Almanya'da Konut Yetersizliğinden Kiralar Artıyor

Almanya'da konut sorununa çözüm bulunamıyor. Ülkede çok fazla konut açığı bulunduğundan ülkedeki evlerin kiraları çok fazla arttı.

Alman Ekonomi Enstitüsü’nin yaptığı araştırmaya göre ülkede konut üretimi son yıllarda ihtiyacın çok altında kaldı. Gelecek iki üç yıl içinde de konut açığının giderilmesi beklenmiyor. Sorunun çözülmemesi ise kiraların daha da yükselmesine neden olacak.

Almanya'da federal ve eyalet hükümetleri öncelikli çalışmaları arasına konut üretimini almasına rağmen sorun çözülemiyor. Büyük şehirlerde üretilen konutlar ihtiyacın çok altında kalıyor. 

Alman Ekonomi Enstitüsü (IW) tarafından yapılan araştırmaya göre konut üretimi son yıllarda oldukça yetersiz kaldı. Gelecek iki üç içinde de konut açığının giderilmesi beklenmiyor. Ayrıca, araştırmaya göre 2016 yılından beri Köln'de yeni yapılan inşaatlar ancak konut ihtiyacının yalnızca yüzde 46'sını karşılayabiliyor. Bu oran Stuttgart’ta yüzde 56.

Kiralar artıyor 

Birçok büyük kentte konut üretimi, ihtiyacın çok altında olmasına rağmen Berlin, Münih ve Frankfurt'ta inşaat yoğunluğu yaşanıyor. Berlin'de konut üretimi ihtiyacın yüzde 73'ünü karşıyor. Frankfurt'ta ise bu oran yüzde 78 iken Münih’te yüzde 67 olarak açıklandı. Bu üç kentte konut üretimi oranı yüksek olmasına rağmen, uzun vadede ihtiyacı karşılamada yetersiz. Konut üretiminin düşük olması, büyük şehirlerde kira artışına sebep oluyor. Araştırmayı yapan Ralph Henger “İhtiyacı karşılayacak kadar konutun yapılamaması büyük kiraların daha da artmasına yol açacaktır” açıklamasını yaptı. 2019 ve 2020 yıllarında da Almanya'da konut açığının süreceğine söyleyen Henger, iki yıl içinde ihtiyaç duyulan konut sayısını 320 bin olarak açıkladı. 2018 yılında ülke genelinde 287 bin yeni konut tamamlanırken, bu yıl aynı rakama ulaşılamayacağı tahmin ediliyor. Henger, 2025 yılından itibaren arz ile talep arasındaki farkın azalacağını belirtirken bunun temel nedeni olarak ülkeye daha az mültecinin gelecek olmasını gösterdi. Henger “2025 yılında açık 260 bine, 2030 yılında ise 246 bine gerileyeceğini tahmin ediyoruz” dedi.

Emlak Gündemi Haberleri

Aşamalı Konut Modeli Büyüyor
3 Boyutlu Tapu ve Kadastro Sisteminde Pilot İl Sayısı 15'e Yükselecek
İnşaat Sektörü Güven Endeksi Nisan Ayında 88.6 Puan Oldu
En Güçlü Yönümüz Marka Ve Ürün Çeşitliliğimiz
İşte Kira Getirisi En Yüksek 10 Şehir…