Kontrat Süresi Bitmeden Kiracı Evden Çıkartılamaz

Kontrat Süresi Bitmeden Kiracı Evden Çıkartılamaz

Kiralarda meydana gelen artışlar sonrasında ev sahipleri mevcut kiracılarını evden çıkartmak için çeşitli yöntemlere başvuruyor. Peki, kontrat süresi dolmadan kiracılar evden çıkarılabilir mi?

A+A-

Kira kontratı dolmadan haklı nedenler olmuyorsa kiracının evden çıkarılması istenemez. Ev sahibi kontrat süresi bitmeden kiracısına "Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık" diyemez. Kira artışı TÜFE ya da sözleşmedeki hükümlere göre gerçekleştirebilir. Özetle ev sahipleri isteklerine göre "kiralar çok arttı" diye kiracılarını tahliye edemezler. Bunun için haklı sebepleri olması gerekiyor. Bu sebeplerin başında kira borcunu ödemediği için düşürülmesi ve sonrasında tahliye davası açılması gelir. Kiracıya noterden kira borcunu ödemesi için ihtar gönderilip, 30 gün süre tanınır. Bu süre geçtikten sonra hala ödeme yoksa, tahliye davası veya icra takibi yoluyla yapılacak olan takip neticesinde icra mahkemesinden tahliye talep edilebilir.

SÖZLEŞMESİ BİTEN KİRACI NASIL ÇIKARILIR?

Kira kontratı genellikle yıllık olarak imzalanır ve taraflar arasında olumsuz bir durum olmadıkça uygulanmaya devam edilir. Sözleşme, süresi sona ermesine rağmen yenilenmez ve ev sahibi, kiracıdan evin tahliyesini talep ederse, belirlenen süre içinde kiracının tahliyesi gerekir. Kira kontratı, ev sahibinin, gayrimenkul kullanım hakkını kiracıya bıraktığını, kiracının ise kullanım hakkı karşılığında kira bedeli ödemeyi kabul ettiğini beyan eden bir belgedir.

Sözleşmeler belirli bir süre için yapılır bu süre genellikle 1 senedir. Belirlenen süre bittiğinde taraflar anlaşmayı devam ettirmek suretiyle yeni bir sözleşme imzalayarak süreci devam ettirirler eğer taraflardan herhangi biri veya her ikisi de anlaşamaz ise, sözleşme bitiminden sonra
belirlenen süre içinde ev tahliye edilir. 

Kira sözleşmesinde, evin teslim tarihi belirtilmiş ve süre sonunda da kira ilişkisinin devamına yönelik yeni bir sözleşme yapılmamış ise, kiracının bu süre sonunda evi tahliye etmesi gerekir. Kiracının bu kurala uymaması halinde, ev sahibi sözleşme kuralları gereğince kontrat sonlanabilir. 

Kira kontratı hangi durumlarda feshedilir?

Borçlar Kanunu'na göre belirli bazı durumlarda ev sahibi kira sözleşmesini feshetme hakkını elinde bulundurur bu durumlardan biri de kira bedelinin ödenmemesidir. Kiracının kira bedelini ödememesi halinde, ev sahibi kiracıya yazılı olarak son ödeme süresi bildirmelidir. Kiracıya tanınan bu süre içerisinde kira bedeli ödenmez ise, kira sözleşmesi feshedilir ve gayrimenkulün tahliyesi istenir. Kira kontratı, taraflardan herhangi birinin, kira ilişkisinden, bir şekilde zarar görmesi halinde yasal süreçlere uyularak kiracının tahliyesi sonucunda feshedilebilir. Kiracı, imzalamış olduğu sözleşme ile, gayrimenkulü kurallarına uygun kullanmak, komşularına karşı olan sorumluluklarını yerine getirmekle sorumludur. Kiracının vefat etmesi halinde kiracının mirasçıları yasal fesih süresine uygun olarak sözleşmenin sonlandırılmasını talep edebilir. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.