Nitelikli İşgücü Sıkıntısı İnşaat Sektörün Büyümesini Engelliyor!

Nitelikli İşgücü Sıkıntısı İnşaat Sektörün Büyümesini Engelliyor!

Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği Başkanı Nesim Ekinci, Mersin'de nitelikli işgücü sıkıntısının sektörün büyümesini engellediğini savundu.

A+A-

Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği Başkanı Nesim Ekinci, Mersin'de nitelikli işgücü sıkıntısının sektörün büyümesini engellediğini savundu. İnşaat sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli ara eleman talebini karşılamak amacıyla kurulan mesleki ve teknik eğitim kurulularının, bu talebe yeterince cevap veremediğini belirten Ekinci, "İnsan gücü kullanımında büyük bir orana sahip olan sektörümüz, kalifiye personel ihtiyacını karşılayamıyor"dedi. Türkiye'de işsizliğin artmasına karşın, inşaat sektörünün çalıştıracak nitelikli ara eleman bulmakta zorlanmasının büyük bir çelişki olduğuna vurgu yapan Ekinci, MEB başta olmak üzere, mesleki eğitim veren tüm kuramların nitelikli eleman yetiştirilmesi için etkin adımlar atması gerektiğine işaret etti. 

 

Türkiye'deki üniversitelerde mesleksiz gençler yetiştiğini savunan Ekinci, özellikle iş dünyası ile el ele olunmasının eğitim kuramlarının çok daha faydalı olmasını sağlayacağını ifade ederek, YÖK'ün bu konudaki çalışmalara ağırlık vermesini istediklerini dile getirdi. Avrupa'da olduğu gibi; devletin, kişileri ilköğretimden itibaren mesleğe yönlendirecek eğitim politikaları geliştirmesi gerektiğini vurgulayan Nesim Ekinci, "TBMM'nin 'Türkiye'de Üniversite Mezunu Nüfusun İşgücü Durumu' başlıklı araştırmasına göre her 4 işsizden biri üniversite mezunu. Gençlerimiz doğru yönlendirmelerle, ilgili mesleklere yönlendirilse başta inşaat sektörü olmak üzere, alt sektörler de ihtiyaç duyduğu gibi yetişmiş kalifiye elemanı istihdam edebilecek" dedi. 

Türkiye'de mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu hale gelmesi ile işgücünün niteliklerinin daha da artmasını beklediklerini belirten Ekinci, "Ustaların yeterlilik eğitimleri tek başına çare olamaz. Topyekûn bir seferberlik gerekiyor" dedi. 'İnşaat ustalığının' işsiz kişilerce tercih edilmesi geleneğinin değişmesi gerektiğinin altını çizen Ekinci, "İnşaat ustası vasıfsız işçidir' algısının kırılması gerekiyor. Mesleki yeterlilik belgeli usta sayısı arttıkça bu olumsuz algının da değişeceğine inanıyorum" diye konuştu. 

Gelişen mühendislik teknolojisine çabuk uyum sağlayan, iletişim kurabilen, araştıran, problemleri hızlı çözen, ürettiği mal ve hizmetleri sürekli geliştirme sorumluluğu taşıyabilen kişileri istihdam etmek istediklerini vurgulayan Ekinci, "İlgili kurumlar bu soruna kalıcı bir çözüm üretmeli. MEB'in, meslek liseleri ve yüksekokulların yapı sektörüyle ilgili bölümlerini uluslararası standartlarda yeniden düzenlemesi, işyeri eğitimlerinin altyapısının iyi hazırlanması gerekli" dedi. Nitelikli ve belgeli personele sahip olmayan işletmelerin inşaat yapmasına izin verilmemesi gerektiğini vurgulayan Ekinci "Bu adım; bir yandan kalitesiz iş üreten firmaları engelleyecek, diğer yandan kalifiye personel yetişmesini ve istihdam edilmesini sağlayacaktır"diye konuştu. Ekinci, yüzde 30'u kalifiye personel olan Suriyeli sığınmacıların sektöre katkısının yadsınamayacağını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.