Özhaseki: Çeşme'deki Bakir Yapı Bozulmasın

Özhaseki: Çeşme'deki Bakir Yapı Bozulmasın

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, Çeşme’de Dalyan Mahallesi'nden açıldığı yatla Ildır Körfezi'nde inceleme gezisi yaptı ve ‘özel koruma' müjdesi verdi.Bakan Özahseki birçok bölge Bodrum gibi yapılarla yaşanmaz hale gelmesine karşın Çeşme'nin bakir oldu

A+A-

İzmir'e dün gelen ve Karabağlar’daki Cennetçeşme bölgesinde büyük dönüşüm projesinin detaylarını Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ve kamuoyuyla paylaşan Bakan Mehmet Özhaseki inceleme gezilerine Çeşme’de devam etti.

Bakan Özhaseki İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İl Başkanı Bülent Delican, AK Partili bazı milletvekilleri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, Çeşme Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Dalgıç ve bazı İzmirli işadamlarıyla İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin'e ait Seagull adlı süper lüks yatla Ildır Körfezi'nde incelemelerde bulundu.

Bakan Özhaseki Folkart Yapı sponsorluğu'nda gerçekleşecek 'Ildır Körfezi Özel Koruma Bölgesi' projesi hakkında bilgiler alınırken önemli açıklamalarda bulundu.

“En kötü alışkanlığımız önce kirletiyoruz, sonra da temizlemek için uğraşıyoruz. Tarihi eserlerimiz de öyle değil mi? İş bilmez adamlar, defineciler mahvediyor, sonra da onları nasıl kurtarırız diye uğraşıyoruz” diyen Özhaseki, yerel yönetime sıcak mesajlar verdi.

Özhaseki, “Bugün de bu dar vakitte bu bölgeyi gezmeye geldik. Burada yapılacakları sağ olsun buradaki yerel yönetim, sivil toplum kuruluşları ve arkadaşlarımız bir çalışma yapmışlar. Elimizde hazır bir proje bulduk. O konuda üzerimize düşeni yaparız inşallah” dedi.


ILDIR’E ÖZEL KORUMA
Özhaseki Ildır Körfezi'ndeki bölgeyle ilgili çalışmaları yaptıktan sonra Bakanlar Kurulu kararı ile onaylayıp özel koruma altına alacaklarını da söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı, “Bilim insanları tarafından raporlar hazırlanmış bize de hazır yemek gibi sunulmuş. Buranın yerel sakinleri ve yerel kuruluşlar el ele verip çalışma yapmışlar. Çeşme'nin aslında 2 ay değil de 12 ay yaşayan körfezin de kendine has dünyadaki tek türü olan balıkların ve bir çok balık türünün yaşabildiği alan haline getirmeyi düşünüyoruz. Çeşme'yi kurtaracak bir proje olarak bakıyoruz. Eklenmesi gereken şeyler de var onları da önümüzdeki günlerde ekleyeceğiz. Böylelikle Çeşme 12 ay yaşayan bir bölge haline gelecek. Canlılar bir yere küsüp giderse bir daha dönmezler. Bizler de o canlıların hayat bulduğu bir ortam yaratmayı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.



BAKİR YAPI KORUNSUN
Bakan, Çeşme Belediye Başkanı Dalgıç’a da bölge hakkında tavsiyelerde bulundu. Özhaseki, "Şu an gezdiğiniz yerler bakir. Bir çok bölge Bodrum gibi yapılarla yaşanmaz hale gelmiş. Benden size bir tavsiye buraları çok iyi saklayın ve geleceğe dönük çalışmalar yapın. Siluetle ilgili bir kimlik çalışması da yapabilirsiniz. Bugün gördüğüm kadarıyla bir olumsuzluk yok ancak buraların iyi korunması gerekiyor. Bu bölge çok bakir ve iyi korunursa çok güzel olur" dedi.

Özhaseki Çeşme’de de kentin iki kritik projesinde son durumla ilgili açıklamada bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanı, “Dünden beri İzmir üzerinde çalışıyoruz Karabağlar'la başladık. Orada kentsel dönüşümü başlatıyoruz, doğru bir proje ve arkasının da geleceğini düşünüyoruz. İzmir için önemli olan iki proje var. Birincisi İzmir Körfezi'nin temizlenmesi. Bir ada oluşturulması, çıkan çamurun o adada toplanıp bir rekreasyon alanı olarak kullanılması. ÇED raporuyla ilgili geriye dönük çok uzun tartışmalar yaşamıştık. Ben o tarafları açmıyorum gerek de yok zaten. Ben bu ÇED raporunu imzalayarak geldim. İkincisi de İzmir'in büyük bölümünü ilgilendiren Karşıyaka tarafındaki katı atık tesisiyle ilgili. Onunla ilgili önü açıldı ve sadece raporun gelmesini bekliyoruz ufak bir süreç var onu da tamamlamak üzereyiz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.