İzmir’in Yatırım Potansiyeli

İzmir’in Yatırım Potansiyeli

İzmir her geçen gün değerini artırmayı sürdüyor. İzmir-İstanbul otoyolu gibi önemli projelerin tamamlanması ve İzmir’in sakin şehir sınıfında yer alması, yatırımcıların kente dikkatini artırdı

A+A-

4 milyon 428 bin 875 kişilik nüfusu ile Türkiye’nin 3. büyük kenti olan İzmir için 2009 yılında gerçekleşen bir ihale dönüm noktası oldu.

2009 yılında Yap-İşlet-Devret modeliyle İzmir-İstanbul otoyol ihalesini kazanan  Nurol, Özaltın, Makyol, Astaldi ve Göçay ortaklığı 2010 yılında inşaata başladı.

2015 yılının Ekim ayında İzmir-İstanbul otoyolunun ilk etabı açıldı. Otoyol 4 yıllık süre içerisinde etaplar halinde açılmaya devam etti. Ağustos 2019’da İzmir-İstanbul arası mesafeyi 7 saatten 3,5 saate indiren otoyolun tamamı hizmete girdi.

Otoyolun İzmir’in gayrimenkul sektörü üzerindeki etkisi çok büyük oldu.

İzmir-Ankara hızlı tren projesi, Çandarlı limanı, Kemalpaşa Lojistik Köy, Körfez Geçiş Projesi, İzmir Antalya Otoyolu gibi mega projelerin gündeme gelmesi Çandarlı Otoyolu, Sabuncubeli Tüneli gibi projelerin tamamlanması ile beraber İzmir trendi daha da yükseldi.

Türkiye, gözünü İzmir’e dikti.

Diğer mega şehirlere göre daha sakin bir yaşamın olması, sosyo-kültürel dinamikleri ve coğrafi güzellikleriyle körfez kenti olan İzmir Türkiye’nin özdeşi haline geldi.

İstanbul, tarihindeki ilk göçü İzmir’e verdi. İstanbul başta olmak üzere birçok ilden beyaz yakalı İzmir’e taşınmaya başladı. İzmir göç aldıkça değeri daha da arttı. Dünyada gayrimenkul fiyatlarının en hızlı arttığı şehir oldu.

İzmir, mega projelerle değer kazandı, pandemi ile zirve yaptı.

2015 yılından itibaren gayrimenkuller hızlı bir şekilde değer kazanmaya başladı. İzmir, gayrimenkulde gözde bir şehir haline gelince inşaat firmalarının da dikkatini çekti. İstanbul ve Ankara’nın büyük inşaat şirketleri İzmir’de yatırım yapmaya başladılar.

İstanbul merkezli inşaat şirketleri Rönesans Holding, Dap Yapı, Teknik Yapı, İlk İnşaat, Kaf İnşaat, Orjin Grup; konut, otel, AVM projelerine imza attı.

Ankara merkezli Türkerler, Pekintaş, Ataseven Group, Burakcan İnşaat ise milyarlarca liralık projelerin altına imza attı.

Batıçim’in yüzde 30’luk hissesini satın alan Ankara merkezli Çiftay İnşaat da İzmir’de 100 milyon dolarlık konut yatırımı yapacak.

Nef, İstanbul dışındaki ilk iş geliştirme ofisini İzmir’de açtı. Torunlar GYO ve Demir İnşaat yeni kent merkezinde arsa satın aldı.

İstanbul ve Ankara merkezli birçok inşaat şirketinin İzmir’de arsa arayışları devam ediyor.

Yazlık ilçelerde 12 ay yaşam

Pandemi ile beraber gayrimenkul sektörü yeniden şekillendi. İnsanlar evlerinde daha çok zaman geçirmeye başladı. Buna bağlı olarak geniş evlere ve geniş balkonlara talep arttı.

Evden çalışma modeli yaygınlaştığı için yazlık ilçelerde 12 ay yaşam test edilmeye başlandı. Yazlık bölgelerin kış nüfusu 2 katına çıktı. Talebe bağlı olarak konut ve arsa fiyatları da katlandı.

Çeşme, Urla, Güzelbahçe, Seferihisar, Karaburun, Foça ve Dikili gibi yazlık bölgelerde fiyatlar katlandı. Çeşme,13.769 TL ortalama metrekare konut fiyatıyla Türkiye’nin en pahalı ilçesi haline geldi. Şehir merkezinde markalı konut projelerinde 1 milyon liranın altında konut neredeyse kalmadı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.