Müteahhitler Şirketlerden Arsa Almak İstemiyor!

Müteahhitler Şirketlerden Arsa Almak İstemiyor!

Şirketlerden arsa alan müteahhitler büyük bir vergi yüküyle karşı karşıya kalıyor. Bu yüzden müteahhitler şirketlerden değil şahıslardan arsa almayı tercih ediyor...

A+A-

Yıldırım Grup İcra Kurulu Başkanı Zafer Yıldırım, “Kat karşılığı sözleşmelerde arsa sahibi satmadığı malın vergisini teslim aldığı an ödüyor. Sıkıntı var. Müteahhit arsayı mümkün olduğu kadar şirket yerine şahıslardan alıyor, vergi kaybı oluşuyor. Kötü niyetliler maketten satış yasağını deliyor. İnşaat seviyesi sınırı getirilmeli” dedi. Kat karşılığı sözleşmelerde KDV’nin yüzde 90’ının inşaat başlamadan tahakkuk etmesi sektörde sıkıntı yarattı.

Arsa sahibi şirketlere, müteahhitlerle yaptıkları kat karşılığı sözleşmelerde, arsaya ilişkin KDV’nin önemli bir kısmı inşaat başlamadan tahakkuk etmesinin, firmaları şahıs üzerinden arsa almaya zorladığı, bunun da devletin vergi kaybına yol açtığı dile getiriliyor. Yıldırım Grup İcra Kurulu Başkanı Zafer Yıldırım, bu tarz sözleşmelerde müteahhitlerin anlaşma gereği arsa sahibine vereceği daireleri fatura ettiğini belirterek, “Bu da arsa sahibinin aslında satmadığı malın vergisini teslim aldığı an ödemesini gerektiriyor. Burada bir boşluk oluşuyor, müteahhitler de arsayı mümkün olduğu kadar şirket yerine şahıslardan satın alıyor” diye açıklamalarda bulundu.

Sektördeki koşullarında göz önünde bulundurularak çalışmaların yürütülmesi gerektiğini aktaran  Zafer Yıldırım “Kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile yapılan işlerdeki ana sıkıntı, inşaat bitimiyle beraber arsa sahibi ve müteahhit arasındaki faturalaşmadan kaynaklanan, satışı olmayan, sadece teslimi gerçekleşen malın vergilendirilmesine sebebiyet veren ve sektör açısından erken maddi yük oluşturması, satış neticesinde gerçekleşmesi gereken verginin teslim sırasında tahakkuk etmesi bir çok zorluğu beraberinde getiriyor” değerlendirmesinde bulundu. Mevcut uygulamada arsa sahibi şirketler açısından kat karşılığı sözleşme ile yaptırılan bir binanın bağımsız bölümlerinin satışı gerçekleşmeden, tüm vergilerin yüzde 90’ına yakının tahakkuk ettiğinin altını çizen Yıldırım, bunun için şahıslardan arsa alımının tercih edilmesiyle vergi kaybının ortaya çıktığını dile getirdi.

“Maketten satış yasağı eksik çıktı”
Maketten satışların ortaya çıkardığı mağduriyetin giderilmesi için düzenlemelerin yapılması gerektiğini dile getiren Zafer Yıldırım, şirket olarak maketten satışı tercih etmediklerini kaydetti. Maketten satışı yasaklayan çıkarılan yasanın boşluklarından yararlanan kötü niyetli kişilerin bulunduğunun altını çizen Yıldırım, “Burada tüketiciyi de göz önünde bulundurarak inşaat seviyesine bir sınırlandırma getirip, örneğin minimum yüzde 40 inşaat seviyesine gelmeden, kaba inşaatı bitmeden satış yapılamaz şeklinde bir ekleme yapılması gerekiyor” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.