Otopark Yönetmeliği Yürürlüğe Girerse Projelerimizi İptal Etmek Zorunda Kalırız

Otopark Yönetmeliği Yürürlüğe Girerse Projelerimizi İptal Etmek Zorunda Kalırız

Karşıyaka Şemikler bölgesinde çok sayıda dönüşüm projesine imza atan Taşkınoğlu İnşaat’ın sahibi Nafi Taşkın, “Otopark Yönetmeliği’nin bu bölgede uygulanması mümkün değil. Yönetmelik yürürlüğe girerse projelerimizi iptal etmek zorunda kalırız” dedi.

A+A-

30 Haziran tarihli resmi gazete kararı ile 4. Kez uzatılan Otopark Yönetmeliği 1 Ocak 2021’den itibaren yürürlüğe girecek.Otopark Yönetmeliği’nden en olumsuz etkilenecek olanlar ise küçük parsellerde proje yapan ve yerinde dönüşüm projeleri yapan müteahhitler olacak.

Büyük parsellerde proje yapan müteahhitlerin çoğu otopark yaparken küçük projeler yapan müteahhitler otopark yapmak için yerlerinin olmadığını dile getiriyor.

MERKEZİ YERLERDE PROJE YAPMAK MÜMKÜN OLMAYACAK

İzmir Karşıyaka’da faaliyet gösteren Taşkınoğlu İnşaat’ın yönetim kurulu başkanı Nafi Taşkın otopark yönetmeliğinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Otopark Yönetmeliğinin olduğu gibi yürürlüğe girmesi ile birçok kişinin müteahhitlik yapamayacak duruma geleceğini belirten Taşkın, “İzmir’de eski yerleşim yerlerini dönüştüren, kente yeni binalar kazandıran çok sayıda müteahhit var. Biz de Şemikler’de onlarca riskli binayı yıkarak yerine depreme dayanıklı, güvenilir binalar inşa ettik. Otopark yönetmeliği yürürlüğe girerse bu işlerimizi tamamen durdurmak zorunda kalırız. Yapılaşmış alanlarda bu yönetmeliğin uygulanması mümkün değil. Parseller küçük olduğu için yeraltında otopark yapmak zorunda kalacağız. Yol genişliğinin 6 metre olduğu bir yerde otopark girişini nasıl vereceğiz. Bu uygulanabilir bir yönetmelik değil” dedi.

DAR VE ORTA GELİRLİLERİN EV HAYALİ SUYA DÜŞECEK

Otopark yapımının maliyetleri de çok artıracağını belirten Nafi Taşkın, “Kapalı otopark yaparsak her daire için en az 50 bin TL ek maliyet demek. Bu maliyetleri konut fiyatlarına yansıtmak zorunda kalacağız. Bizden daire alanlar dar ve orta gelirli aileler. Bunlar daire alırken imkanlarını sonuna kadar zorluyorlar. Otoparktan dolayı konut fiyatları daha da ulaşılmaz olacak. Dar ve orta gelir sınıfının ev hayali de suya düşecek. Müteahhitler mevcut binaları dönüştüremeyeceğinden insanlar riskli ve sağlıksız konutlarda yaşamaya devam etmek zorunda kalacak. Otopark sorununu çözelim derken daha büyük sorunlar ortaya çıkacak” dedi.

KAT SAYISI ARTSIN ZEMİNDE OTOPARKIMIZI YAPALIM

Otopark yönetmeliği için çözüm önerisi de sunan Taşkın, “Yapılaşmış alanlarda otopark sorununu çözmek için iki alternatif var. Ya belediyeler aldıkları otopark ücretleri ile parkların altında mahalle otoparkları yapacak ya da küçük parsellerde otoparklar kat harici sayılacak. Zeminde otopark yapılmasını mümkün kılan bir düzenleme yapılırsa zemin katta otopark yapılabilir. Örneğin 4 kat imarlı bir yerde zemin kat otopark olarak ayrılsın 4 kat da konut olarak ayrılsın. Mevcut düzenlemede zemin kata otopark yaptığınızda ancak 3 kat konut yapabiliyorsunuz. Bu durum ciddi hak kayıplarına neden oluyor” ifadeleri kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum