Sıfır Sermaye ve Bir Diploma İle Başladı, Ege'nin En Büyük Mobilya Üreticisi Oldu

Sıfır Sermaye ve Bir Diploma İle Başladı, Ege'nin En Büyük Mobilya Üreticisi Oldu

Ege’nin en büyük, Türkiye’nin sayılı mobilya üreticilerinden biri olan Diamond Mobilya’nın kurucusu Korhan Gürcan öğrencilik yıllarında sektöre adım attı. 70 metrekarelik dükkanda üretime başlayan Diamond, bugün 35.000 m2 kapalı alanda üretim yapıyor.

A+A-

Dokuz Eylül Üniversitesi mimarlık bölümünde eğitim hayatı devam ederken tadilat dekorasyon işleri yapmaya başlayan Korhan Gürcan, üstlendiği bir proje için mobilya siparişi verdi. Ancak o sipariş bir türlü gelmedi. En son telefonla aradığında ‘kamyona yükledik, yolda geliyor’ cevabı aldı ama o kamyon hiç gelmedi.

Yaşadığı bu olay üzerine mobilya işine girmeye karar verdi. Böylece Diamond Mobilya’nın hikayesi başlamış oldu.

korhan-gurcan-kimdir.jpg

Üniversiteden mezun olduktan sonra 2002 yılında Kısıkköy’de 70 metrekarelik bir dükkanda mobilya atölyesini açtı. Daha sonra iki arkadaşı ile beraber 160 m2 bir dükkana ardından Pınarbaşı’nda 1000 m2 lik bir dükkana geçti. Ortaklarından biri 6 ay sonra, diğeri ise 2006 yılında şirketten ayrıldı. Ayrılma ile beraber elindeki tüm sermayesini tekrar vermişti. Sıfır sermaye ve emanet bir kamyonetle işe başladı. Gece-gündüz çalışarak olmayacak işleri olmayacak zamanlarda bitirdi. Türkiye’nin en büyük askeri kamplarının ve askeri okularının işlerini yaptı. İzmir’de marka olmuş birçok inşaat firmasının mobilya partneri oldu. Bu süreçte hızla büyüdü. 70 metrekarelik yeri 160 metrekare oldu. 160 metrekarelik yeri 1.000 metrekare oldu. 1.000 metrekarelik yeri de yetmeyince büyüterek 1.750 metrekareye çıkardı. Burasıda yetmeyince Gaziemir Sarnıç’ta arsa satınalma kararı aldı.

diamond-mobilya-001.jpg

ÜRETİM KAPASİTESİNİ 3 KATINA ÇIKARDI.

Mimar Korhan Gürcan Sarnıç’taki üretim tesislerinin mimari tasarımını ve inşaatını kendisi yaptı. Üretim alanını 35.000 metrekareye çıkaran Diamond Mobilya yılda 15000 dairenin mobilyasını üretecek kapasiteye sahip.

2005 yılında kendi sektöründe İzmir’deki ilk CNC yatırımını yapan Diamond Mobilya yaptığı bu hamle sayesinde 2007 yılında Fenerbahçe Spor Kulübü’nün 100. Yıl özel ahşap imalatlarını üstlendi.

2008 krizinin ortasında Gaziemir Sarnıç’ta ilk fabrika inşaatını tamamlayarak 5.500 metrekarelik ilk üretim tesisini kurdu.

2014 yılında yan parseli de satın alıp gelecek projeksiyon için yatırım yaptı .

2016 yılında yeni fabrikanın inşaatını tamamladı. Korhan Gürcan fabrikanın mimari tasarımını ve inşaatını da kendi üstlendi. Gaziemir’de toplam kapalı alanına 10.500 metrekare daha ilave ederek toplam kaplı alanını 16.000 metrekareye çıkartmış oldu.

2018 yılında ana fabrikanın arkasında 5.000 m2 arsa alarak 10.000 m2 lik bir kapasite artışı için gelecek projeksiyon ile ilgili hazırlık yaptı.

2021 yılında Karra Mobilya’yı satın alarak Torbalı’daki tesisini bünyesine kattı.

Bugün itibariyle Gaziemir ve Torbalı’da toplam 35.000 metrekarelik kapalı alana sahip 2 fabrikasında 140 kişilik ekiple faaliyetlerini sürdüren Diamond Mobilya; iç kapı, çelik kapı, mutfak, giyinme dolapları ve banyo dahil olmak üzere bir inşaattaki tüm sabit mobilyaların üretimini gerçekleştiriyor.

Sarnıç’taki üretim tesisinde  daha çok projelerine yönelik hizmet verirken , Torbalı’daki tesiste seri imalat ve ihracat odaklı bir üretim gerçekleştiriyor.

Üretim kapasitesi

Son teknoloji makina parkuru ile üretim yapan Diamond Mobilya yıllık 15000 dairenin mobilyasını üretebilecek kapasiteye sahip. Mutfak mobilyasında yılda 20.000 adet, iç kapıda yıllık 90.000 adet üretim kapasitesine ulaşabiliyor.

diamond-mobilya-ekip.jpg

BİZ BU GÜNLERE EKİP OLARAK GELDİK.

Korhan Gürcan: “Biz mimari çözüm ortağıyız sadece bir mobilyacı değiliz. Çalıştığımız projelerde Sabit mobilya imalatları ile sınırlı kalmıyoruz. Tüm mekanlarda fonksiyonel ve estetik dokunuşlar yapıyoruz. Yaptığımız tüm işlerimizde tasarım ve fonksiyonellik var” dedi.

“Şirket olarak en büyük artımız mimarlık ve şantiye tecrübesine sahip olmamızdır.” diyen Diamond mobilya yönetim kurulu başkanı Korhan Gürcan “Biz sadece mobilyayı değil inşaatı da çok iyi biliyoruz. Bu yüzden yaptığımız çözümlemeler uygulanabilir, gerçekçi ve estetik oluyor.”

Ekip

Tek başına işi çok iyi bilmek veya bu işin ustası olmak yetmez. Evet bunlar olmalı fakat bu işin arkasında sağlam bir ekibiniz olmalı. Bu ekip kapıdaki güvenlikten yönetime kadar herkestir.

Şirketin bir duruşu vizyonu ve hedefi olmalı. Ekibinizin hedefi ve vizyonu da aynı olmalı

Bu bir takım oyunu, sistem işi, düzen işi. Sonuçta üretimde ,sahada ve idari de olan kişiler ve bu işin gerçek sahipleri. Biz bu günlere ekip olarak geldik.

Tasarım desteği

Proje işlerinde talep ve beklentiler çok farklı olduğuna dikkat çeken Gürcan, “Projelerde sadece mobilya değil tasarım desteği de sunuyoruz. Çok sağlam bir teknoloji altyapısı kurduk. Sistem ve yazılımlar ayrılmaz parçalarımız. Kurumsal kimliğimizi güçlendiriyoruz. Ar-Ge çalışmalarına büyük yatırımlar yapıyoruz. Makina parkurunda yüksek teknolojili makinalar kullanıyoruz. Bundan sonrası tasarıma kalıyor. Proje firmasıyız ve proje işini iyi biliyoruz” ifadelerini kullandı.

korha-gurcan.jpg

Estetik dokunuşlar

Marangoz veya mobilyacı olmadıklarını, kendilerini mimari çözüm ortağı olarak konumlandıran Gürcan şu sözlere yer verdi, “Evin içerisinden mobilyayı çıkardığınızda dört duvar kalır. Sadece sabit mobilya ile sınırlı kalmıyoruz. Salonda, duvarda, tavanda, bina girişlerinde estetik dokunuşlar da yapıyoruz. Yaptığımız tüm işlerimizde tasarım ve fonksiyonellik var. Diamond’un farkı ne diye sorulursa gerçekçi ve uygulanabilir tasarım, yenilik, Ar-Ge, Otomasyon, teknoloji ve verimlilik diyebilirim. İşi almak önemli değil. İşten mutlu ayrılmak önemli. 2002 yılındaki ilk müşterilerimiz hala müşterimiz. Bu bizim için en önemli değerlerden bir tanesi.

Ürün bizimse arkasındayız

Teknik destek hizmetliyle ilgili de bilgi veren Gürcan sözlerine şunları ekledi, “İnşaat sektörünün en önemli bölümlerinden biriyiz. Örnek olarak Seramik döşendikten sonra servis ihtiyacı gerektirmez ama  kapılar, mutfak dolapları, çekmeceler öyle değil. Sürekli açılıp kapanan ve hareket halinde olan çok fazla ürünümüz var. Ve bu sorunlar daireler, sahiplerine teslim edildikten sonra çıkıyor. Bu ürünlerde servis hizmetine ihtiyaç duyuluyor. Servis tarafına çok önem gösteriyoruz.  2 yıl garanti süremiz var ama 2 yıldan sonra bu işe bakmayız demiyoruz. Ürün bizimse ve problem varsa her zaman arkasındayız. Bugüne kadar ne yapılması gerekiyorsa her zaman yaptık.”

AMERİKA’DA SHOWROOM AÇTI

2021 yılında İzmir’in büyük mobilya fabrikalarından biri olan Karra Mobilya’yı satın alan Diamond Mobilya üretim kapasitesini de iki katına çıkarmış oldu. Yeni aldığı fabrikada seri üretime ve ihracata yoğunlaştıklarını belirten Korhan Gürcan, yüzde 30 olan ihracat oranını yüzde 50’nin üzerine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Gaziemir fabrikamızın üçüncü etabı için satın aldığımız bir arsamız var. 2021 yılında burada ihracata yönelik ilave bir tesis kurmayı planlıyorduk. Çünkü ihracatta büyük bir talep oluşacağını öngörmüştük. Yeni bir fabrika inşaatı yapmak ve makina parkurunu satın alıp çalışır hale getirmek , dünyadaki tedarik zincirinin kırıldığı bu ortamda en az 3-4 sene alacağı için, üretime hazır olan Karra Mobilyayı satın almak bizim için daha doğru bir karardı. Fabrikayı alır almaz hızlı bir şekilde üretime başladık. Seri imalat ve ihracata yoğunlaştık” dedi.

İhracatın rotası değişti

Dünya pazarında, Türkiye’nin çok fazla talep gören bir ülke haline geldiğini ifade eden Gürcan, “Pandemi ile beraber ihracatın rotası değişti. Dünyadaki ve özellikle Çin ‘deki navlun maliyetlerindeki artışlardan dolayı Türkiye, dünya pazarında büyük bir fırsat yakaladı. Bizde pandemi sürecinde ihracat oranını yüzde 30’a çıkarttık ve bu oranı kısa sürede yüzde 50’nin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. “ dedi.

Ağırlıklı olarak Amerika Birleşik Devletleri’ne ihracat yapan Diamond; Belçika, Fas ve Mısır’a ihracat gerçekleştiriyor. Diamond Mobilya bu hedefler doğrultusunda ABD’nin Florida Eyaleti’nde  bir Showroom açtı. Korhan Gürcan farklı eyaletlerden de talep aldıklarını ve bu talepleri değerlendirdiklerini belirtti.

korhan-gurcan-diamond-mobilya.jpg

İşte ve müzikte profesyonel

Yoğun bir çalışma temposuna sahip olan Korhan Gürcan’ın iş geliştirme dışındaki en büyük hobisi müzik. Ortaokuldan bu yana müzikle uğraşan ve ofisinde profesyonel müzik aletleri bulunduran Gürcan üniversite döneminde de profesyonel olarak müzikle uğraştı

İş yoğunluğunda dolayı çok fazla vakit ayıramadığı müziğe daha çok vakit ayıracağını belirten Korhan Gürcan, “En büyük hobim iş geliştirmek. Bunun yanı sıra müziği çok seviyorum. Üniversitedeyken profesyonel olarak klavye çalıyordum. Ofisimde klavye ,bateri ve gitar  var. Hafta içinde çok fazla vakit ayıramıyorum ama pazar günleri vakit ayırmaya çalışıyorum. Bundan sonraki süreçte müziğe daha fazla vakit ayırmayı planlıyorum” dedi.

Farklı Sektörlerde de yatırımları var

Günde ortalama 5-6 saat uyuyan Gürcan kalan vaktinin neredeyse tamamını işine ayırıyor. Bugün mobilya dışında ambalaj, gıda, yazılım sektörlerinde de yatırımları olan Korhan Gürcan keyif aldığı için yoğun çalıştığını belirtti.  “Teknolojiye ve yazılıma çok değer veriyorum. Benim için ölçebilmek , görebilmek ,gerektiği her durumda hakim olabilmek çok önemlidir. Bunun için iyi bir sistem ve alt yapınız olması gerekir. Veri bankanız olması gerekir. Veriler doğru olmalı kişiye bağlı olmamalı, istenildiği an gece 12 de bile olsa doğru veriye kişilerden bağımsız bir şekilde ulaşabilmeniz gerekir.” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.