Çiğli’ye ‘İnşaat ve Oturma Ruhsatı Harcı’ Müjdesi: Yeni Yılda Zam Yok!

Çiğli Müteahhit ve İş Adamları Derneği başkanı Barış Öncü, belediye başkanı Utku Gümrükçü ile yaptıkları görüşme sonucunda inşaat ruhsatı ile yapı kullanma izin belgesi harçlarına yeni yılda zam yapmama kararı aldıklarını söyledi.

Çiğli, inşaat ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi harçlarının çok yüksek olduğu ilçe. Çiğli Müteahhit ve İş Adamları Derneği harçların düşürülmesi için girişimde bulundu. Konuyla ilgili olarak belediye başkanı ile özel bir görüşme sağlayan dernek başkanı Barış Öncü harçlarda indirim yapılmasını talep etti. Belediye başkanı, indirim yapmanın hukuki olarak mümkün olmadığını, ancak zam yapmayarak sektöre destek olacaklarını belirtti.

İMAR DURUMU DİĞER İLÇELERDE 750 TL ÇİĞLİ’DE 20 BİN TL

Çiğli’de harçların diğer ilçelere göre çok yüksek olduğunu belirten Barış Öncü, “Çiğli’de inşaat ruhsatı ve yapı kullanım belgesi harçları diğer ilçelerle kıyaslandığında bazı kalemlerde 100 kat daha yüksek. İmar durumunu İzmir’in başka bir ilçesinde 750 TL’ye alabiliyorken aynı metrekaredeki bir taşınmazın imar durumunu Çiğli’de 20 bin TL’ye alabiliyoruz. Geçmiş dönemlerde alınan meclis kararları yüzünden onlarca kat bedel ödüyoruz” dedi.

BU YIL HARÇLARA ZAM YOK

inşaat ruhsat harçları ile ilgili belediye başkanı Utku gümrükçü ile gerçekleştirdiği görüşmenin detaylarını aktaran Öncü, “Geçtiğimiz günlerde düzenlenen Çiğli Dijitalleşiyor toplantısında belediye başkanımız Utku Gümrükçü’ye bu konuyu aktardık. Daha sonra Çiğli Müteahhit ve İş Adamları Derneği başkanı olarak kendisiyle özel bir görüşme sağladım. Çiğli’deki müteahhitlerin yaşadıkları sorunları ve harçların yüksek olmasından dolayı yaşadığımız sıkıntıları kendisine aktardım. Çiğli belediye başkanımız inşaat mühendisi. Sektörün içinden gelen bir isim. Belediye başkanımıza harçları indirmesi konusunda talepte bulunduk. Meclis kararı ile harçlar artırıldığı için hukuki olarak harçlarda indirim yapamayacağını, yaparsa kamu gelirlerini azalttığı için kendisine ve meclis üyelerine zimmet çıkabileceğini söyledi. Biz de harçlara zam yapmamasını rica ettik. Kendisi ilk başlarda cüzzi bir zam yapacağını söylese de daha sonra zam yapmama konusunda desteğini aldık. Birim müdürleri ile görüşüp harçları zamsız olarak meclise sunacağını söyledi. Yüzde 99 ihtimalle bu sene harçlara zam yapılmayacak.”

500 GÜNDE RUHSAT ALAMADIM

Çiğli Belediyesi’nin devreye aldığı e-ruhsat uygulaması ile ilerleyen haftalarda uygulanmaya başlayacak olan e-ruhsat uygulaması ile ilgili de görüşlerini aktaran Barış Öncü, “Daha önce Çiğli’de 500 günde ruhsat alamadığım oldu. 500 günde ben proje bitiriyorum. Belediye başkanımız toplantıda 1 hafta içerisinde ruhsat vermeye çalışacaklarını söyledi. Bunun için minnettar oluruz. 1 haftada ruhsat alabilirsek 493 günde projemizi bitirir ve satarız. Bu da sektöre büyük bir destek olur. E-ruhsat uygulamasıyla hem belediyenin maliyeti ve iş yükü azalır hem de Çiğli’ye yapılan yatırımlar artar. E-imar uygulamasını şahsen denedim. Sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Ada-parsel veya adresten Çiğli’deki arsaların imar durumunu kolaylıkla görebiliyoruz. Çiğli Belediyesi Türkiye’de ruhsat işlemlerini dijitale taşıyan 3. veya 4. belediye. İzmir’de ilk olacak. Türkiye’de ilklerden olması bizim için de gurur verici. İnşallah kısa sürede test uygulamalarını bitirip faaliyete sokarlar. Sektördeki paydaşlarımıza da çok büyük katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Emlak Gündemi Haberleri

'Meslektaşlarımızın Yüzde 90'ı İnşaat Yapamıyor' Dedi, İMDER Başkanlığını Bıraktı!
Kadının Her Alandaki Başarısını Projelerimize Yansıttık
Aşamalı Konut Modeli Büyüyor
3 Boyutlu Tapu ve Kadastro Sisteminde Pilot İl Sayısı 15'e Yükselecek
İnşaat Sektörü Güven Endeksi Nisan Ayında 88.6 Puan Oldu