Yabancıya Konut Satışları İhracat Sayılmalı!

Yabancıya Konut Satışları İhracat Sayılmalı!

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili ve Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, yabancıya konut satışını ihracat kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

A+A-

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili ve Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, Rusya ile yaşanan krizin başta tarım ve turizm olmak üzere bir çok sektörü etkilediğini ancak yabancıya konut satışında önemli bir düşüşün olmadığını söyledi. Kriz nedeniyle Antalya’da konutunu satıp ülkesine geri dönen Rus sayısının az olduğuna dikkat çeken Karataş, “Antalya turizm merkezidir ve yatırım amaçlı konut alan Ruslar hem tatil yapmaya devam etmekte, hem de aldıkları konutları kendi ülke vatandaşlarına kiralayarak kazanç sağlamaktadır. Sonuçta Antalya kazanıyor. Yabancılara konut satışı ihracattan sayılmalıdır” dedi.

En çok Irak’lılar aldı

Konut satış istatistikleri kapsamında yabancılara yapılan konut satışları ile ilgili TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde 2015 yılında yabancılara yıl boyunca toplamda 22 bin 830 konut satıldığını ifade eden Başkan Karataş, “Aynı zamanda bu rakamlar bize yabancılara yapılan konut satışlarının bir önceki yılın aynı dönemine göre düşmediğini göstermektedir. Ve yine veriler ışığında, yabancıya konut satışının en çok Irak vatandaşlarına yapıldığını görüyoruz. Ülke uyruklarına ve tercih ettikleri şehirlere göre bir değerlendirme yapacak olursak; aynı dönem içinde en çok satışın sıra ile Irak, Suudi Arabistan, Kuveyt, Rusya Federasyonu ve Afganistan vatandaşlarının ve tercih ettikleri; şehirlerin de ağırlıklı olarak sırasıyla İstanbul, Antalya, Bursa, Yalova,  Aydın olduğunu görüyoruz. Bu satışlarda nadiren de olsa; sırayla Muğla, Trabzon, Mersin, Sakarya illerimiz de tercih edilmektedir” diye konuştu. 

En fazla Antalya tercih ediliyor

Avrupa uyruklu ve Rus Federasyonu vatandaşlarının tercih sebeplerini de anlatan Karataş şöyle devam etti: “Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’de gayrimenkul sahibi yabancıların başında İngilizler ve Ruslar geliyor. Mülk edinmek isteyen yabancılar, en fazla Antalya’yı, ardından Muğla ve Aydın’ın turistik ilçeleri olan Bodrum-Marmaris-Fethiye-Kuşadası-Didim bölgelerini tercih ediyor. Bursa, Yalova,  Ankara  ve Sakarya da ilgi gösterdikleri şehirler arasında. İngilizler ve Kuzey Avrupalıların ülkelerinin soğuk olması, suyu sevmeleri fakat havuzun, denizin sıcak ortamda keyifli vermesi yani iklim koşulları ve aynı zamanda hayatın daha ucuz olması nedenleri ile Ege ve Akdeniz’deki sahil kesimlerini tercih ettiklerini görüyoruz. En fakir Ruslar bile senede bir hafta tatil için bile olsa; bütün yıl para biriktirip şehrimize geliyor. Almanya ve İskandinav ülke vatandaşları da daha çok uluslu olmaları sebebiyle Alanya ve Belek’te yoğunlaşıyor.”

Marka projeler önemli

İstanbul’u tercih eden Arapların alışveriş merkezlerine yakın yerlere ilgi gösterdiklerini aktaran Deniz Karataş şunları söyledi: “Büyük inşaat firmalarının ürettiği marka projelere de Arap yatırımcılardan yoğun ilgi var. Ülkelerinin çöl olmasından dolayısıyla Araplar için yeşilliğiyle ünlü Bursa ilgi odağı. Türkiye’nin tüm bölgelerini radar gibi taradıklarını, serin Karadeniz yaylalarına ilgilerinin arttığını özellikle bu bölgeye başlatılan doğrudan uçuş seferleri ile görüyoruz. Son dönemde Ege ve Güney kıyılarını da keşfeden Arapların Çeşme ve Alaçatı’da özel konut projelerine de, yaşam şekillerinde mahremiyete verdikleri önem sebebi ile girdiklerini biliyoruz. Ayrıca Araplara kredi̇ kartı satış usulü ile talep yaratmak için, Türk inşaat firmaları seferber olmuş, büyük konut projelerini yurt içinde ve yurt dışında fuarlarda pazarlamışlardır. Kuveyt, Dubai ve Abu Dhabi’de emlak fuarlarına katılan firmaların, konutların peşinatı için kredi kartı kabul ettikleri bilinmektedir. Nakit para taşıma sorununu çözdüğü için kredi kartı uygulaması satışları büyük oranda artırmış ve kayıt dışı ekonominin önüne geçilmiştir.”

Akdeniz Manşet

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.