Konut Satışlarında Gerçek Rakamlar Ortaya Çıkacak

Konut Satışlarında Gerçek Rakamlar Ortaya Çıkacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı konutta balon var mı sorununun cevabını bulmak için konut piyasası takip sistemini kuruyor. Böylece, hangi ilçede kaç proje yapıldı, kaçı satıldı, kaçı boş bekliyor belli olacak.

A+A-

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı konut pazarında sağlıklı veri sağlanması için bir çalışma başlattı. Çalışmanın adı Konut Piyasası Takip Sistemi. Bu sistem ile birlikte konut pazarına ilişkin gerçek rakamlar ortaya çıkacak. Sektörün yol haritası için en temel gereksinim olan doğru envanter de bu çalışmayla oluşacak. Böylece, hangi ilçede kaç proje yapıldı, kaçı satıldı, kaçı boş bekliyor belli olacak. 

Konut Piyasası Takip Sistemi ile arzın talebin önüne geçtiği bölgeler tespit edilecek, kamu o bölgelerde yatırımcıyı yönlendirecek. Dönem dönem ortaya çıkan "Konutta balon var mı?" sorusu da bu çalışmayla yanıt bulacak.

1. EL NET DEĞİL 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) konutta yapı ruhsatı ve satış konusunda en kapsamlı bilgiyi paylaşıyor. Veriler her ay konut satışları detaylı bir şekilde açıklıyor. Ancak bu rakamlar tapusu teslim edilen mülkleri gösteriyor. Yani 3 yıl önce satılan bir evin tapusu yeni verilirse bu yeni satış olarak sisteme giriyor. Gayrimenkul sektörü temsilcilerine göre bu nedenle açıklanan ‘1. el satış rakamları’ pazarın gerçekleriyle örtüşmüyor. Simdi TÜİK’in yanı sıra farklı birimler de bu çalışmaya dahil edilerek, pazarın gerçek durumu gün yüzüne çıkarılacak.

İHTİYACA GÖRE ÜRETİM

"Toplanacak ve analiz edilecek olan bu veri sayesinde Türkiye’nin gayrimenkul üretimi ve satış faaliyetine ilişkin makro ölçekte izleme, değerlendirme ve planlama imkânına kavuşulacak" diyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, sözlerine şöyle devam etti; "Elde edilen sonuçlar TÜİK vasıtasıyla kamuoyuyla paylaşılması sonucunda gayrimenkul sektörü paydaşları üretim kararlarını, bireysel yatırımcı da yatırım kararlarını daha doğru verecek” dedi. Gayrimenkul sektörünün ve şehirlerin sağlıklı büyümesi için en temel gereksinimin doğru veri olduğuna dikkat çeken Bakan Kurum, şunları söyledi: “Bakanlığımıza bağlı birimler çalışarak doğru verileri ortaya koyacak. Şehirlerin neye ihtiyacı var, neye yok göreceğiz. Belli bölgelerde yatırımın yoğunlaşması, ihtiyaç fazlası ya da hatalı üretim yapılması milli servete zarar. Bu çalışmayı yaparken bir yandan inşaat yapan firmaların mali ve teknik yeterliliğine göre sınıflandırılması çalışmasında da sona yaklaşıyoruz. Bundan sonra nerede ne ihtiyaç varsa o yapılacak, kim yapabilecek seviyedeyse işi da o üstlenecek"

NASIL BİR YOL İZLENECEK?

İnşaat ruhsatı ve yapı kullanma izin belgeleri alınmış ancak ikamet kaydı alınmamış gayrimenkullere ait veriler birbiri ile entegre edilecek, boş gayrimenkuller tespit edilecek.

Türkiye Noterler Birliği’nden 1 Mart 2016 tarihinden itibaren kayıt altına alındığı bilinen satış vaadi sözleşmelere ait veriler talep edilecek.

TAKBİS’ten elde edilen veriler ile MAKS ve Noterler Birliği’nden elde edilecek verilerin TÜİK’ verileri ile karşılaştırmalı analizleri yapılarak konut stoğu istatistikleri elde edilecek.

NÜFUS VE VATANDAŞLIK 

İşleri Genel Müdürlüğü ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arasında veri transferine yönelik bir protokol imzalanacak ve böylece MAKS verilerinin ihtiyaç duyulduğu zamanlarda temin edilebilmesi sağlanacak.

MAKS’tan düzenli veri akışı sağlandıktan sonra, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilecek ve olan bir sistem yardımıyla toplanan tüm verilerin karşılaştırılarak analiz edileceği ve proje konusuyla ilgili düzenli raporlanmanın yapılabileceği düşünülüyor.

KAYIT ALTINA ALINMIYORDU

Peki Konut Piyasası Takip Sistemi projesi nasıl doğdu? Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü, Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye Noterler Birliği ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ile çeşitli görüşmeler yapıldı. Yapılan bu kurumsal görüşmeler ve gerçekleştirilen araştırma neticesinde, sektörün sağlıklı büyümesi için gerekli olan verinin herhangi bir kamu kurumu ya da özel-tüzel kişi tarafından kayıt altına alınmadığı görüldü. Çalışmaları devam eden Mekânsal Adres Kayıt Sistemi (MAKS), Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) gibi sistemlere gerekli eklemeler yapılarak hem dağınık bir halde bulunan veriler bir araya getirilmesi hem de talep edilen verilere en kısa yoldan ulaşılması sağlanmış olacak.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.