Kamu İhalelerinde Rekabet Bitti, İptaller Başladı!

Kamu İhalelerinde Rekabet Bitti, İptaller Başladı!

Eskiden kamu ihalelerinde kıran kırana bir rekabet olduğunu belirten Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği Başkanı Alaattin Epözdemir artık ihalelere 2-3 firmanın katıldığını, bazı ihalelerin ise katılım olmadığı için iptal edildiğini söyledi.

A+A-

İnşaat maliyetlerinin sadece özel sektörü değil aynı zamanda kamu yatırımlarını da etkilediğini belirten Epözdemir, “Sadece özel sektör açısından değil kamunun da maliyetine oluyor ve kamunun yatırımları ne olacak? Bugün İzmir’de devam eden ciddi bir proje yok. İşine geldiği zaman herkes müteahhitleri suçluyor. Günah keçisi olarak kabul edildik. Bugün Türkiye’nin en büyük üçüncü kenti olan İzmir’de şantiye çalışmıyor. İnsanlar kan alıyor. Müteahhitler alacakları konusunda dert yanıyor. Kimsenin sabrı kalmadı” dedi.

İHALELER İPTAL OLUYOR

Kamu ihalelerine giren müteahhit sayısında ciddi bir azalış olduğunu belirten Epözdemir, “Geçmişte kamu müteahhitleri kıran kırana mücadele ediyorlardı. 50-100 milyonluk bir ihaleye çıkılıyor bugün 2-3 firma dahil oluyor. Pek çok ihale de katılım olmadığı için iptal oluyor. Bu koşullar rekabetçiliği de yok etti. Bugün idarelerin verdiği ihalenin üzerinde teklifler veriliyor idare de ihaleyi iptal etmek durumunda kalıyor. Son dönemlerde İzmir için pek çok önemli proje iptal oldu. Biz önümüzü göremiyoruz” diyerek kamu projelerinin ilerleyen günlerde azalacağına da dikkat çekti. ‘

HEM FİYATLAR ARTIYOR, HEM DE ÖDEMELER GECİKİYOR

Yerel seçimlerden sonra el değiştiren belediyeler sebebiyle hayatın durduğunun altını çizen Epözdemir, “Eskiden ödemeleri 90-120 günde alıyorduk artık bu da bir sorun olmaya başladı. Hem fiyatlar artıyor hem de ödemeler asgariye düşüyor. Kredi bulmakta zaten sıkıntı çekiyoruz. İhaleye girerken ödemeyi alamayacağız korkusu yaşıyoruz. Güncel olarak Türkiye’nin hiçbir kurumunda sağlıklı bir ödeme söz konusu değil. 31 Mart yerel seçimlerinden sonra birçok yerde belediye yönetimleri el değiştirdi. Her yeni gelen yönetimle birlikte en az 2-3 ay boyunca hayat duruyor. Ödemeler duruyor, işler devam etmiyor. Yeni bir yönetim, yeni kadrolar da sektöre ket vuruyor” açıklamalarında bulundu.

HALK BETON UYGULAMASI GELSİN

Çimento ve beton fiyatlarının artışı sebebiyle ya kendi çimentolarını üreteceklerini ya da yerel yönetimlerin bu konuda el atması gerektiğini belirten Epözdemir, “Bizim geçmişten beri bu tip düşüncelerimiz var. Müteahhit örgütleri bir araya gelip kendi firmalarını kuracak, sonuç itibariyle konu oraya gidecek. Onun dışında keşke kamu bir imkan yaratsa bu konuda. Belediyeler, ilgili birimler böyle bir hizmet yapabilseler keşke. Halk Ekmek’ten daha önemli bir noktada. Yerel yönetimlerin de bu anlamda bir sürü tüketimi var. İzmir Büyükşehir Belediyesi pek ala bu tekele mahkum olmayabilir. İZBETON’un beton santralini faaliyete sokabilmeli. Çimento üretim kooperatifi dışında bir çözüm göremiyorum. Belediyeler en azından kendi küçük şantiyelerinde kendi betonlarını üretebilirler. Buna bir çözüm bulunmalı” diyerek çözüm alternatifi ortaya sundu.

Kaynak: Egedesonsöz

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.