Müteahhitler Federasyonu Yıkılan ve Hasar Gören Binaları Yerinde İnceledi

Müteahhitler Federasyonu Yıkılan ve Hasar Gören Binaları Yerinde İnceledi

Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) başkanı İsmail Kahraman ve yönetim kurulu üyeleri Bayraklı’da yıkılan ve hasar gören binaları yerinde inceledi. Kahraman yıkılan binaların tamamında kalitesiz beton ve nervürsüz demir kullanıldığını ifade etti.

A+A-

İzmir depreminde en fazla hasar gören Bayraklı bölgesinde incelemelerde bulunan MÜFED Yönetimi, İzmir Ticaret Odası inşaat komitesi ile beraber yıkılan binalarda kullanılan betonun ve demirin kalitesini inceledi.

ismail-kahraman-008.jpg

2000 ÖNCESİ BİNALARI ACİLEN DÖNÜŞTÜRMELİYİZ

Yıkılan binaların tamamının 2000 öncesine ait olduğunu belirten MÜFED başkanı ve İzmir Ticaret Odası yönetim kurulu üyesi İsmail Kahraman, “Depremden en çok etkilenen Mansuroğlu, Adalet ve Manavkuyu mahallelerimizde yönetim kurulundaki ve İzmir Ticaret Odası inşaat komitesindeki arkadaşlarımızla beraber ziyaret ettik. Çok acı bir tablo ile karşılaştık. Bölgedeki çok sayıda bina hasarlı ve oturulmaz durumda. Yıkılan binaların demir ve beton kalitesi çok düşük. Sadece yıkılan bir binada hazır beton kullanıldığını gördük. O da düşük kalitede bir beton. Hiçbir inşaatta nervürlü demir kullanılmamış. Hasar gören binaların da çok büyük kısmı 2000 öncesinde yapılmış. Hasarlı binaların da çoğunda kalitesiz beton ve nervürsüz beton kullanılmış. 2000’den önce yapılan tüm binaları acilen dönüştürmemiz gerekiyor” dedi.

islam-yildirim-ismail-kahraman.jpg

2-3 KATLI ESKİ BİNALARDA VE YENİ BİNALARDA SIKINTI GÖRMEDİK

Düşük katlı eski yapılarda bir çatlak bile oluşmadığını belirten Kahraman, “Bölgeyi gezerken düşük katlı binaların hiçbirinde çatlak olmaması dikkatimizi çekti. Eski yapı olmasına rağmen 2-3 katlı binalarda herhangi bir hasar yok. Yeni binalarda duvar, sıva, alçı çatlakları ve yıkıntıları olsa da bu durum binanın güvenliğini olumsuz etkilemiyor. Yeni binaların taşıyıcı sistemlerinde (kolon ve kirişlerde) herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmadık” dedi.

mufed-riskli-bina-donusumu.jpg

VATANDAŞA YIKIM SÜRECİ İLE İLGİLİ BİLGİ VERİLDİ

İnceleme sırasında binası hasar gören bazı vatandaşlar MÜFED yetkililerinden süreç ile ilgili bilgi aktarmalarını istedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini belirten MÜFED yetkileri daha sonra yıkım yapılacağını ve bakanlık koordinasyonunda yıkılan binaların yerine yeni binalar inşa edileceğini ifade ederek vatandaşa ayrıntılı bir şekilde bilgilendirmede bulundu.

biva-tower-001.jpg

BİVA’YA GEÇMİŞ OLSUN ZİYARETİ

MÜFED yönetimi incelemenin ardından depremde bir işçinin yaşamını yitirdiği Biva Tower projesine geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Biva Mimarlık yönetim kurulu başkanı Vahap Yılmaz yaşanan acı olayı anlattı. Yılmaz, “İki işçimiz deprem esnasında kule vinç sepetinde çalışıyordu. Depremde sallanmaya başlayınca bu arkadaşlarımız kule vinç yıkılıyor sanıp binadaki kirişlere atlamışlar. Bir çalışanımız kirişlere tutunurken diğer arkadaşımız ne yazık tutunamamış ve düşerek yaşamını yitirmiştir. Çok üzgünüz” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.