oranları nedeni ile ev sahipliği oranı düştü. 

Vatandaş ev alamazken ekonomik kriz nedeni ile evini satmak zorunda kalan kişilerin de eklenmesi ile ev sahipliği oranı düştü. 

Kiracılar Her Ay Ev Sahiplerine Kira Bedeli Olarak 5 Milyar Lira Ödedi! 

TÜİK tarafından açıklanan Hanehalkı Tüketim Harcamaları 2018 raporuna göre Türkiye'de kiracı sayısı 2018 yılında yüzde 11 oranında artış gösterdi. 

Birgün Gazetesi yazarlarından Ozan Gündoğdu tarafından yapılan habere göre 2002 yılında her 100 hanenin 18,7'si kiracı konumunda iken 2018 yılında bu rakam büyük oranda yükselerek yüzde 28,5 seviyesine yükseldi. 

Artan kiracılaşma oranı hakkında değerlendirme yapan Gündoğdu artışın engellenmemesi durumunda 20 sene sonra Türkiye'de kiracı sayısı kendi evinde oturan kişi sayısını aşacak. 

Bendevi Palandöken "Kredi Faizleri Düşerken Konut Fiyatları Da Düşürülmeli! 

Konu hakkında açıklama yapan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken kredi faiz indirimi sürecinin inşaat sektörü tarafından fırsata çevrilmesi için konut fiyatlarının da düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Palandöken yüksek konut fiyatlarını eleştirerek “İnşaat sektöründe son açıklanan satış rakamları fiyatların aşağı çekilmediğinin bir göstergesidir. 750 bin liraya, 1 milyon liraya, 2 milyon liraya kadar halen ev satmaya çalışan firmalar var.

Hatta bu firmalar fiyatlarının yarı yarıya düştüğünü ifade ediyorlar. Ancak asgari ücretin 2 bin TL olduğu bir ülkede 2 milyona ev satmaya çalışmak çok normal değil. Haziran ayında satılan konut sayısının bir önceki aya göre yüzde 33,3, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 48.6 azalmasının temel sebebinin fiyatların çok yüksek olmasıdır.

İnşaat sektörü elini taşın altına koymalı. Her zaman yüksek fiyat olmaz. Merkez Bankası’nın faizleri düşürmesi ile birlikte bankalar da konut kredi faiz oranlarını mutlaka zaman kaybetmeden aşağı çekmeli ve sektöre katkı sağlamalıdır. Ancak bankaların tek başına faiz indirimi yeterli olmaz. Çünkü sektörün de fiyatlarını kontrol edip bu fiyatları aşağı çekmesi gerekiyor. ‘İnşaat sektöründe fiyatlar çok düştü’ deniyor ama hiç kimse fiyatların yanından dahi geçemiyor" dedi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.