Katar Krizi Arapların Konut Yatırımını Engellemedi

Katar Krizi Arapların Konut Yatırımını Engellemedi

Dünya Gazetesi köşe yazarı olan Leyla İlhan bugünkü yazısında Katar ambargosunun Türkiye'de konut sektörünü etkilemediğini anlattı. İlhan, konuyu inşaat sektörünün temsilcilerine sordu...

A+A-

Son yıllarda Türkiye’den en fazla gayrimenkul alanlar arasında Körfez ülkeleri ilk sırada geliyor. Geçen yıldan nisan ayındaki referanduma kadar kademeli bir azalma içinde olan yabancıların konut alımları nisan ve mayısta artışa geçmiş, yılın kalan kısmı için umut vermişti. İşler düzelmeye başlarken, Suudi Arabistan öncülüğünde BAE, Bahreyn ve Mısır’ın haziran ayında Katar’a ambargo uygulamaya başlaması ve Türkiye’nin Katar’dan yana politika izlemesi dikkatleri yeniden yabancı alımlarına çevirdi.

Günlerdir süregelen konuyu özellikle yabancılara çok fazla satış yapan firmalara sordum. Aldığım cevaplar içimize su serpti. Bir aylık ambargonun Türkiye’ye yansımaları ağır olmadı. En azından ilk gelişmeler böyle. Sadece biraz iştah azalması yaşandı. Ambargoya taraf olan diğer ülkelerin yanı sıra baskın taraf Suudilerin alımlarında bir iki iptal dışında pek fazla azalma olmamış.

Sonraki aylar nasıl olacak? şimdi sektörün gözü gelecek dönemlerde. Burada belirleyici durum ise Suudi hükümetinin atacağı adımlar olacak. Çünkü bugüne kadar Türkiye’ye sosyal medya üzerinden başlatılan boykot çağrıları dışında Suudi hükümetinin bu konuda resmi bir adımı olmadı.

Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan’la konuştuğumda, şu ana kadar radikal bir durum yaşanmadığını, alımların normal seyrinde gittiğini anlattı. Babacan’a sonrasında bu durum bir kriz yaratır mı, satışlarınızı azaltır mı? diye sorduğumda ise şu cevabı verdi: “Bunu girdiğimiz temmuz ve ağustos ayında daha net göreceğiz. Suudi hükümeti tarafından Türkiye’ye gitmeyin, oradan gayrimenkul almayın şeklinde bir propaganda duymadık. Bunu duymadıkları sürece Katar’a ambargo uygulayan bu ülke vatandaşlarının alımlarında bir düşüş beklemiyoruz.” Teknik Yapı ve İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım da alımlarda bıçak gibi bir azalma olmadığını, önümüzdeki günlerde bunun normal sürece girmesini beklediklerini söyledi.

Babacan Holding’in yanı sıra bir dönem satış cirosunun yüzde 42’sini yabancılardan sağlayan Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt’a da gelişmeleri sordum. Özyurt’tan ise ilginç bir cevap aldım. “Şu ana kadar hissettiğimiz bir olumsuzluk olmadı. Özellikle bayram tatilinde önceki yıllara göre gelen Arap turist sayısında ciddi bir artış var. Bu artışı satış ofislerimizde de görüyoruz” diyen Tamer Özyurt, referandumdan sonra yabancıların alımlarının hızlıca artmaya başladığını söyledi.

Özyurt, artan talebin yabancı alımları için en parlak dönem olan 2014 ve 2015 yıllarını anımsattığını belirtti. Özyurt’un bu konuda bir tespiti daha var. Özyurt, yabancıların ağırlıkla metrekaresi 4 bin TL’ler seviyesinde olan evlere baktıklarını, 1+1, 2+1, 3+1 gibi kendi bütçelerine uygun daireler aldığını belirtti.

Sıcak hava daha fazla etkiledi

Yabancılar cephesinde bu gelişmeler yaşanırken, aniden bastıran sıcak havalarda satış ofislerini etkilemiş gibi görünüyor. Edindiğim bilgiye göre asıl mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak havalar satışları vurmuş. Bastıran aşırı sıcaklar insanların sokağa çıkmasını engellerken, satış ofislerine gidenlerin sayısını epeyce bir düşürmüş. Bu yüzden normalde satışların çok azaldığı ramazan döneminin dahi altında satışlar görüldü.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.