Yapının Dijital İkiz Modelini Yapıyoruz

Yapının Dijital İkiz Modelini Yapıyoruz

UKHO Group Kurucusu - Genel Müdürü Ümit Kılıç BIM projeleri ile yapının dijital ikizini oluşturarak inşaat süreçlerini daha verimli ve öngörülebilir hale getirdiklerini ifade etti.

A+A-

UKHO Gruop Kurucusu Ümit Kılıç,  “BIM sadece bir yapının 3 boyutlu modellenmesi değildir. Zaman ve maliyet çalışmalarının da dahil edilerek, koordineli bir 5D modeliyle birlikte, yapı bakım ve işletme çalışmalarıyla bir bütünü ortaya çıkarmaktır. BIM inşaat faaliyetinin ilerlemesini simüle etmede, inşaat ekibinin lojistik sorunlarını veya verimsizliklerini görselleştirmesine yardımcı olur. Sanal simülasyon çatışmaları zamanlama, senaryolar ve makro seviye inşaat aşaması stratejileri gibi ayrıntıları ortaya koyar. Bu çalışmalar da inşaat programının optimizasyonunu elde etmek için görsel anlayışla birlikte, 4D ve 5D BIM simülasyon araçları kullanarak zaman ve maliyet adımlarını eksiksiz rapor olarak sunarız. Bu sayede yapının dijital ikiz modelini ve inovatif sürdürülebilir BIM modelini yapıyoruz” dedi.

ukho-bim.jpg

UKHO Mimarlık Mühendislik'in Kurucusu ve Genel Müdürü Ümit Kılıç, BIM teknolojisinin daha geniş alanda kullanılması gerektiğini belirterek, BIM (Building Information Modeling - Yapı Bilgi Modellemesi) hizmeti, inşaat projelerinde dijital modelleme ve bilgi yönetimi süreçlerini optimize etmek için sunulan bir hizmettir. BIM, projelerin daha verimli, sürdürülebilir ve yapı maliyetlerini etkin bir şekilde yürütülmesini sağlayan teknoloji ve iş süreçlerini birleştiren bir sistem olduğunu, bu nedenle BIM’ in yaşayan ve sürdürülebilir bir sistem olduğunu söyledi.

Kılıç, inşaat sektörüne profesyonel ve kurumsal bir bakış açısıyla BIM Danışmanlığı , BIM Uygulama Desteği ve BIM Eğitim Hizmetleri sunmakla birlikte Projelerin tasarım , uygulama ve dokümantasyonuna yeni bir yaklaşım getiriyoruz dedi. Mimarlık, Mühendislik ve İnşaat (AEC) endüstrisinde işbirlikçi çözümler sunmak için; mevcut ve yeni olan tüm yapı projelerinin dijital dönüşümü günümüzde kaçınılmaz olmuştur, inşaat projelerinde zaman ve maliyet tasarrufu sağlamak, hata oranlarını azaltmak ve daha iyi sonuçlar elde etmek isteyen firmalar için oldukça değerli bir sistemdir. BIM, günümüzde Planlı Alanlar İmar yönetmeliğinde de yerini almıştır. BIM standartları, şu an TSE tarafından tanınan ISO 19650 ve ISO 7817 standartlar serisidir. Yapı projelerinde kullanılacak bu standartlara olan ilginin önümüzdeki süreçte artacağını söyledi.

ukho-bim-modeli.jpg

Kılıç sözlerine şu şekilde devam etti:

UKHO Gruop çatısı altında UKHOAcademy, UKHOTech ve UKHODesign markalarıyla üç farklı alanda hizmet sunmaktayız. UKHOAcademy ile Autodeks Yetkili Eğitim Merkezi olarak konusunda uzaman Mimar ve Mühendislerden oluşan eğitmenlerimizle Mimarlık ve Mühendislik programlarının uluslararası sertifikalı eğitimlerini vermekteyiz. UKHOTech olarak, Mimarlık Mühendislik ve İnşaat endüstrisinde işbirlikçi çözümler sunmak amacıyla teknik danışmanlık hizmetleri ve tüm endüstride devrim yaratan bir teknoloji süreci olan BIM ile kapsamlı sanal tasarım, inşaat ve proje yönetimi danışmanlığı hizmetleri sunuyoruz. UKHODesign da ise; inşaat sektöründe dijital dönüşümün öncü markalarından biri olarak dijital proje hizmeti, inşaat projelerinin planlama, tasarım, detaylı işletme aşamalarını dijital ortamda modelleme ve bilgi yönetimi hizmetleri vermekteyiz. Bu hizmet, projelerin daha verimli ve etkili bir şekilde yönetilmesini sağlar ve tüm proje paydaşlarının (mimarlar, mühendisler, müteahhitler, vb.) ortak bir platformda çalışmalarını mümkün kılıyoruz.

BIM proje hizmetlerinde, Farklı disiplinler arasında koordinasyonu sağlamak ve çakışmaları önlemek için BIM modellerinden faydalanırız. Bu süreç, özellikle karmaşık projelerde çok önemlidir çünkü çakışma tespiti Mimar, Mühendis ve diğer disiplinler arasındaki potansiyel çakışmaları önler. örneğin, Mimari projelerde asma tavanlar shaftlar ve yapısal dan gelen taşıyıcı sistem elemanları, mekanik yangın boru hatları ile elektrik kablo tavalarının çakışması, dijital ortamda inşaat yapım aşamasından önceki proje süreçlerinde tespit edildikten sonra, proje ekipleri ortak model üzerinde düzeltmeler yaparak inşaat esnasında karşılaşılan problemleri ve maliyet yönetimini optimize edebilirler.

TESLA'NIN GİGAFACTORY TEKSAS ARABA FABRİKASININ BIM PROJELERİNİ YAPTIK

Merkez ofisi ve eğitim merkezi İzmir’de yer alan UKHO Gruop; İstanbul, New York ve Londra’da da ofisleri bulunuyor. İş hacimlerinin büyük bir kısmını mimarlık mühendislik projeleri, eğitim ve danışmanlık faaliyetlerinin kapsadığını belirten Kılıç, son 5 yıldır yurtdışı ağırlıklı çalıştıklarını dile getirdi. Bugüne kadar yaptıkları, şuan içinde oldukları ve planlaması süren projeler hakkında bilgi veren Kılıç, şunları söyledi: “Kurulduğumuz ilk günden belli yurtdışına projeler yapıyorduk.

Türki Cumhuriyetler, Orta doğu ve Afrika pazarında Otel, AVM, Fabrika, Residential karma projelerde yer almıştık. Pandemi sürecin de yeni iş planları ve modelleri üzerine çalışmalar yapıyorduk. Bu bağlamda yurtdışı pazarının zor ama daha katma değerli işler olduğunu gözlemledik. Avrupa ve Amerika da iş ortaklarımızla yeni çalışma alanları oluşturduk. "Firma olarak Tesla’nın ABD Teksas’taki 2.500 dönümlük bir alanı kaplayan Gigafactory Teksas, otomobil fabrikasının BIM proje modellerini iş ortaklarımızla yaptık. Meksika’daki yeni yatırımı için görüşmelerimizi sürdürüyoruz. İngiltere’de Chelsea Barracks de Residential projelerin BIM modellemelerinde LOD500 seviyesinde detaylı modellemeler yapıyoruz. Sudi Arabistan başkenti Riyadh’s Samhan bölgesinde Samhan Car Park AVM projesinin BIM modellemelerinde çakışma ve koordinasyon projelerini yaptık. Nesma Group Katar ve Dubai’deki büyük ölçekli projelerinin BIM proje ve danışmanlığını gerçekleştiriyoruz. Kuveyt’te otel ve Residential karma projelerinde de aktif rol alıyoruz. Rusya da Yuri Gagarin Havalimanı,  Bakü ve Taşkent’te de bitirildiğimiz ve devam eden BIM proje ve danışmanlıklarımız var. Türkiye’de İstanbulda finans merkezi kulelerinde BIM projelerinde ve danışmanlığında yer aldık. Enerjisa , Limak, Tekfen, Çalık Holdink, Gap İnşaat, Folkart, Türkerler, Bosch, Koç Holding Ark İnşaat gibi büyük kurumsal firmalarla çalışıyoruz. Türkiyenin en büyük madeni yağ farikası M oil in yeni yatırım projelerine BIM koordinasyon danışmanlığı verdik. Ankara Kazan’da devam eden projemiz Tusaş’ın milli muharip uçak KAAN’ın test ve hangar merkezi BIM projelerinde yer almak bize ayrı bir gurur veriyor.”

Uluslararası başarı ve ödüller

UKHO Gruop’un başarılarından ve ödüllerinden bahseden Kılıç, "2018 yılında KOSGEB ve Sanayi Bakanlığı’ndan genç iş insanı teşviki aldık. Kuruluşumuzdan bu güne kadar bir çok kamu kurum kuruluşu, sivil toplum örgütü, üniversitelerde vermiş olduğumuz birçok seminer ve konferanslarda takdir, teşekkür ve plaketler aldık. 2021 yılından 2024 yılına kadar dört defa üst üste Autodesk tarafından Avrupa’nın en iyi Eğitim merkezi ödülünü aldık. 2022’de Avrupa Kalkınma Ajansı desteğiyle projeler geliştirdik. 2023’te Avrupa Birliği Erasmus+ Programı kapsamında Norveç, İsveç, Romanya ve Portekiz’den iş ortaklarımız ile birlikte sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği üzerine projeler gerçekleştirdik. Bu projeler arasında yer alan Folkart Urla Country Projesi, 2024 yılında İtalya Milano’da düzenlenen “Avrupa Bölgesi yılın en İnovatif ve Sürdürülebilir Projesi” seçilerek büyük bir başarıya imza attı.  Bu kapsamda İYTE ve YAŞAR Üniversitesi ile birlikte üniversite sanayi iş birliği ile Green BIM Projesini yüksek lisans ve doktora düzeyinde bir ders müfredatı haline getirdik. 9 Eylül Üniversitesi ile yapmış olduğumuz üniversite sanayi iş birliği protokolü ile öğrenci staj programları geliştirdik. Bundan sonraki amacımız BIM teknolojisini daha geniş kitlelere yaymak ve uluslararası iş birliklerini artırmak için çalışmalarımızı sürdürmek" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.