10 Metrekarelik Dükkanda Başladı, Avrupa’nın En Yüksek Çelik Binasını İzmir’e Dikti

10 Metrekarelik Dükkanda Başladı, Avrupa’nın En Yüksek Çelik Binasını İzmir’e Dikti

İzmir’de 10 metrekarelik küçük bir dükkanda iş hayatına atılan Biva Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Yılmaz, tadilat-dekorasyon ile başladığı inşaat serüvenine mimari proje, taahhüt, yap-sat ve kentsel dönüşüm projeleri ile devam etti.

A+A-

5 binden fazla konut inşa eden Yılmaz, Avrupa’nın en yüksek yapısal çelik binasını da İzmir’e kazandırdı.

2000 yılında İstanbul’dan İzmir’e taşınan Vahap Yılmaz, ara sokakta boyası ve duvar kağıdını eşi Birim Yılmaz ile beraber yaptığı 10 metrekarelik bir dükkanda tadilat, dekorasyon işleriyle iş hayatına atıldı. İş hacmi arttıktan sonra 2004 yılında 200 metrekarelik yeni bir dükkana geçti. Yeni dükkanda tadilat dekorasyonun yanı sıra mimari proje hizmeti de vermeye başladı.

vahap-yilmaz-birim-yilmaz-001.jpg

Hep insan yatırımı yaptık

Firmanın kurumsallaşma hikayesini anlatan Vahap Yılmaz, “Yeni yerimize taşındığımız dönemde zincir marketler hızla yayılıyordu. İspanya merkezli bir firmanın Türkiye genelinde bin mağazayı 60 günde açacağını, İzmir’de de Ege Bölge Müdürlüğü kurması gerektiğini öğrenince bu işe atılmaya karar verdik. 15 günde 20 mağaza açarız taahhütüyle bu işe girdik ve 15 günde 20 mağazayı açtık. Bu çalışmamız İspanya’da bile ses getirmişti. Türkiye’nin her yerinde kurumsal zincir marketlerin mağazalarını ve depolarını yapmaya başladık. Taahhüt ağımızı genişleterek sanayi yapıları yapmaya başladık. 15 bine yakın mağaza açtık. Türkiye’nin her bölgesinde bıraktığımız izler var. Iğdır’da, Doğubeyazıt’ta dostlarımız oldu. Doğru ağı kurup doğru ekiplerle ilerledik. İzmir’den Doğubeyazıt’a ekip göndermek kolay. Ancak bölge kalkınsın diye bir proje müdürü gönderiyorduk, orada bir ekip kurup eğitim veriyorduk. Kendi iş konseptimizi ve anlayışımıza uygun olarak, malzemelerimizi o bölgeden alıp o bölgedeki iş gücünü kullanıyorduk. Biz hep insan yatırımı yaptık” ifadelerini kullandı.

vahap-yilmaz-biva.jpg

30 binden fazla kişiye ücretsiz danışmanlık

2009 yılına kadar mağaza yapmaya devam ettiklerini belirten Yılmaz, 2009’dan sonra satın aldıkları arsalarda yap-sat projesi geliştirmeye başladıklarını ifade etti, Yılmaz şu ifadeleri kullandı: “Mağaza işindeki kazanımlarımızı İzmir ile paylaşmak için gayrimenkul alarak yap-sat projelerine başladık. Kendi inşaat ağımızı kurduk. 2012 yılında ciddi bir ekiple kentsel dönüşüme başladık. 100’ün üzerinde beyaz yakalı ekiple bu işe girdik. Riskli yapı tespiti için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan lisans alan ilk firmalardan biriyiz. İnşaata başlamadan önce bilgilendirme hattı kurduk. 30 binden fazla kişiye ücretsiz danışmanlık yaptık. Önce insanlar bilgilensin, daha sonra hizmet veririz düşüncesindeydik. 2012 yılından 2019 yılına kadar kentsel dönüşüm projelerine devam ettik. Profesyonel bir yıkım ekibi ile ciddi bir tasarım ekibi kurduk. Tüm binalarımızı kendimiz yıkıp kendimiz yaptık. İnsanlar bir sokağa girip yaptığımız binayı gördüğünde üzerinde tabelası olmasa bile karakteristik yapısından dolayı Biva’nın yaptığını biliyor. 2019 yılında bu işin yık-yap modeli ile yürümeyeceğine ada bazlı bir dönüşüm olması gerekliliğiyle kentsel dönüşüm projelerine ara verdik.”

biva-tower-004.jpg

Avrupa’nın en yükseği

“Kendimize vizyon katmaya seven bir firmayız” diyen Yılmaz, “Bu vizyonla Avrupa’nın en yüksek yapısal çelik binasının inşaatına başladık. Birkaç ay içerisinde projemizi teslim edeceğiz. Bunun haklı gururunu yaşıyoruz. Bu binayı yaparken her türlü olumsuzluğu yaşadık. Bu bina ekonomik kriz gördü, deprem gördü, hortum gördü, pandemi gördü. Ona rağmen İzmir’in kalbi Bayraklı’da Türkiye’nin bir simgesi olarak yükseldi” dedi.

Başarı zorluklarla gelir

Yaptıkları tüm projelerin odağında insan olduğunu ifade eden Yılmaz, “Biz işimizi seviyoruz, insanlara hizmet vermekten mutluluk duyuyoruz. Verdiğimiz her taahhütü yerine getiriyoruz. Yaşanan ekonomik krizlerden dolayı zaman zaman yaşadığımız zorluklar oluyor ama her başarı zorluklarla gelir. Kolay olanı herkes yapar” ifadelerini kullandı.

Hem hayat ortağı hem iş ortağı

Biva Mimarlık’ın Birim ve Vahap isminin baş harflerinden geldiğini hatırlatan Yılmaz, “Eşim Birim Yılmaz ile beraber bu şirketi kurup büyüttük. Beraber bu başarıları yakaladık. Eşim kendisini çok iyi geliştirdi. İyi bir mimardan çok daha iyi bir mimardır. Finans ve muhasebe konularında çok ilerledi. Eşim hem hayat ortağım hem de iş ortağım oldu. Biva’nın başarısının yüzde 60’ı ona aittir.  Kızımızı da iyi yetiştirdik. O da mimar oldu ve aile şirketinde işe başladı. Güçlü bir şekilde, projeler üretmeye devam ediyoruz” ifadeleriyle sözlerini noktaladı.

Vahap Yılmaz kimdir?

1974 Malatya doğumlu Vahap Yılmaz ilk ve orta öğretimini İstanbul’dan tamamladı. Babası da inşaatçı olan Vahap Yılmaz, 10 yaşında babasının yanında çıraklık yaparak inşaat sektörü ile tanıştı. Kıbrıs’ta mimarlık eğitimi alan, Dokuz Eylül Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimini tamamlayan Yılmaz, 2000 yılından bu yana yüksek mimar olarak ticari hayatını Biva Mimarlık çatısı altında devam ettiriyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.