İzmir’de Yabancıya Konut Satışları İstenilen Seviyeye Ulaşmadı

İzmir’de Yabancıya Konut Satışları İstenilen Seviyeye Ulaşmadı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yabancılara yapılan konut satışları 2021 yılında önceki seneye göre yüzde 43,5 yükseldi. İzmir'de bu yükselişten payını aldı ve yabancıya konut satışında şehirler arasında 7. sıraya yerleşti.

A+A-

Konut sektörü temsilcileri bu durumun tanıtım eksikliği, plansız yapılaşma ve prestijli konutların yetersizliğinden kaynaklandığına vurgu yaptılar. Dünya Gazetesi'nden Duygu Göksu'nun haberine göre; döviz kurlarında yaşanan artışın yabancılar için Türkiye’nin konutlarını çok cazip hale getirdiğine dikkat çeken İzmir Müteahhitler Derneği (İMDER) Başkanı İslam Yıldırım, şu açıklamalarda bulundu:

“Yabancıya konut satışları artıyor ancak toplam satılan konuta göre oranı düşük. Sektörü, yabacılara satılan konut hareketlendirir diye bir öngörüde bulunamayız. Türkiye’nin yıllık konut ihtiyacı 700 bin, buna yatırımcıları da eklediğimizde 1 milyon sınırına dayanıyor. 2021 Haziran’ında 3 TL olan demirin kilogram fiyatı 15 TL’ye çıktı, 1 metreküp beton 180 TL’den 550 TL’ye çıktı. Malzemelerin hepsine zam geldi, bu şartlarda inşaat yapmak çok zor.”

İzmir’de prestijli konut üretiminin yetersiz olduğunun altını çizen Yıldırım, “Orta Doğu ülkeleri, İngiltere gibi yerlerden gelen yabancılar prestijli, içerisinde sosyal alanlar olan, güvenlikli konutlara ilgi gösteriyorlar. Bu tarz projeler yetersiz olduğundan İzmir, yabancıya konut satışında 7’inci sırada kaldı. İzmir, geçmiş yıllarda körfezin etrafında bir hilal şeklinde dizilmiş ve nüfusun yüzde 75’i buraya çekilmiş. Sosyal tesisler, ulaşım olanakları gibi imkanlar buralarda kümelenmiş” diye konuştu.

İstanbul, Ankara ve birçok Anadolu şehrinde kentinde dışında da yaşam alanları kurulduğuna vurgu yapan Yıldırım, “Antalya, Konya, Eskişehir, Adana  bizi geçti. İzmir bunu yapamadı. Yıllarca körfez etrafında konut ürettik. Bu yapıların da yüzde 65’i riskli. 1999’da yapılan deprem master planında hala bir çalışma yapılmadı. İzmir’in sadece barınma değil, alt yapı ve trafik sorunu da var. 2030’da şehrin nüfusunun 6 milyon olması bekleniyor. Öncelikle İzmir için planlama şart” dedi. 

“Kentimizi tanıtırsak payımızı yüzde 10’a çıkarabiliriz”

Yaşamak, yatırım yapmak ve vatandaşlık almak için gayrimenkule yönelen yabancıların sayısının çok fazla olduğunu aktaran Karşıyaka Yapı Müteahhitleri Derneği (KAMDER) Başkanı ve İzmir Ticaret Odası İnşaat Komitesi Meclis Üyesi Niyazi Gültekin ise “İnşaat maliyetlerinin iki katına çıktığı, ev fiyatlarının vatandaşın alım gücünü aştığı, konut kredisi faizlerinin çok yüksek seyrettiği bu piyasada yabancıya konut satışlarının yüzde 43,5 artması sektörümüze can suyu oldu. Yabancıya konut satışının kur avantajının devam etmesiyle birlikte 2022 yılında daha da artacağına inanıyoruz” açıklamasında bulundu. 

İzmir’in Türkiye’de en çok konut satılan 3’üncü kent olduğuna ve 86 bin 722 adet konut satışı ile toplam satışlardan yüzde 5,8 pay aldığına dikkat çeken Gültekin, “Ama yabancıya konut satışında sadece yüzde 2’lik paya sahip olması çok üzücü. İzmir’de yabancıya konut satışları arttı ama istediğimiz seviyeye ulaşmadı. İklimi, doğası, körfezi, tarihi, sosyo-kültürel değerleriyle öne çıkan İzmir’in daha fazla talep görmesi lazım. İzmir, İstanbul’dan ve diğer büyük şehirlerden göç alan, herkesin öncelikli yaşamak istediği bir şehir. Yurt dışından gelenler de İzmir’e çok hızlı uyum sağlıyor. İzmir keşfedilmeyi bekliyor. Bu yüzden yurt dışında daha iyi tanıtmamız gerekiyor. Kentimizi iyi tanıtabilirsek yabancıya toplam satış içindeki payını kısa süre içerisinde yüzde 10’un üzerine çıkarabiliriz” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.