Zengin Aileler Gayrimenkule Yöneldi!

Zengin Aileler Gayrimenkule Yöneldi!

MSCI endeksi verilerine göre, gelişen piyasalarda yükseliş destekleniyor. Dünyanın en zengin aileleri gelişmekte olan piyasalara yöneldi. Aile ofis portföyüne bakıldığında ise gayrimenkulün yüzde 16.2 puan aldığını görülüyor.

A+A-

Gelişmekte olan ülke borsaları MSCI endeksi bu hafta bir yılın zirvesini gördü. Yatırımcıların ABD’de bu yıl bir kere daha faiz artırılmasına düşük ihtimal vermesi gelişen piyasalarda yükselişi destekleniyor.

Faiz artırım ihtimalinin zayıf olması gelişmekte olan ülke varlıklarına olan risk iştahını canlı tutarken, zanginler de paralarını değerlendirmek için bu piyasalara yöneliyor. 

UBS ve Campdan Research ortaklığıyla hazırlanan ve küresel çapta ortalama büyüklüğü 921 milyon dolar olan 262 aile ofisini kapsayan araştırmada çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı: Dünyanın en zengin aileleri gelişmekte olan piyasalara yöneldi.

Servet sahiplerinin kişisel varlıklarını yöneten ve küçük ekiplerden oluşan ‘aile ofisleri’ genellikle serveti 150 milyon doların üzerindeki aileler için oluşturuluyor. Aile ofisleri, 2016 yılında gelişen ülke borsalarında yüzde 7 getiri sağladıktan sonra, bu piyasaların portföylerindeki ağırlığı büyümeye başladı.

Yüzde 44’ü gelişen piyasalarda yatırımını artıracak

İsviçreli finans kuruluşu UBS’in Küresel Aile Ofis Grubu Başkanı Sara Ferrari, aile ofislerinin son zamanlarda doğru tercihler yaptıklarını ve hisse senedi piyasalarındaki yatırımlarını artırarak devam edeceklerini söyledi. Sara Ferrari, bu ofislerin çoğunun rotasını gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere çevirdiğini de belirtti. Araştırmaya katılan ofislerin yüzde 44’ü gelişmekte olan ülke hisse senedi piyasalarındaki yatırımlarını artırmayı planladığını bildirdi. Yüzde 21’i gelişmiş ülke yatırımlarını artıracağını ifade etti.

MSCI Dünya Endeksi bu yıl, faizlerin düşük seyretmesi, Avrupa’da siyasi risklerin azalması, güçlü şirket bilançoları ve ekonomik büyüme beklentilerinin güçlenmesinin yardımıyla tüm zamanların en yüksek seviyesine yükseldi. Bu tabloya göre hareket eden aile ofisleri de portföylerinde gelişmekte olan ülke borsalarınının ağırlığını yüzde 7’ye çıkardı. Ofislerin portföyünde gelişmiş ülke borsaları, devlet tahvilleri, emtia, gayrimenkul, hedge fonlar gibi kalemlerde yer alıyor.

Özellikle zengin Çinli ailerinin, İngiltere’nin AB’den ayrılmasını fırsat olarak görüp Avrupa’da gayrimenkul yatırımlarını artırdıkları belirtiliyor. ABD’nin teknoloji hisselerinin de alım hedefleri arasında yer aldığı kaydediliyor. Servet yöneten ofislerin odağında, orta ve küçük ölçekli şirketlere yatırım yapan özel girişim sermayesi de var. Özel girişim sermayesinin ofislerin portföyündeki paylar yüzde 20’ye ulaştı.

Asya ve diğerlerinde ralli devam edecek

Piyasalarda risklerin azalmasına paralel olarak ofislerin portföyünde hedge fonların paylarının azaldığı 2015 yılındaki yüzde 8 seviyesinden yüzde 7’ye indiği belirtiliyor. Zenginlerin yatırım için draha çok tercih ettiği gelişen piyasalarda yükselişin sürmesi bekleniyor. Gelişen piyasa hisse senetleri 2016 başlarından bu yana yaklaşık yüzde 60 yükseldi ve Bank of America Merrill Lynch’e göre ralli sürecek. Aralarında bankanın Asya-Pasifik birim yöneticisi Ajay Kapur’un da bulunduğu analistlerin notuna göre mevcut yükseliş, öncekilerden bir miktar farklı ve gelişen piyasa hisse senetleri iki yıl içerisinde ikiye katlayabilir. Banka, Asya ve diğer gelişen piyasa hisse senetlerinde ağırlığın önemli ölçüde artırılmasını beklediğini bildirdi. Ancak Kore yarımadasında son dönemde yaşan gerginliğin bir düzeltmeye sebep olabileceği ifade ediliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.