Rusların Konut Yatırımındaki Tercihi İstanbul ve Ankara

Rusların Konut Yatırımındaki Tercihi İstanbul ve Ankara

Rus Türk İşadamları Birliği (RTİB) Yönetim Kurulu Başkanı Naki Karaaslan, Rusların Avrupa'da çok farklı yatırımları var ama ben özellikle konut alımlarında Avrupa'dan İstanbul ve İzmir'e bir geçiş olacağını düşünüyorum açıklamasında bulundu.

A+A-

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından hem Rus şirketleri hem de Rus vatandaşları birçok yaptırımla karşılaştı. Bu çerçevede Rusların yurt dışında bulunan varlıklarına ve yatırımlarına ilişkin yaptırımların büyüklüğü de her geçen gün çoğalıyor. Özellikle Avrupa'daki ülkelerde oldukça fazla varlığa sahip Rus iş insanlarının bu yaptırımların karşılığında takip edeceği yol da netleşmedi. 

Rusya ve Türkiye arasında bulunan ticaret hacminin ve güçlü ekonomik ilişkilerin altını çizen Rus Türk İşadamları Birliği (RTİB) Yönetim Kurulu Başkanı Naki Karaaslan, konuyla ilgili değerlendirmesinde kendileri için önem arz eden önceliğin barış olduğuna dikkat çekti. 

Son senelerde Türki ve Rusya'nın 100 binden fazla ortak evlilik yaptığını aktaran Karaaslan, savaş sebebiyle gelinen noktada kimsenin mutlu olmadığına da vurgu yaptı. 

Batı'nın Rusya'ya yönelik hayata geçirdiği yaptırımların ardından Türkiye'de farklı bir harekete neden oabileceğine dikkat çeken Karaaslan, "Rusya'da Batı'ya karşı soğuk bir bakış açısı var. Bu savaş bitse de artık devam edecek. Yaptırımlar Rusları zor durumda bıraktı. Avrupa'da çok farklı yatırımları var ama ben özellikle konut alımlarında Avrupa'dan İstanbul ve İzmir'e bir geçiş olacağını düşünüyorum. Önümüzdeki yıllardan itibaren Ruslar konut almak için İstanbul ve İzmir'i tercih edecek" açıklamasında bulundu.

Ruslar üçüncü sırada

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan resmi rakamlara göre; 2021'de Türkiye genelinde yabancılara 58 bin 476 konut satışı yapıldı ve bu satış rakamında 2020'ye göre yüzde 43.5 oranında yükseliş kaydedildi. Rakamlara bakıldığında, İran vatandaşlarının 10 bin 56 adet, Irak vatandaşlarının 8 bin 661 adet, Rusya vatandaşlarının 5 bin 379 adet, Afganistan vatandaşlarının 2 bin 762 adet ve Alman vatandaşlarının da 2 bin 358 adet konut aldığı belirlendi.

Bu çerçevede yalnızca Aralık'ta İran vatandaşlarının 1.462 tane, Irak vatandaşlarının 1.039 tane ve Rusya vatandaşlarının 885 adet konut aldığı görüldü. 

Rusların B planı Türkiye

Şu ana kadar Türkiye'den konut yatırımı yaparak ev satın alan Rusların genellikle 50-100 bin Euro seviyesinde yatırım gerçekleştirdiğinin altını çizen Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal ise son günlerde Türkiye'den konut almak için birçok Rus vatandaşından telefon geldiğine ve gerçekleştirilen görüşmeler kapsamında 50-100 bin Euro olan miktarın artık 200 bin euro seviyelerine ulaştığının belirlendiğine vurgu yaptı.  

Akbal, Rus vatandaşların Türkiye'de konut yatırımı gerçekleştirmesini gittikçe yükselten yaptırımların ardından bir "B planı" operasyonu şeklinde nitelendiriyor. Akbal, Rusların Batı tarafından gösterilen bu davranışı uzun süre unutmayacağına vurgu yapıyor.

Fakat Naki Karaaslan, ikili ticari ilişkiler çerçevesinde bu durumun yalnızca konut alanında değil ticaretin her alanında kendisini göstereceğine dikkat çekiyor.  

Rusların Türkiye'deki yatırımları ne kadar? 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan resmi rakamlara göre; Rusya'da yerleşik olan vatandaşların Türkiye'deki toplam yatırım miktarı 7 milyar 700 milyon dolar civarında.

Karaaslan, özellikle İstanbul'da Rusların oldukça önem arz eden lojistik yatırımlarının olduğunun altını çizerek, en büyük yatırımın ise Mersin ilinde hayata geçirilen nükleer santral olduğuna dikkat çekti. 

Deutsche Welle Türkçe'den Emre Eser'in haberine göre; Türk şirketlerinin de Rusya'da milyarlarca dolarlık yatırımlarının olduğuna vurgu yapan Karaaslan, "Savaşın uzaması tüm dünyayı olumsuz etkileyecek. Tek çözüm yolu barış. Biz de en kısa sürede barışın sağlanmasını istiyoruz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.