17 Soruda Çiçekliköy ve Yakaköy’de Neler Oluyor?

17 Soruda Çiçekliköy ve Yakaköy’de Neler Oluyor?

Bornova’nın Çiçekliköy ve Yakaköy mahallelerinde 519 yapı için yıkım kararı uygulanmaya başlandı. Yıkımlar Yakaköy mahallesinden başladı. Geçtiğimiz hafta 8 binanın yıkımı gerçekleşirken bu hafta da yıkımlar devam etti.

A+A-

Belediye, kendi inisiyatifinde olmadan, mahkeme kararları ve Bakanlıktan aldığı talimat doğrultusunda yıkımları gerçekleştirdiğini açıkladı. Evleri yıkılan vatandaşlar ise İzmir’de yıkım kararı verilen binlerce kaçak yapı varken yıkım kararının imara yeni açılan ve tapuların dağıtılacağı Yakaköy ve Çiçekliköy’den neden başladığını sorguluyor.

İnsaatderyasi.com olarak Çiçekliköy ve Yakaköy’deki kaçak yapılaşma, yıkım ve evleri yıkılan vatandaşların yaşadıklarını en şeffaf biçimde aktarmaya çalıştık.

İşte 16 soruda Çiçekliköy ve Yakaköy’deki yıkım süreci…

1- BÖLGEDE KAÇAK YAPILAŞMA VAR MI?

Evet. Çiçekliköy ve Yakaköy’de hem 2017 yılından önce hem de 2017 yılından sonra yapılan kaçak yapılar mevcut. Bu yapılardan bir kısmı prefabrik bir kısmı betonarme olarak inşa edildi.

2- YIKIM KARARINI KİM ALDI?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2017’den sonra inşa edilen yapıları uydu görüntüsü ile belirleyip yapı kayıt belgelerini iptal etti. Yapı kayıt belgelerinin iptali sonrası açılan davaların bir kısmı sonuçlanırken bir kısmında dava süreci devam ediyor. Dava süreci biten yapılar için yıkım kararı verildi.

3- YIKIM KARARINI KİM UYGULUYOR?

Evlerin yıkımını Bornova Belediyesi’ne ait iş makineleri tarafından geniş güvenlik önlemleri altında gerçekleştiriyor.

4- MAHKEME SÜRECİ BİTMEDEN YIKILAN EVLER VAR MI?

Haber merkezimize ulaşan ev sahipleri, dava süreci hala devam eden ve 2017 yılından önce inşa edilmiş yapılar için de yıkım kararı uygulandığını iddia etti. Yıkım kararına dava açanlar oldu. Bu davaların sonuçlanması beklenmedi, belediye yürütmeyi durdurma veya aksi bir kararı beklemeden yıkım işlemlerine başladı.

5- BAŞKA MAHALLELERDEKİ YAPILAR İÇİN YIKIM KARARI MEVCUT MU?

İmar Barışına 10 milyondan fazla kişi başvurmuştu. Yüzbinlerce kişinin yapı kayıt belgesi iptal edilirken, 2 milyondan fazla yapı kayıt belgesinin iptal edilmesi bekleniyor. İzmir’de de binlerce kişinin yapı kayıt belgesi iptal edildi.  Bornova’da da Çiçekliköy ve Yakaköy mahallesi dışında kalan yüzlerce yapının yıkım kararı bulunuyor.

yakakoy-yikilan-evler.jpg

6- İMAR GELDİ Mİ?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çiçekliköy ve Yakaköy mahallesini de kapsayan 28. Grup sit alanını 2017 yılında kontrollü yapılaşmaya açmıştı. TMMOB'un açtığı dava sonucu bu karar iptal edildi. Üst mahkeme birkaç ay önce yürütmeyi durduran kararı iptal etti. Bakanlık yeni imar planlarını askıya çıkardı. Böylece Çiçekliköy ve Yakaköy imara açılmış oldu.

7- TAPULAR DAĞITILACAK MIYDI?

Ak Parti İzmir milletvekili Necip Nasır geçtiğimiz ay yaptığı bir açıklamada Yakaköy ve Çiçekliköy mahallesinde 2B arazi sorununun çözüldüğünü ve tapuların yakın sürede verileceğini açıklamıştı. Ancak tapular gelmeden yıkım ekipleri geldi.

8- YIKIM NEDEN ÖNCE YAKAKÖY’DEN BAŞLADI?

Evi yıkılan vatandaşlarla görüşmemizde en çok yakındıkları konu bu oldu. Binlerce yapı için yıkım kararı varken belediyenin neden önce Yakaköy’den başladığını sorgulayan vatandaşlar tepkili. Yakaköy’de birçok ev boşken ilk yıkılan evlerin bacası tüten evler olduğunu belirten ev sahipleri yıkımın bir süre daha ertelenmesini istiyordu.

9- DEPREMDE EVİ YIKILANLAR VE KRONİK HASTALAR VAR MI?

Kaçak yapılarda oturan bazı vatandaşların evlerinin depremde yıkıldığı, bazılarının ise kronik hasta olduğu ve salgın nedeniyle izole bir yaşam sürmek için burada ikamet ettiği ifade edildi.  Evleri yıkılan bazı vatandaşlar ise başka evi olmadığı için eşyalarını taşıyıp kiraya çıktı.

10- VATANDAŞLARA TEBLİGAT GELDİ Mİ?

Bornova Belediyesi yıkım öncesi bazı vatandaşlara tebligat gönderirken bazı vatandaşlar kendilerine tebligat gelmediğini öne sürdü.

belediye-tebligat.jpg

11- BELEDİYE SAHTE TEBLİGAT MI DÜZENLEDİ?

Evi yıkılan bazı vatandaşlar belediye tarafından kendilerine tebligat yapılmadığını, belediyenin yıkımın gerçekleşeceği gün geriye dönük sahte tebligat düzenlediğini ve yıkılacak evlerin kapısına asıldığını iddia etti. Tebligatların belediye görevlisi tarafından kapılara asılırken görüntülendiği bir fotoğraf da yayınlandı.

12- BELEDİYE BAŞKANI HAKKINDA SUÇ DUYURUSU VAR MI?

Yıkımlarının ardından 200’den fazla kişi belediye başkanı hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

13- YAPI KAYIT BELGESİ YANLIŞLIKLA İPTAL EDİLEN BİNA YIKILDI MI?

2016 yılında yapılan ve imar barışı kapsamındaki bir parselde yer alan evin yapı kayıt belgesi yanlışlıkla iptal edildiği iddia edildi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yapı kayıt belgesinin yeniden düzenlenmesi için süreci başlatacakken binanın yıkımının gerçekleştiği öğrenildi.

14- MAHKEME SÜRECİ BİTEN 244. BİNA İLK YIKILANLARDAN MI?

Haber servisimize ulaşan bir vatandaş mahkeme süreci biten 244. Bina olmalarına rağmen yıkımın başlatıldığı ilk yerlerden biri olduklarını ifade ederek farklı amaçların olduğunu savundu.

15- AYNI BÖLGEDE ORMANIN İÇERİSİNDE YAPILAN KOLEJ RUHSAT ALDI MI?

Çiçekliköy mahallesinde imar olmayan, orman içerisinde yer alan bir araziye özel kolej yapıldı. Orman ağaçları kesilerek inşa edilen kolej medyada da yer alarak tepkilere neden olmuştu. Gelen tepkilere rağmen özel kolej oturma ruhsatı alabildi.

16- YIKILACAK BİNALARIN TOPLAM İNŞAAT MALİYETİ NE KADAR?

Yıkılacak olan binaların inşaat maliyetleri en düşük tutardan bile hesaplandığında maliyetinin 50 milyon TL’yi aştığı ortaya çıkıyor.

17- BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Belediye yıkım kararı verilen binalarla ilgili süreci işletmeye devam ediyor. Ev sahipleri ise imara açılması, tapuların yakında dağıtılacak olması,  deprem ve Pandemi gibi faktörlerin göz önünde bulundurularak yıkımların ertelenmesini ve çözüm yolu bulunmasını talep ediyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum