Otopark Yönetmeliği Bayraklı’da Kentsel Dönüşüm Çalışmalarını Sekteye Uğratacak

İzmir depreminden en çok etkilenen ve çok sayıda binanın hasar aldığı Bayraklı ilçesinde hızlı bir kentsel dönüşüm süreci başlamıştı. Evini dönüştürmek için müteahhitlerle anlaşma noktasına varan vatandaşlar otopark yönetmeliğinden olumsuz etkilenecek.

30 Kasım 2020 tarihinde yaşanan yıkıcı depremde Bayraklı’nın Manavkuyu, Mansuroğlu ve Salhane mahallesinde yüzlerce bina hasar gördü. Deprem esnasında yıkılan binalar ile acil yıkılması gereken binalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yıkılıp yeniden inşasına başlanırken ağır ve orta hasarlı binalar 6306 sayılı kentsel dönüşüm kanunu kapsamında dönüşüm sürecini başlattı.

OTOPARK MALİYETİNİ VATANDAŞ ÜSTLENECEK

Binalarını boşaltan bazı mülk sahipleri müteahhitlerle anlaşma sağlarken bazıları pazarlık aşamasında bulunuyor. Ancak 31 Mart tarihinde yürürlüğe girecek olan otopark yönetmeliği yeni bir sorunu da beraberinde getiriyor. İnşaat malzemelerindeki yüksek zamlar nedeniyle maliyetleri karşılamakta zorlanan vatandaşlar otoparktan doğan maliyeti de üstlenmek zorunda kalacak.

BİR DAİREYE MALİYETİ 40-50 BİN TL

Otopark alanı emsal ve kat harici tutulmadığı için müteahhitler bodruma inmek veya araç asansörü kullanmak zorunda kalıyor. Bu durum da maliyetleri artırıyor. Otoparkın her bir daireye maliyeti 40-50 bin lirayı buluyor.

RİSKLİ YAPILAR MUAF TUTULSUN

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Bornova-Bayraklı Müteahhitler Derneği başkanı Cemil Turan İzmir’deki riskli yapıların ivediyle dönüşmesi gerektiğini söyledi. Kentsel dönüşümün önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini belirten Turan, “Bayraklı-Bornova bölgesinde 2000’den önce yapılan bina sayısı çok fazla. Zemin etüdü yapılmamış, yapı denetim kontrolü olmayan binalar bunlar. 30 Kasımda yaşadığımız acı deprem bu binaları bir an önce yenilememiz gerektiğini hatırlattı bize. Deprem sonrasında Bayraklı bölgesinde hızlı bir dönüşüm süreci başladı. Ancak otopark yönetmeliği ile beraber kentsel dönüşümün sekteye uğrayacağını öngörüyoruz. Otopark zorunluluğuyla beraber vatandaşın cebinden daha çok para çıkacak. İnşaat maliyetleri çok arttığı için zaten vatandaşlar mevcut maliyetleri karşılamakta zorlanıyor. Depremde zarar gören binalar ile riskli yapıların Otopark Yönetmeliği’nden muaf tutulmasını talep ediyoruz. Otopark önemli bir sorun ancak asıl önceliğimiz can güvenliğini sağlamak olmalı. Vatandaşları güvenli binalarda ikamet ettirmek otopark sorunundan daha öncelikli” ifadelerine yer verdi.

Emlak Gündemi Haberleri

'Meslektaşlarımızın Yüzde 90'ı İnşaat Yapamıyor' Dedi, İMDER Başkanlığını Bıraktı!
Kadının Her Alandaki Başarısını Projelerimize Yansıttık
Aşamalı Konut Modeli Büyüyor
3 Boyutlu Tapu ve Kadastro Sisteminde Pilot İl Sayısı 15'e Yükselecek
İnşaat Sektörü Güven Endeksi Nisan Ayında 88.6 Puan Oldu