Yeni Yasa ile Belediyelerin ve Müteahhitlerin İş Yükü Azalacak

Yeni Yasa ile Belediyelerin ve Müteahhitlerin İş Yükü Azalacak

Bims Yapı Denetim yönetim kurulu başkanı Kaan Akmeraner, Çevre Şehircilik bakanı Mehmet Özhaseki’nin açıkladığı yeni yapı denetim yasası ile ilgili görüşlerini aktardı.

A+A-

İnşaat mühendisi  Kaan Akmeraner yeni yapı denetim yasasında, yapı denetim firmalarına ödenen yüzde 1.5 ücretinde iyileştirme yapılması ve  mimari projelerin elektronik ortamda incelenmesinin sağlanması ile birlikte müteahhitlerin ve belediyelerin iş yükünün ve zaman kaybının büyük oranda azalacağını söyledi.

İYİ NİYETLE KURULMUŞ BİR SİSTEM ANCAK…

Yeni yasa ile yapı denetim firmalarının rahatlayacağını ifade eden Akmeraner, “Söz konusu düzenleme yapı denetim firmalarına birçok kolaylık sağlayacaktır.  Yapı denetim sistemi çok iyi niyetle kurulmuş güzel bir sistem. Asıl amacı arsa sahibinin bir yapı denetim kuruluşu ile anlaşarak binasını yapacak müteahhidi denetlemesidir. Ancak zaman içerisinde müteahhit firmalar, yapı denetim firmalarının iş vereni durumuna gelmiştir. Sayın bakanımız da bunu defalarca kez dile getirdi. Geçtiğimiz ay İzmir’de Yapı Denetimler Birliği İzmir Şubesi’nce düzenlenen toplantıda da bu durum dile getirildi. Sayın bakanımızın da ifade ettiği gibi bu durumun ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu yüzden yeni çıkacak olan yapı denetim yasasını çok olumlu karşılıyoruz” dedi.

kaan-akmeraner.jpg

BELEDİYELERİN VE MÜTEAHHİTLERİN İŞ YÜKÜ AZALIR

Sektörde görev yapan yapı denetim firmalarının tümünün büyük bir iyi niyet ve gayret ile işlerini layıkıyla yerine getirmeye çalıştıklarını belirten Akmeraner sözlerini şu şekilde devam ettirdi, “En büyük sorunumuz alanında iyi yetişmiş, verimli kontrol mühendislerini çalıştıramamamızdır. Bunun da en önemli sebebi maddi imkansızlıklar olarak görülmektedir. Çevre Şehircilik bakanımızın da olumlu değerlendirdiği elektronik dağıtıma geçilmesi ve yapı denetim hizmet bedeli oranı olan yüzde 1.5’te iyileştirme yapılması halinde maddi imkanlarımız artacağından, daha yetişmiş ve tecrübeli mimar ve mühendisleri istihdam etme şansına sahip olacağız. Bununla beraber hem bakanlığımızın bizlerden beklentilerine cevap verecek hem de müteahhit firmalarımızın ve belediyelerimizin yüklerini azaltarak zaman ve iş kaybının önüne geçebileceğiz.

ŞANTİYE ŞEFLİĞİ YENİDEN DÜZENLENMELİ

Şantiye şeflerinin de denetim sürecine katılması gerektiğini ifade eden Akmeraner son olarak şunları dile getirdi, “Şantiye şefliği görevinin de bakanlığımız tarafından yeniden düzenlenerek geliştirilmesi gerekiyor. Maalesef mevcut sistemde şantiye şeflerinin büyük çoğunluğu inşaat denetimlerine hiç katkı sağlamamakta, sorumluluğa ortak olmalarına rağmen denetime iştirak etmemektedirler. Şantiye şefliğinin aktifleştirilmesi, daha etkin denetim yapılması konusunda bir kilometretaşı olacaktır.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.