Müteahhitler Maliyet Artışı, Tedarik ve Arsa Temini Konusunda Büyük Sıkıntı Yaşıyor

Müteahhitler Maliyet Artışı, Tedarik ve Arsa Temini Konusunda Büyük Sıkıntı Yaşıyor

İnşaat Müteahhitler Konfederasyonu'nun (İMKON) Antalya’da düzenlediği İnşaat Sektörü Çalıştayı'nda sektörün sorunları masaya yatırıldı. Müteahhitler Federasyonu başkanı İsmail Kahraman ve yönetim kurulu üyeleri sektördeki sıkıntıları anlattı.

A+A-

Sektör temsilcileri tek tek söz alıp sorun ve çözüm önerilerini anlatırken İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu ise sektörel sorunlar ve çözüm önerilerini sıraladığı bir konuşma yaptı, sonuç bildirgesini basın ile paylaşacaklarını ifade etti.

İMKON'un kurucusu olan Müteahhitler Federasyonu'MÜFED) Başkanı İsmail Kahraman, Başkan Yardımcıları Ayhan Sulak, Barış Öncü, Genel Sekreter Ferhat Özmen, Yönetim Kurulu Üyeleri Sinan Bezircilioğlu, Ahmet Akyüz, Caner Tan, Ali Yılmaz ve Bilal Özkan da toplantıya katılarak görüş ve önerilerini dile getirdi.

fg5gti7wqay0wl4.jpg

KAT KARŞILIĞI ORANLARI ÇOK YÜKSEK

Sektörün yeni konut üretemediğini, adeta durma noktasına geldiğini vurgulayan İZTO Yönetim Kurulu Üyesi ve MÜFED Başkanı İsmail Kahraman, özellikle fiyat artışları ve arsa temini gibi konularda sıkıntıların bulunduğunu vurguladı.

İsmail Kahraman, “ İnşaat malzemelerdeki fahiş fiyatlar ile zor durumda olan sektörümüz ürün tedariğinde büyük sıkıntı yaşıyor. Dünyada tedarik zincirinde sıkıntılar bulunuyor ancak ülkemiz inşaat malzemelerinde zaten tedarikçi konumunda. İnşaatta kullanılan malzemenin büyük bölümü yerli malı ve üretimidir. Aşırı artışlar, tedarik zincirinin kırılması veya hammadde ve enerji fiyatlarındaki artış ile izah edilemeyecek hale gelmiştir. Kurdaki aşırı artışlarla birlikte fiyatların tekrar artması, yurt içinde ürün tedariğinde sıkıntılar yaşanabilir. Biz büyük bir ülkeyiz; bu sürecin altından hep birlikte kalkarak fırsatçılara müsaade etmeyelim. Piyasada ivedilikle istikrarı sağlayalım. Vatandaşlarımızın konutlara rahatça ulaşabilmesi için Çevre Şehircilik Bakanlığı ve Belediyelerin acil arsa üretmesi gerekmektedir. Belediyelerin kat karşılığı ihale ettikleri projelerden kar beklemeyerek oranları düşürmesi gerekmektedir. Oranlar çok yüksek; aşırı fiyat artışları ile vatandaşın konut alması neredeyse imkansız hale geldi. Arsa sahipleri de kat karşılığı oranlarını düşürmesi gerekiyor” diye konuştu.

İŞBİRLİĞİ VURGUSU

Sektörel işbirliğinin önemine dikkat çeken MÜFED Başkan Yardımcısı Ayhan Sulak şunları söyledi: “Sektörümüzde iş ortaklıklarının önemi büyük. Bir araya gelip güçlenerek daha büyük işler yapmak için birleşmek artık kaçınılmaz hal aldı. MÜFED olarak bu gerekliliği 2014 yılında fark ederek derneklerimizde başlattığımız toplantılar sonucunda Güçsan Yapı AŞ’yi kurmamız, İlk projemiz FORS İzmir’e başlamamız tesadüf değil. Güçsan’da yaşamış olduğumuz tecrübeler doğrultusunda birlikten güç doğar ilkesiyle Den Gayrimenkul Geliştirme AŞ’yi de kurarak yeni proje hazırlıklarına başladık”

mufed-izmir.jpg

MÜFED Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Bezircilioğlu müteahhitlik mesleğinin ve sektörün geleceği için bir yol haritası çizilmesi gerektiğini söyledi. Bezircilioğlu “2040-2050 perspektifinin şimdiden ortaya konulması gerekiyor. Mesleğimizi sonraki nesillere taşıma noktasındaki zorlukları masaya yatırılması lazım. Müteahhitlerin zorlaşan bu ekonomik ortamda kapasite anlamında kaçınılmaz olarak küçülmeye gidiyor. Bu noktada beraber iş yapma kültürünün geliştirilmesi, teşvik edilmesi ve güç birliği gibi kavramlar öne çıkıyor” diye konuştu.

SEKTÖRÜN GELECEĞİ İÇİN DESTEK ÇAĞRISI

MÜFED Başkan Yardımcısı Barış Öncü yapsat müteahhitlerinin yaşanan süreçte maliyet artışları ve fahiş zamlar nedeniyle devam eden projelerini teslim etmekte zorlandıklarına dikkat çekti.

Öncü, “ Kamu müteahhitlerine tanınan fiyat farkı veya fesih kararnamesinin benzerinin yapsat müteahhitlerine de süre uzatımı olarak verilmesi gerekiyor. Kat karşılığı işlerde oranların makul seviye olan yüzde 25- 35 bandına çekilmesi lazım, Bu vesileyle artan inşaat maliyetlerini son kullanıcı olan vatandaşlara daha az yansıtırız. Alım gücünü de yükseltmiş oluruz. Devletimiz bir yıl ödemesiz uzun vadeli düşük faizli kredi imkanıyla yapsat müteahhitlerinin devam eden projelerinde yaşanan fiyat dalgalanmalarından önce yapmış olduğu satışları nedeniyle yaşadıkları ekonomik sıkıntının hafifletilmesini sağlamalı. Böylelikle yapsatcı müteahhitler yaşadıkları sıkıntıyı satış yaptığı müşterisine yansıtmadan devletin desteği ve kendi kredibilite imkanlarıyla çözmüş ve devam eden projelerini de bitirmiş olur” dedi.

KONUT SATIN ALMAK TEMEL İHTİYAÇTIR

MÜFED Yönetim Kurulu Üyesi Caner Tan, şu bilgileri verdi: “Konut sahibi olmak günümüz Türkiyesinde her ne kadar yatırım olarak algılansa da aslında çok temel bir ihtiyaçtır. İnşaat malzemelerindeki fahiş fiyat artışları nedeniyle müteahhitlik mesleği zora girdi. Üretilmesi güç olan konutlar bir şekilde üretilse bile alım gücü düşüklüğü nedeniyle vatandaşlarımız satın alımlarda zorlanıyor. Beraberinde kira artışları ile bir çok insanın evsiz kalacağını öngörüyoruz. Çünkü bizler bu ülke insanı için konut üretmek zorundayız, tek görevimiz türk lirası karşısında değer kazanan yabancıya gayrimenkul üretmek olamaz. Acil bir şekilde gerekli önlemlerin alınmalı. Bunun içinse öncelikle kamu kurum ve kuruluşlarında liyakat sahibi kişlere görevler verilerek adalet ve şeffaflık ilkeleriyle yönetim sağlanıp piyasa güveni sağlanmalı. Hem yurt içi hem yurt dışı sermayedarların yatırıma ve üretime teşvik edilmesi gerekir. Bizler inşaat şirketleri olarak ülkemizde ciddi derecede istihdama katkı sağlıyor ve bir konut inşaasında en az 10 bin çeşit ürün kullanarak bu ürünlerin üretilmesi için büyük bir pazar oluşturuyoruz”

MÜFED Genel Sekreteri Ferhat Özmen:

“Büyük bir develüasyon geçiriyoruz. Müteahhitlik sektörüyle birlikte tüm sektörler ve bütün vatandaşlar büyük bir sıkıntı içindeler.

Bu işin sonu nereye varacak tahmin dahi edemiyoruz. Geçmiş zamanlarda bir gecede paramız döviz karşısında yarıya düşmüştü. Tıpkı deprem gibi, etkisini birkaç gün yaşayıp sonra buna alışıp yolumuza devam etmiştik. Ama şu an bunu hergün yaşıyoruz. Tıpkı depremin artçıları gibi her gün psikolojimiz bozuluyor. İş yapacak güven ortamı kalmadı. Artık istikrarın sağlanması gerekiyor” diye konuştu.

MÜFED Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Akyüz, yapsatçıların sözleşmelerinin revize edilmesi hakkının yasal bir düzenleme ile güncellenmesi gerektiğini vurgulayarak İzmir'de bir çok yarım kalmış bina görülebilceğinin altını çizdi.

Yönetim Kurulu Üyesi Ali Yılmaz'da Kamu müteahhitlerine fiyat farkı ve tasfiye hakkı mutlaka gelmesi gerektiğini kaydederek sözleşme fehis hakkı yapsatçıları da kapsanması, Müteahhitlerin vergi SGK harç yüklerinin hafifletilmesi, KDV oranlarının düzenlenmesi ve güven ortamının sağlanması konularına vurgu yaptı.

Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Özkan, “Kentsel dönüşümde çoğu zaman finansman engeline takılıyoruz. Vatandaşlarımıza uzun vadeli faizsiz kredi imkanı sağlanması gerekiyor. Bu krediler verilirken devletimiz garantör olarak bankaların önlerini açması lazım, çünkü bankalar bu konuda da çok titiz davranıyor. Vatandaşlarımız ihtiyaç duydukları kredilere ulaşmakta zorlanıyor” ifadelerini kullandı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.