Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz indirimleri, kredi faizlerine yansımaya başladı. İlk etapta mevduat faizlerinde görülen gerileme, kredi faizlerine daha geç yansısa da son dönemin en düşük oranları görülmeye başlandı. Özellikle konut kredileri için büyük bir kesim uzun zamandır faizlerin inmesini dört gözle bekliyor. Şu anda ilk evini alacaklar en düşük yüzde 2.65 oranla kredi bulabiliyor. İlk veya ikinci el fark etmeksizin en düşük oran ise yüzde 2.69. Çoğu banka da faizi yüzde 2.70-2.80 bandına kadar indirdi. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısından bugün faiz indirimi çıkarsa, bankalar da maliyeti düştüğü için konut kredi faizlerini aşağı çekebilir.
KREDİLİ SATIŞ ARTTI
Yüksek kredi faizlerine rağmen konut satışları rekor kırıyor. Altın, mevduat gibi yatırım araçlarından elde edilen kazançlarla peşin alım öne çıksa da kredili satış oranı da artışta. Ocak-ekim döneminde kredili satışlar yüzde 64 artarak 186 bin 20’ye ulaştı. Toplam satışlar içinde kredili satışın payı yüzde 14.4’e çıktı. Başka bir deyişle, her 100 evden 14’ü krediyle satıldı. Bunda, ‘Faizler düşünce krediyi yapılandırırım’ diye düşünenler ile ‘Faizler düştükçe fiyatlar artacak’ endişesine kapılanların talebi etkili. Ayrıca yüksek kira ödemek yerine taksit ödemeyi tercih edenlerin de sayısı oldukça fazla.
FAİZ HESAPLARI
Faizi yüzde 2.99 olan 120 ay vadeli 1 milyon liralık konut kredisi kullanıldığında; aylık taksitler 30 bin 797 lira oluyor. Toplam ödeme ise 3 milyon 695 bin 719 liraya çıkıyor. Aynı kredi yüzde 2.69 ile kullanıldığında taksit 28 bin 60 liraya, toplam ödeme ise 3 milyon 367 bin 284 liraya iniyor. Böylece kredi alanın cebinden aylık 2 bin 737 lira, totalde 328 bin 435 lira daha az çıkıyor. İlk evini alacaklar yüzde 2.65 ile kredi kullandığında aylık 27 bin 700 lira taksit öderken, toplam ödemesi 3 milyon 324 bin 77 lira oluyor.
FAHİŞ ARTIŞLARI DİZGİNLEMEK İÇİN…
Konutu yatırım aracı olmaktan çıkarmak ve konut fiyatlarındaki fahiş artışı dizginlemek için, ev sahibi olanların kredi kullanımına yaklaşık 2 yıl önce kısıtlama getirilmişti. Konut satışlarındaki artış ve bekleyen talebi gören konut üreticileri, kredi kısıtlamasının kaldırılmasını istiyor. Sektör temsilcileri daha önceki açıklamalarında, bu konuda bakanlıklarla görüşmeler yaptıklarını ve yıl sonunda bu kısıtlamanın kalkacağını beklediklerini söylemişti.
KAYNAK: POSTA