İzmirli Müteahhitler Kentsel Dönüşüm İhalelerini Takip Edecek

Müteahhitler Federasyonu başkanı İsmail Kahraman, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği kentsel dönüşüm ihaleleri yakından takip edeceklerini ve üyelerini de bilgilendirerek ihalelere katılmalarını sağlayacaklarını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Suphi Şahin ve Kentsel Dönüşüm Dairesi bürokratlarının katılımıyla “Kentsel Dönüşüm Projeleri” online bilgilendirme toplantısı yapıldı. Müteahhitler Federasyonu başkanı ve İzmir Ticaret Odası yönetim kurulu üyesi İsmail Kahraman “genel sekreter yardımcımız ve belediye bürokratlarımız yaptıkları sunumlarla çok değerli bilgiler paylaştılar. Kendilerine bu güzel sunumlarından dolayı sektörüm adına teşekkür ediyorum. İzmir Büyükşehir belediyesi, İzmir Ticaret Odası ve Müteahhitler Federasyonu olarak işbirliğimizi sürdüreceğiz” dedi.  

BELEDİYENİN KAT KARŞILIĞI ORANLARI PİYASADAN DAHA AVANTAJLI

İzmirli müteahhitler olarak İzmir Büyükşehir belediyesinin gerçekleştireceği kentsel dönüşüm ihalelerini yakından takip edeceklerini ve üyelerini bildireceklerini ifade eden İsmail Kahraman, “ Belediyenin hakem rolü oynadığı kentsel dönüşüm projelerinde birçok avantajlar sağlanıyor. Ruhsat harcı, altyapı giderleri ve yapı denetim giderlerinde muafiyet sağlanıyor.  Belediyenin belirlediği kat karşılığı oranları meslektaşlarımızın piyasada arsa sahiplerine verdiği oranlara yakın bir düzeydedir hatta bazı bölgelerde belediye daha avantajlı oranlarla ihaleye çıkıyor. Yap-sat yapan müteahhit arkadaşlarımız ne yazık ki kamu işlerine sıcak bakmıyor.  Kamuya geçmişte iş yapmamış olan  birçok üyemizin şartname ve sözleşmelerden endişe ettiği kanaatindeyim. Üyelerimiz İzmir Büyükşehir belediyesi Kentsel dönüşüm dairesinden bizler aracılığıyla veya doğrudan bilgi almalıdır. Bilgi aldıklarında bakış açılarının değişecektir” ifadelerini kullandı.

ORTAK GİRİŞİM TAVSİYESİ

İzmir’de birçok üyemiz bu projeleri tek başına yapacak bilgi birikimi ve ekonomik güce sahiptir diyen Kahraman sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Ortak girişim olarak da bu Projeleri İncelemelerini ihaleleri takip etmelerini tavsiye ediyorum. Serbest piyasa koşullarında elbette yerli ve yabancı yatırımcı ihalelere girebilir, teklif verebilir. Fakat biz İzmirli müteahhitler olarak birçok avantaja sahibiz. İzmir’de kentsel dönüşümün bir an önce hayata geçirilerek vatandaşımızın huzurlu, güvenli, sosyal donatıları olan binalarda yaşaması için elimizi taşın altına koyup projelerin hayata geçmesi için elimizden geleni yapacağız. Üyelerimizi gerek toplantılarımızda gerekse basın yoluyla bilgilendirerek projelere ilgisini arttırmayı planlıyoruz.”

YEŞİL BİNALARA TEŞVİK VE HARÇLARDA STANDART İSTİYORUZ

Yeşil sertifikalı bina sayısının artması için belediyenin teşvik sağlaması gerektiğini belirten Kahraman ilçe belediyelerindeki harç oranlarının da standarta bağlanması talebini yeniledi. Kahraman, “Yağmur sularının toplanması ve geri dönüşümünün sağlanması, kendi elektriğini üreten binaların inşa edilmesi için belediye harçlarında indirim yapılması gibi teşviklerin sağlanması için girişmelerimiz devam ediyor. Bu da önemsediğimiz konuların başında gelmektedir. Yapı ruhsatı işlemlerinde ilçe belediyelerinde bir standart sağlanması talebimiz olmuştu. Büyükşehir belediyemiz gerekli girişimleri yaparak bunu sağladı şu an hangi belediye giderseniz ruhsat ve yapı kullanma işlemlerimizde aynı evraklarla işlerimizi yapabilecek hale geldi. En önemli sorunlarımızdan bir tanesi ise İlçe belediyelerinde harçlardaki aşırı farklılıklar var.  Bir belediyede 250 TL olan bir harç diğer bir belediyede 5000 TL’ye kadar hatta daha da üzerinde çıkmaktadır. Büyükşehir belediyemizden bu konuda destek bekliyoruz. Bir standart oluşturulmalı. İlçe belediyelerinin meclis kararıyla almış olduğu bu harçlardaki fahiş fiyatların Büyükşehir belediyemizin devreye girmesiyle bir standarda veya makul bir seviyeye getirileceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Emlak Gündemi Haberleri

Aşamalı Konut Modeli Büyüyor
3 Boyutlu Tapu ve Kadastro Sisteminde Pilot İl Sayısı 15'e Yükselecek
İnşaat Sektörü Güven Endeksi Nisan Ayında 88.6 Puan Oldu
En Güçlü Yönümüz Marka Ve Ürün Çeşitliliğimiz
İşte Kira Getirisi En Yüksek 10 Şehir…