Küçük Dairelerde Satışlar Düştü

Reidin Emlak Endeksi şubat ayı sonuçlarına göre 2+1, + ve 4+1 konutlarda artış yaşanırken 1+1 dairelerin satışları yüzde 0,11 azaldı.

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi ve REIDIN Emlak Endeksi Şubat ayı sonuçları açıklandı. Buna göre Şubat ayında konut fiyatları en fazla yüzde 2 ile Yozgat’ta yaşandı. En yüksek kira getirisi ise Aydın, Van ve Şanlıurfa’da görüldü.

STOK ERİME HIZI DÜŞTÜ
REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi'ne göre ise; stok erime hızının adet bazında yüzde 4,5'e, metrekare bazında ise yüzde 4'e düştüğü şubat ayında, bir önceki aya göre yüzde 0,28, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 3,52 oranında fiyat artışı gerçekleşti. Endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı ocak ayına göre ise yüzde 79,40 oranında artış gerçekleşti.

ANADOLU YAKASI 12 PUAN ÖNDE
Yeni Konut Fiyat Endeksi  Şubat 2018 sonuçlarına göre  bir önceki aya göre, İstanbul Anadolu Yakası'nda yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0,37 oranında; İstanbul Avrupa Yakası'nda markalı konut projelerinde yüzde 0,11 oranında arttı. Endeksin başlangıç dönemine göre ise İstanbul Anadolu Yakası'ndaki projeler Avrupa Yakası'na kıyasla 12,00 puan daha fazla artış gösterdi.
 
SENETLİ SATIŞ DÜŞTÜ
Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde, Şubat’ta  peşinat kullanım oranı yüzde 39, banka kredisi kullanım oranı yüzde 31 ve senet kullanım oranı yüzde 30 olarak gerçekleşti. Şubat ayında peşinat kullanım oranı ocak ayına göre 5 puan artarken, banka kredisi kullanım oranı 1 puan arttı ve senet kullanım oranı ise 6 puan düştü. 
 
SATIŞIN YÜZDE 82’Sİ MAKETTEN 
Şubat ayında satışı gerçekleştirilen konutların %18'i bitmiş, yüzde 82'si ise bitmemiş konut stoklarından oluştu. Bitmemiş konutların satış oranında 8 puanlık bir artış yaşandı. Ayrıca şubat ayında adet bazlı yüzde 4,5 oranında, metrekare bazlı ise yüzde 4,0 oranında stok erime hızı gözlemlendi.
 
KÜÇÜK KONUTLARDA SATIŞLAR DÜŞTÜ
1+1 konutların satışının bir önceki aya göre, yüzde 0,11 oranında azaldığı şubat ayında, 2+1 konut tipinde yüzde 0,16, 3+1 konut tipinde yüzde 0,44 oranında, 4+1 konut tipinde ise yüzde 0,64 oranında artış kaydedildi. 51-75 metrekare büyüklüğündeki konutlarda bir önceki aya göre yüzde 0,12 oranında azalma yaşanan şubat ayında, 76-100 metrekare büyüklüğündeki konutlarda yüzde 0,11 oranında, 101-125 metrekare büyüklüğündeki konutlarda yüzde 0,49, 126-150 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0,72, 151 metrekare ve daha büyük alana sahip konutlarda ise yüzde 0,52 oranında artış görüldü.
 
SATIŞIN YÜZDE 6’SI YABANCIYA 
Şubat ayında markalı konut projelerinde gerçekleştirilen satışların %6'sı yabancı yatırımcılara yapılırken, tercih noktasında ağırlıklı olarak 1+1 özellikteki konutların öne çıktığı gözlemlendi. Son altı aylık ortalamanın %4 olduğu yabancı yatırımcılara satışlar eylülde yüzde 3, ekimde yüzde 5, kasımda yüzde 4, aralıkta yüzde 3, ocakta ise yüzde 4 oranında gerçekleşmişti.
 
EN YÜKSEK ARTIŞ YOZGAT’TA 
Şubat ayında metrekare başına konut satış fiyatlarının yüzde 2 oranında arttığı Yozgat, fiyatların en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönem metrekare başına konut satış fiyatlarının yüzde 1,73 oranında azaldığı Bitlis ise satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir oldu.
 
KİRA ŞAMPİYONU EDİRNE 
Türkiye genelinde 81 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi'nde, şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0,24 oranında ve geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 7,57 oranında artış gerçekleşti. Şubat ayında Edirne'de metrekare başına konut kira değerleri yüzde 2,11 oranında arttı ve Edirne kiraların en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönemde konut kira değerlerinin en çok azaldığı şehir ise kiraların yüzde 2,00 oranında düştüğü Artvin oldu
 
Satın alınan konutların kiraya verilmesi durumunda, alış fiyatının kaç yıl içerisinde yıllık kira değeri ile karşılanabileceğini gösteren amortisman süresi verilerine göre, şubat ayının en kısa amortisman süreleri bu ay da Aydın, Van ve Şanlıurfa şehirlerinde ölçüldü. Kira değerinin konutun satış fiyatına bölünmesiyle hesaplanan REIDIN Yıllık Brüt Kira Getiri Oranının en yüksek olduğu şehirler şubat ayında da değişmedi ve Aydın, Van ve Şanlıurfa oldu.

Emlak Gündemi Haberleri

'Meslektaşlarımızın Yüzde 90'ı İnşaat Yapamıyor' Dedi, İMDER Başkanlığını Bıraktı!
Kadının Her Alandaki Başarısını Projelerimize Yansıttık
Aşamalı Konut Modeli Büyüyor
3 Boyutlu Tapu ve Kadastro Sisteminde Pilot İl Sayısı 15'e Yükselecek
İnşaat Sektörü Güven Endeksi Nisan Ayında 88.6 Puan Oldu