6 Bin 500 Hazine Taşınmazı İhaleye Çıkacak

20 milyon metrekarelik hazine arazisi, hayvancılık yapılması için yatırımcılara sunulacak. 6 bin 500 hazine taşınmazı ihale usulüyle düşük fiyatlarla satışa çıkacak.

Kamu idarelerince ihtiyaç duyulmayan Hazine taşınmazları bütçeye gelir sağlanması amacıyla “rayiç bedeller” üzerinden ihale yoluyla satışa çıkarılarak ekonomiye kazandırılıyor.

2018 yılında yapılan açık artırma ihaleleri sonucunda 12 milyon metrekare yüzölçümlü 5 bin 209 adet Hazine taşınmazının satış işlemleri gerçekleştirilirken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü 2019’da da Hazine taşınmazlarının ihale ile satış uygulamalarını sürdürüyor.

4 Nisan itibarıyla Milli Emlak Gnel Müdürlüğü’nün verilerine göre 6 bin 500’ün üzerinde Hazine taşınmazı satış için ihaleye hazırlanırken, 30’dan fazla ildeki 400’ü aşkın taşınmazın satışına yönelik ihale süreci devam ediyor. Tarım ve hayvancılık sektörü Hazine taşınmazları ile destekleniyor. Hazine taşınmazları üzerinde hayvancılık yatırımı yapacak yatırımcılara daha fazla Hazine taşınmazının sunulabilmesi amacıyla, 2019’da 20 milyon metrekare yüzölçümlü Hazine taşınmazının Milli Emlak Genel Müdürlüğü web sitesi üzerinden ilana çıkarılması hedefleniyor. Milli Emlak Genel Müdürlüğü, hayvancılık amaçlı irtifak hakkı tesis etmek üzere belirlediği 42 ildeki 161 taşınmazı ilan etti. 2019’da 'Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB) okul ihtiyacı olduğu tespit edilen 40 ilde belirlenen 2 bin dersliğin ve daha sonra belirlenecek okulların, Hazine taşınmazları karşılığında okul yapımı ihalesi veya kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına doğrudan sözleşme yapılmak suretiyle yaptırılması öngörülüyor.

Şu anda Milli Emlak tarafından Adana, Kayseri, İstanbul, Erzurum, Tekirdağ ve Eskişehir’de toplam 10 Hazine taşınmazı tekli eğitime geçişi desteklemek amacıyla ilana çıkarılmış bulunuyor. Hazine taşınmazları üzerinde ağaçlandırma yapmak isteyen vatandaşlara kolaylık sağlanırken, tıbbi, aromatik ve süs bitkisi üretimi Hazine taşınmazları ile destekleniyor. Kurumun resmi internet sayfasında yer alan ilana göre 10 ilde tıbbi, aromatik ve süs bitkisi üretimini desteklemek amacıyla ihaleye çıkarılan toplam 131 Hazine taşınmazı için başvurular almıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yaptığı bir açıklamada, Hazine’ye ait atıl arazilerin tarım, turizm sektörlerine ve sanayicilere kazandırılacağını söylemişti.

6 bin taşınmaz var 

Gerçek ve tüzel kişilerin ekonominin gerektirdiği yatırımlara uygun taşınmazları piyasa rayicine göre hızlı bir şekilde satın alabilmesi, bütçeye gelir sağlanması ve atıl taşınmazların ekonomiye kazandırılması amacıyla Hazine taşınmazları satış ihalesine çıkartılıyor. Son yıllarda yapılan yasal mevzuat çalışmalarının yürürlüğe girmesiyle Hazine taşınmazlarının satışında gerçek ve tüzel kişilere beş yıl emlak vergisi muafiyeti, iki yıl taksit imkanı, KDV’siz ödeme, harçsız tapu imkanından yararlanma fırsatı veriliyor.

Satın alma talepleri, il, ilçe, mevki, pafta, ada, parsel numarasının da belirtildiği bir dilekçe ile taşınmazın bulunduğu il ve ilçelerde Çevre ve Şehircilik II Müdürlüğü’ne, Millî Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Şeflikleri’ne iletiliyor. Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün resmi web sayfasında 6 bin 500’ün üzerindeki Hazine taşınmaz ihaleye hazırlanırken, Türkiye genelinde aralarında Antalya, Muğla, Eskişehir, Balıkesir, Kayseri, Kocaeli, Adana ye Konya’nın da bulunduğu 30’u aşkın ilde ihale ilanı yapılmış olan 412 taşınmazın ihale süreci devam ediyor.

Ağaçlandırmaya teşvik 

Kamu hizmetleri için gerekli olmayan Hazine taşınmazları, genellikle kiralama yöntemi ile idare ediliyor. Son yıllarda yapılan mevzuat çalışmaları ile Hâzineye ait taşınmazların kiralanmasında; tarım arazilerinin kullanıcılarına kiralanması, tıbbi ve aromatik bitkiler ile süs bitkileri yetiştirilmesi amacıyla kiralama, gerçek ve tüzel kişilere alt kiracılık hakkı tanınması gibi imkânlar sağlanıyor.

Hazine taşınmazları üzerinde ağaçlandırma yapmak isteyenlere de kolaylık sağlanıyor. Bu kapsamda, ceviz, badem, Antep fıstığı, zeytin başta olmak üzere; kavak, kızılağaç, okaliptüs, fıstıkçamı, kızılçam, sedir, göknar, ladin, akasya vb. türlerin yetiştirilmesi amacıyla Hazine taşınmazları üzerinde uygun bedellerle 10 yıla kadar ağaçlandırma izni veriliyor. Ağaçlandırma amaçlı kiralamalarda ilk beş yıl yüzde 50 indirim uygulanıyor. Milli Emlak, Nisan sonuna kadar 13 ilde ihale ilanı yapılmış 53 Hazine taşınmazını, ağaçlandırma yapmak üzere çok düşük bedelle kiraya verilmesi için ihaleler gerçekleştirecek. Ayrıca Milli Emlak, 261 Hazine taşınmazını ise kiralamaya hazırlanıyor.

Yatırımlara arazî tahsis desteği

Hazine taşınmazları üzerinde yatırım yapılması teşvik ediliyor. Türkiye'deki yatırım ortamının iyileştirilmesi ve kalıcı istihdam olanaklarının artırılmasını desteklemek amacıyla, özel sektör, yatırımlarının artırılması için oluşturulan teşvik tedbirleri kapsamında yatırımın temel unsurlarından biri olan "arazi tahsisi desteği" Hazine taşınmazları ile sağlanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınan bilgiye göre bölgelerin ihtiyaç duyduğu yatırım sektörlerini ve bölgesel koşulları dikkate alarak Hazine ta şınmazları ilana çıkarılmakta olup, bu kapsamda, tarım ve hayvancılık    yatırımları için 8 milyon metrekare yüzölçümlü    15 adet taşınmaz; eğitim yatırımları için 79 bin metrekare yüzölçümlü yedi adet taşınmaz; sanayi, imalat ve diğer yatırımlar için 953 bin metrekare yüzölçümlü 11 adet taşınmaz olmak üzere toplam 9 milyon metrekare yüzölçümlü taşınmaz üzerinde ön izin ve irtifak hakkı tesis edildi. Böylelikle, yapılacak yatırımlardan 458 milyon lira tutarında yatırım ile bin 556 kişiye istihdam sağlanması öngörüldü. Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün web sayfasına göre Afyonkarahisar, Kastamonu, Kütahya, Samsun, Sivas, Erzincan, Bartın, Eskişehir, Bitlis ve Burdur’da yatırımların teşviki kapsamında toplam 61 taşınmaz başvuruya açıldı. Bu arada 301 taşınmaz ise yatırım teşvike hazırlanıyor. Şunu da not etmekte fayda var, tarım, hayvancılık, turizm, eğitim ve diğer alanlarda yapılacak yatırımlarda Hazine arazileri tahsisinde, 49 yıl süre, doğrudan satın alma imkanı, ilk yıl yüzde 70 indirim, bedelsiz ön izin, hasılattan pay alınmaması, bir dilekçe İle başvuru, emlak vergi değeri üzerinden hesaplanacak yıllık bedel gibi fırsatlar sunuluyor.

Arsa-Arazi Haberleri

TOKİ 'İlk Evim Arsa' Projesinde Önemli Gelişme!
Konut Alamayan Yatırımcının Tercihi Arsa Oldu
Yabancılara Ne Kadar Arazi Satıldı?
Gayrimenkulün Yıldızı Arsa!
Deprem Sonrası Arsa Talebi Yüzde 60 Arttı