Müteahhitlik Tekelleşecek, Küçük Müteahhitler Yok Olacak!

Müteahhitlik Tekelleşecek, Küçük Müteahhitler Yok Olacak!

Müteahhitler Federasyonu başkanı İsmail Kahraman Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması Yönetmeliği ile küçük müteahhitlerin büyümesinin engellediğini, müteahhitliği tekelleşerek 400 bin olan müteahhit sayısının 40-50 bine düşeceğini söyledi.

A+A-

Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 3 Ekim tarihinde resmi gazetede yayınlandı.

İnşaat sektörü temsilcileri yönetmelikteki değişikliklerin sektörün talebine cevap vermediğini belirterek tepki gösterdi. Yönetmelikten en çok küçük müteahhitlerin zarar göreceğini ifade eden Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) değişiklik için girişimde bulundu.

muteahhitlik.jpg

MÜFED başkanı İsmail Kahraman, yönetim kurulu üyeleri ve dernek başkanları ile beraber İzmir milletvekili ve Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu üyesi Necip Nasır’ı ziyaret ederek taleplerini iletti.

Müteahhitler Federasyonu’nun değişiklik yapılması konusunda en ısrarcı olduğu madde müteahhitlerin sınıflandırılmasında asgari iş deneyim tutarının hesaplanması ile ilgili olanı. Mevcut yönetmelikte son 15 yılda yapılan en büyük projenin 2 katı veya son 5 yılda yapılan en büyük projenin 3 katı inşaat hakkı tanınıyor. Ancak Türkiye’nin çok büyük kısmının küçük parsellerden oluşması müteahhitlerin büyük proje yapmasını engelliyor. Küçük parsellerde çok sayıda proje yapan inşaat firmaların çoğu bu yüzden H sınıfına dahil ediliyor.

ismail-kahraman-007.jpg

400 BİN OLAN MÜTEAHHİT SAYISI 40-50 BİNE DÜŞECEK

Hesaplama şekli yüzünden müteahhitlerin büyük kısmının H grubunda kaldığını ifade eden MÜFED başkanı İsmail Kahraman, “10-15 yıllık tecrübeli firmaların çoğunluğu hesaplama şekli yüzünden H sınıfında kalmaktadır. İlk defa müteahhitlik yapacak olan firmalar da H sınıfı ile başlıyor. Türkiye’de çok fazla küçük parsel var. Bu yüzden küçük müteahhitlerimizin çoğu farklı parsellerde birçok proje yapmak zorunda kalıyor.  50 bin metrekare inşaat yapmış bir meslektaşımız tek seferde büyük bir proje yapmadığı için en alt sınıfta kalıyor. Bu arkadaşlarımızın müteahhitliğe yeni başlayan kişilerle aynı sınıfta tutulması doğru değil. Sınıflandırmada kriter değişmeli. Yönetmelik çıkmadan önce toplam 5 bin metrekare inşaat yapan müteahhitler otomatik olarak G sınıfına geçmeli. 5 bin metrekare inşaat yapmış bir müteahhitin tecrübesi var demektir. Bu yönetmelik küçük müteahhitlerin büyümesini engelliyor. Değişiklik yapılmazsa müteahhitlik mesleğinde tekelleşmenin önü açılacak. 400 bin olan müteahhit sayısı 40-50 bine düşecek. Sınıflandırma anlamını yitirecek ”dedi.

SINIFLANDIRMA SÜRESİ 5 YIL İLE SINIRLANDIRILMAMALI

İnşaat sektöründe yeni projeye başlama sürelerinin uzun süre aldığını belirten İsmail Kahraman müteahhitlerin sınıflandırma süresinin 10 veya 15 yıla çıkarılması gerektiğini belirtti. Arsa görüşmeleri, projenin hazırlanması, ruhsat, mahkeme süreçleri vb. süreçlerin birkaç yılı aldığını belirten Kahraman ilerleyen zamanlarda mağduriyet yaşanmaması için sınıflandırma süresinin artırılmasını talep ettiklerini belirtti.

MALİ BİLANÇO YERİNE TEMİNAT MEKTUBU

Mevcut yönetmelikte 5 yıllık mali bilançonun istenmesi şartının kaldırılması gerektiğini belirten Kahraman, “İnşaat çok uzun bir süreç olduğu için bilanço şartı kaldırılmalı. İnşaatı yapıp bitirene ve yeni bir inşaata başlayana kadar 5 yıl geçiyor. Mali bilanço tutmuyor bu kez. Bilanço yerine iş miktarının yüzde 6’sı oranında teminat mektubu şartı getirilsin” önerisinde bulundu.

İŞ GÜCÜ ZORUNLULUĞU RUHSAT ALDIKTAN SONRA BAŞLASIN

Teknik ve usta iş gücü zorunluluğunun kamu ihalelerinde olduğu gibi işle beraber başlaması gerektiğini belirten Kahraman, “Yıllarca iş yapmadığımız oluyor. İnşaat yoksa teknik ve usta iş gücü bulundurmanın anlamı yok. İnşaatla beraber teknik ve usta iş gücü zorunluluğu başlasın. Yapı müteahhitleri proje ve ruhsat aşamasında taahhüt imzalayıp ruhsat kesildikten sonra işe başlatsın. İnşaat işçilerinde Mesleki Yeter Belgesi’ni teşvik etmek amacıyla SGK girişlerinde mesleki yeterlilik belgesi numarası istenmesini de öneriyoruz” diyerek taleplerini yazılı olarak da iletti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum