Türk Müteahhitlerin Hedefi 10 Yılda 350 Milyar Dolarlık Proje

Türk Müteahhitlerin Hedefi 10 Yılda 350 Milyar Dolarlık Proje

son 10 yıl içerisinde yurt dışında 250 milyar dolarlık proje üstlenen Türk müteahhitlerin hedefi 2030 yılına kadar 350 milyar dolarlık proje yapmak.

A+A-

Son 10 yılda dünyada 250 milyar dolarlık projeye imza atan Türk müteahhitler, 2030'a kadar 350 milyar dolarlık iş yapmayı planlıyor. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yenigün, konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

TMB Başkanı Mithat Yenigün, “Hem Türkiye hem dünyada zor bir yılın ardından 2019’un umutlarımızın yeşereceği bir sene olacağını düşünüyorum” diye konuştu. 

10 senenin hedefi 350 milyar dolar

Sektörün yakın geleceğe dair projelerini açıklayan Yenigün “Uluslararası müteahhitlik pazarının 500 milyar dolar seviyesinden, 2030’larda 750 milyar dolara çıkması öngörülmektedir. Bu noktadan hareketle son 10 yılda 250 milyar dolarlık iş yapan müteahhitlerimiz için, önümüzdeki 10 senenin hedefi 350 milyar dolarlık yeni projedir. Müteahhitlerimiz, 1972’den bu yana 123 ülkede 380 milyar doları aşan 9 bin 600 proje üstlenmiştir. ‘Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi’ listesinde 46 Türk firması yer almıştır. Türkiye, listede on yıldır ikinci sırada bulunmaktadır. Sadece 2018’de, 19,4 milyar dolarlık iş tutarına ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz'' dedi.

Alternatif açılımlar

Libya’da tahsilat problemlerinin sürdüğünü söyleyen Yenigün “Oradaki zararların toplamı 1,3 milyar dolar... Çözüm amacıyla ortak bir komite oluşturduk. Lider pazarımız Rusya ve yeni imkânlarla Irak, önümüzdeki dönemde de hayati önemini koruyacaktır. Suriye’de barış ortamının yeniden sağlanması, bizler için son derece mühimdir. Öte yandan yeni açılımlar için bir süredir Sahra Altı Afrika, Hindistan ve Latin Amerika gibi pazarları takip etmekteyiz. Birçok Avrupa ülkesi, müteahhitlerimizin başarısından pay alabilmek için iş birliği teklifleriyle de karşımıza çıkıyor” açıklamasında bulundu.

Türk çalışanları azalıyor

1990’larda, yıllık 2 milyar dolar tutarında iş yaparken 100 binin üzerinde Türk işçisi çalıştığını söyleyen Yenigün, ''Son dönemde yılda 30 milyar dolarlık iş yapmamıza rağmen, Türk iş gücü sayımız 35 binlere kadar gerilemiştir. Firmalarımız artık Uzak Doğulu veya Afrikalı çalıştırmayı tercih eder duruma gelmiştir. Oysa Türk müteahhit, Türk işçisiyle çalışmak ister. Yapılacak birkaç düzenlemeyle bu meselenin aşılabileceğine inanıyoruz.'' diye konuştu. 

Teminat sorununu çözelim

Mithat Yenigün, konuşmalarına şu şekilde devam etti: “Son aylarda firmalarımızın teminat mektubu problemi artmıştır. Türk bankacılık sistemi ve Türk bankaları faal bir şekilde tanıtılmalı, çözüm için süratle kararlı adımlar atılmalıdır. Hükûmetimizin, ağırlıkla iş yaptığımız ülkelerle ikili görüşmelerde sağlayacağı destek, büyük önem arz etmektedir.”

Finansmanı ucuzlatıp stokları azaltmalıyız

Konut sektöründe son dönemde yaşanan ekonomik zorluklar sebebiyle talepte ciddi daralma yaşandığını ve beklenmedik bir arz fazlasının oluştuğunu söyleyen TMB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hüseyin Arslan, şunları söyledi: “Mevcut konut stokunun yönetilebilmesi için hem yatırımcı hem de son tüketiciye yönelik kredi imkânlarının geliştirilmesi hayati önem taşımaktadır. Alternatif gayrimenkul finansman modelleri de geliştirilmeli ve arz talep dengesi uzun vadeli bir planlama ile yönetilebilir hâle getirilmelidir” dedi. TMB Yönetim Kurulu Üyesi Deha Demral ise fiyat farkı düzenlemesi konusunda beklentilerinin devam ettiğini belirterek, “Hem idareleri hem firmaları mağdur etmeyecek, piyasadaki fiyat dalgalanmalarını adil biçimde yansıtacak yeni bir fiyat farkı hesap yöntemi geliştirilmelidir.” 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.