Kanal İstanbul Nereye Yapılacak? Kanal İstanbul Nereden Geçecek?

Kanal İstanbul Nereye Yapılacak? Kanal İstanbul Nereden Geçecek?

Kanal İstanbul projesinin ÇED raporu yayınlandı. ÇED Raporu ile beraber Kanal İstanbul'un nereden geçeceği de netleşti. İşte Kanal İstanbul güzergahı ile ilgili detaylar...

A+A-

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın hazırladığı son dönemin en çok tartışılan konuları arasında yer alan çılgın proje  Kanal İstanbul için hazırlanan son şekli verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu yeterli bulunarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bugün halkın görüşüne açıldı. “Nihai” olarak kabul edilen ÇED raporu 10 gün süre ile  görüş ve öneriler için askıda kalacak.

75 milyar TL'lik yatırım bedeliyle dikkat çeken Kanal İstanbul için hazırlanan son ÇED raporuna göre; çılgın projenin 7 yılda tamamlanması planlanıyor.

küçükçekmece, Avcılar, Arnavutköy ve Başakşehir ilçelerinden geçecek yaklaşık 45 kilometre uzunluğunda ve 20.75 metre derinliğinde olan Kanal İstanbul projesinin kazı aşamaları da 4 sene sürecek. Senede yaklaşık olarak 275 milyon metreküp kazı yapılacak. Kanaldan çıkacak toplam hafriyat miktarı yaklaşık 1 milyar 155 milyon 668 bin metreküp şeklinde belirtildi. Bu miktarın 1 milyar 79 milyon 252 bin metreküpünü kara kazısı, 76 milyon 416 bin metreküpünü ise deniz ve göl taraması oluşturacak. Kanal boyunca karada yapılması planlanan yaklaşık olarak 1,1 milyar metreküplük kazının 800 milyon metreküplük bölümü Karadeniz’e bağlanılan kesimde yapılacak.

kanal-istanbul-guzergah-001.jpg

Kanal üzerinde planlanan köprü geçişleri doğrultusunda kanaldan geçebilecek en büyük gemi boyutları; 275 -350 metre uzunluk, 49 metre genişlik, 17 metre su çekimi ve su seviyesinden 58 metre yükseklik olarak belirlendi.

Kanal İstanbul Projesi kapsamında işletme (trafik) simülasyonu ve kanal işletme prensibinin belirlenmesi dahilinde gerçekleştirilecek çalışmalar sonucunda da kanalın tek yönlü işletmesine karar verildi. Çılgın proje kapsamında; kanal içerisinde acil bağlama alanları, acil müdahale merkezleri, kanal giriş ve çıkış yapıları, gemi trafik sistemleri gibi alt ve üst yapılar, liman, lojistik merkez, yat limanı, kanal içerisinde ihtiyaç duyulan noktalarda karşıdan karşıya ulaşımı deniz yolu ile sağlayacak kıyı yapıları, tahkimat ve dolgu alanları gibi kıyı tesisleri inşa edilmesi planlanıyor.

Çılgın proje Kanal İstanbul Projesi ile entegre olarak hayata geçirilecek projeler; Marmara ve Karadeniz Konteyner Limanları, Küçükçekmece Yat Limanı ve Karadeniz kıyısında rekreasyon amaçlı dolgu ile lojistik alan dolgusu şeklinde belirtildi. 

kanal-istanbul-nereden-gececek-001.jpg

Karadeniz kıyısına rekreasyon ve lojistik alanları  için toplamda 54 milyon 605 bin 865 metrekare dolgu yapılacak. Yapılacak bu dolgularda kanal hafriyatından çıkacak malzemeler kullanılacak.

8-10 bin kişi çalışacak

Kanal İstanbul'un inşaat aşamasında yaklaşık olarak 8-10 bin kişinin, işletme aşamasında ise 500-800 kişinin çalışması planlanıyor. Çalışma alanı olarak tanımlanan ve inşaat faaliyetlerinin yürütüleceği kesim yaklaşık olarak 63.2 milyon metrekare şeklinde  hesaplandı. Projenin inşaat faaliyetleri tamamlandıktan sonra kanal yapı yaklaşım sınırına kadar olan kesim diğer kamu ihtiyaçları için terk edilecek alan 25.75 milyon metrekare olarak belirlendi. Kanal için kullanılacak alan ise 37.5 milyon metrekare şeklinde açıklandı.

Kanal güzergahının yaklaşık 6 bin 149 metrelik kısmı İstanbul ili, Küçükçekmece ilçesi sınırları içerisinde, yaklaşık 3 bin 189 metrelik kısmı İstanbul ili, Avcılar ilçesi sınırları içerisinde, yaklaşık 6 bin 061 metrelik kısmı İstanbul ili, Başakşehir ilçesi sınırları içerisinde ve kalan yaklaşık 27 bin 383 metrelik  kısmı ise İstanbul ili, Arnavutköy ilçesi sınırları içerisinden geçiyor. Kanal güzergahının 1.724 metresi Marmara Denizi, 3 bin 680
metresi ise Karadeniz içerisinde kalıyor.

Kanal güzergahı boyunca toplam olarak 21 takım, 44 familyaya ait 124 kuş türü tespit edildi. Raporda tespit edilen kuş türlerinden bazılarının proje alanının belli bölümlerini kışlama alanı, üreme alanı ve konaklama alanı olarak kullandığı belirtilerek “Proje faaliyetinin kuşlar üzerine olacak en büyük etkisinin habitat kaybı olacağı düşünülmektedir. Küçükçekmece Gölü, proje sahasında tür çeşitliliği bakımından en zengin alandır. Hem kışlayan türler, hem üreyen türler hem de göç sırasında konaklayan türler için çevresinde ve su gövdesinde elverişli alanlar oluşturmaktadır. Bu alanların kaybedilmesi sonucunda bazı kritik önemde türlerin üreme ve kışlama popülasyonları etkilenecektir. Bunları önlemek amacıyla Küçükçekmece Gölü’nün bir kısmının sedde ile ayrılarak mevcut hali ile korunması ve Altınşehir’deki sazlık alana benzer bir habitatın muhafaza edilen göl alanı içerisinde oluşturulması önerilmektedir” denildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.