İnşaat Sektörünün 9 Talebi Murat Kurum'a İletildi

İnşaat Sektörünün 9 Talebi Murat Kurum'a İletildi

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genişletilmiş Türkiye Toplantısında, inşaat sektörünün acil çözüm bekleyen 9 talebi Çevre ve Şehircilik bakanı Murat Kurum'a iletidli.

A+A-

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genişletilmiş Türkiye Toplantısı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, AK Parti Ankara Milletvekili Barış Aydın ve AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır’ın katılımıyla İMKON Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi.

İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, Konfederasyon Genel Merkezindeki toplantının açılışında yaptığı konuşmasında, toplantının Konfederasyona bağlı inşaat müteahhitlik alanında faaliyet gösteren Anadolu’nun dört bir köşesinden 41 ili temsilen gelen Bağlı Birliklerin Dernek Başkanlarının da katılımıyla başarıyla gerçekleştiğini ifade etti.  

Bakan Kurum’un 120 bin üyesi olan İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu’nun (İMKON) inşaat sektörünün zor günlerden geçtiği bir dönemde, ziyaretlerinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Tahir Tellioğlu, ziyaret hakkında bilgi aktarımında bulundu.  Türkiye'nin dış kaynaklı entrikalarla karşı karşıya olduğu zor bir dönemden geçtiğini belirten Tellioğlu, "Sektörün zorda olduğu böyle bir dönemde, Sayın Bakanımızın sektörün sorunlarını dinleme anlamında teşrif etmeleri bizim için memnuniyet verici” diye konuştu. 

Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri olan inşaat sektörünün, son ekonomik daralmayla birlikte tıkanma sürecine girdiğini söyleyen Tellioğlu, konfederasyona bağlı sektör temsilcilerinden ve konunun muhataplarından, acil çözüme kavuşturulması gereken talepleri inşaat sektörü temsilcileri adına; Konfederasyon Genel Başkanı  Tahir Tellioğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a iletti. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, sektörün sıkıntılarının birçoğuna katıldığını, ancak bunları el birliğiyle birlikte çözebileceklerini ifade etti. 

Konfederasyon Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, inşaat sektörünün sorunlarının çoğunun, önüne gelenin sorumsuz ve kolayca müteahhit olmasından  kaynaklandığını, bunun engellenmesi için Türkiye’de acilen Müteahhitler Odaları Birliği’nin kurulmasının gerektiğini vurgulayarak, inşaat sektörü adına aşağıdaki maddeleri Bakan Murat Kurum’a arz etti: 

1-Son gelişmelerle tamamen tıkanan inşaat sektörünü hareketlendirmeye yönelik;  bir kısım dinamik adımlar atılmalıdır.

a) Sıfır konut ve işyeri satışlarında geçici bir süreliğine yeni yapılardaki alım satım tapu harçlarının sıfırlanması.
 
b)Belli sosyal vasıfları barındıranlara Örn: Hiç evi olmayanlara, 150 metrekare altı, 250 bin TL, banka ve devlet desteği ile ucuz konut kredisi imkânı sağlanması, bu konuyla ilgili konut kredi (KGF) fonunun kurulması.

c) Yabancılara konut ve gayrimenkul satışlarında reklam ve fuar desteği sağlanması.

2- Kat karşılığı veya hasılat paylaşım modeli ile iş yapan müteahhitlerin genelde sözleşmelerinde olan formajör halleri maddesi işletilerek, bu durağan piyasada işleri zamanında yetiştirme riski oluştuğu için müteahhitlerin arsa sahipleri tarafından cezai müeyyedilerle karşılaşmamaları için yapıların büyüklüğüne göre, 12-24 ay ek süre verilmesinin sağlanması.   
 
3)-Yıl sonu itibariyle yürürlüğe girecek olan yeni yapı denetim uygulamasının bugünlerde, imar barışında bulunan önemli bir kısım yapıların, yapı denetim sorumluluğunda olmalarına rağmen, bu kaçak inşaatlarla ilgili çoğu yapı denetimlerin görevleri gereği, hiçbir kaçak yapı bildiri işlemi yapmamış olduğu da ayrıca değerlendirildiğinde,” bu sistemin yeniden sorgulanıp, revize edilip, yeni uygulama modeli amacına uygun şekilde belirlenene kadar ertelenmesi. 

4- Tamamen duran veya durağanlaşan kentsel dönüşümün yeni teşvik hükümleri ile desteklenmesi.   

5- Son bir yılda yüzde 130 artan başta demir, kablo, çelik, mekanik vs. inşaat malzeme fiyat artışları takip edilerek, fırsatçılık yapanlara karşı idari tedbir alınması. (Karaborsa, stokçuluk, parası verildiği halde malı teslim etmemek gibi.)   

6- Müteahhitlerin kat karşılığı yaptığı inşaatlardaki imalat ilerleme seviyesine göre, hak ediş payları olan gayrimenkul haklarını, sattıkları 3. şahıslar hariç, sadece yüklenici firmaların veya gerçek kişilerin, tapu harcı ödemeksizin bedelsiz devir almalarının sağlanması. 
 
7-Kamu müteahhitlerine 2017’den başlayarak fiyat farkı verilmesi, fesih kararnamesinde bugünkü olağanüstü sebeplerden dolayı teminatlarını 2018 yılı 6. Aydan sonra yakanlara da iade edilmesi.

8-İçerde sıkışarak sürdürülebilirliğini kaybeden müteahhitlik sektörünün ülkemiz ekonomisine daha çok zarar vermemesi için yurt dışına çıkışının desteklenmesi, bu şekilde ülkemize döviz getirici alan açılması.  

9- Bütün bu işleri kamu idarelerinin sahada daha başarılı uygulaması için, ihtiyaç halinde dinamik özel sektör desteği ve işbirliğinin tesisi açısından zaruriyet gerektiren yasal zemini ve temsil ehliyet ve kabiliyeti olan Müteahhit Odaları Birliği’nin bir an önce kurulması.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.