Maliyeti Belli Olmayan Bir Ürün Satıyoruz!

İnşaat malzemeleri sanayicilerinin hammaddedeki fahiş fiyat artışlarından dolayı büyük sıkıntılar yaşadığını belirten Bülent Durmazer, “Günün sonunda maliyeti belli olmayan bir ürün satıyoruz. Biz de dahil kimse doğru bütçeleme yapamıyor” dedi.

İnşaat malzemelerindeki fiyat artışları müteahhitleri olduğu kadar inşaat malzemeleri sanayicilerini de zor durumda bırakıyor. İnşaattın bazı kalemlerinde fiyat artışları yüzde 100’ü bulurken sanayiciler bu durumun ham madde fiyatlarındaki artıştan kaynaklı olduğunu dile getiriyor.

Sanayiciler, hammadde fiyatları sürekli arttığı için projelere fiyat veremiyor. Herhangi bir proje ile anlaşma sağlayan inşaat malzemecileri bağlantı yapmadığı taktirde işin sonunda zarar etme riskiyle karşı karşıya kalıyor.

Yüksek maliyetlere rağmen firmalar hammadde tedariğinde de sıkıntı yaşıyor.

RAFTAN ÜRÜN SATMIYORUZ

Sektörün yaşadığı sıkıntılarla ilgili açıklama yapan Atölye Yapı'nın kurucu ortaklarından Bülent Durmazer, “Fiyat artışlarındaki olumsuz etkiyi azaltmak için sürekli önden bağlantılar yapıyoruz. Bu güçlü bir finans ve öngörü gerektiriyor. Hangi malzemeden ne kadar lazım olabileceğinin hesabını doğru yapmalısınız. Günün sonunda maliyeti belli olmayan bir ürün satıyoruz. Biz de dahil kimse doğru bütçeleme yapamıyor. Raftan bir ürün satmıyoruz. Bizim işimiz uzun süreli bir iş. Kimi projelerde daha temel aşamasındayken anlaşma sağlıyoruz. Kimi projede kaba inşaat bittikten sonra anlaşma sağlıyoruz. En kısa süre 5-6 ayı alıyor. Bu süre 2 yıla kadar da çıkabiliyor. 2 yıl önce anlaştığınız bir işin fiyatı 2 yıl sonra bambaşka olabiliyor. Bir iş için anlaştığımızın ertesi günü malzeme bağlantısı yapıp kendi bünyemize çekiyoruz. Bu sayede işimizi zamanında teslim edip riski azaltıyoruz” dedi.

FAHİŞ FİYATLARA RAĞMEN HAMMADDE BULAMIYORUZ

Fiyatlardaki artışlar karşısında çok zorlandıklarını ifade eden Durmazer “Temmuz 2020’den itibaren fahiş fiyat artışları oldu. Sac fiyatları 700-750 dolardan 1.380 dolara çıktı. PVC fiyatlarında TL bazında yüzde 80’lere varan artışlar gerçekleşti. PVC hammadde 900 dolardan 2.200 dolara kadar çıktı. Maliyetimizin 3’te birini oluşturan camda çok ciddi fiyat artışları oldu. Malzeme fiyatlarının haricinde tedarikte çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. İstediğimiz özellikteki sacı ve camı bulmakta zorlanıyoruz. Yüksek fiyatlara rağmen malzeme bulamıyoruz” sözlerine yer verdi.

Emlak Gündemi Haberleri

Kamuda Tasarruf İçin Lojmanlar Satışa mı Çıkarılıyor?
Yüzde 25 Kira Sınırı Ev Sahiplerini EYT’li Gibi Yaptı
İstanbul Boğazı’nı Gören 7 Katlı Tarihi Han 230 milyon TL'ye satışa çıkarılıyor
Samsun’da 1 Milyar 320 Milyon TL’lik Taşınmaz Satışa Çıkarılıyor
Çin'den Konut Krizi İçin Yeni Plan