İnşaat Sektörü Yeni Projeler İçin Çalışmalara Başladı

İnşaat Sektörü Yeni Projeler İçin Çalışmalara Başladı

Düşük faiz oranlı kredi kampanyası sayesinde son iki ayda 420 bin adet konut satıldı. Konut satışlarından 140 milyar liralık gelir elde edildi. Stokları tüketen müteahhitler yeni projeler için çalışmalara başladı.

A+A-

Kamu bankalarının düşük faiz oranlı konut kredisi kampanyasıyla Haziran ve Temmuz aylarında konut sektöründe çifte rekor yaşanırken, bankacılık sektörünün konut kredi bakiyesi 2 ayda 47,5 milyar TL artışla 261,8 milyar TL'ye çıktı.

Kamu bankaları, normalleşme sürecine geçiş ve sosyal hayatın canlanması amacıyla vatandaşların kredi ihtiyaçlarını uygun şartlarda sağlayabilmesi için Haziran ayı başında önemli paketleri hayata geçirdi. Böylece kamu bankaları konuttan taşıta, beyaz eşyadan mobilyaya kadar geniş yelpazede hem bireysel tüketicileri hem de firmaları rahatlatacak düşük faizli kredi kampanyalarını duyurdu. 

Konut kredi faiz oranları aylık düzeyde tarihin en düşük seviyesi olan yüzde 0,64 seviyesine çekilirken, 250 alt sektörü harekete geçiren inşaat sektörünün canlanmasına ve ertelenen taleplerin de gerçekleşmesine büyük katkıda bulunuldu. 

İki aylık konut satışı 400 bini aştı

Kamu banklarının tarihi düşük konut kredi kampanyaları Haziran ve Temmuz aylarında konut satışlarında rekorlar yaşanmasını sağladı. Haziran ayında 192 bin 12 adetle en yüksek haziran ayı konut satış rakamı kaydedildi. Geçen ayda da 229 bin 357 adetle tüm zamanların en yüksek aylık konut satış rakamı görüldü. Böylece iki aylık dönemde toplam 419 bin 369 adet konut satıldı. 

2019'da satılan 1,35 milyon adetlik konutun 3'te birinin yalnızca iki ayda satılması da önemli bir başarı göstergesi olarak kayıtlara geçti.

Sektör temsilcileri, ekonomi yönetiminin ve kamu bankalarının desteği ile inşaat sektörünün tekrar eski güçlü günlerine dönüş sinyalleri verdiğini ve yeni projeler için şimdiden çalışmalara başlandığını belirtti.

İpotekli konut satışlarında da Haziran ve Temmuz aylarında tarihi rekorlar kırıldı. Son iki ayda sırasıyla 101 bin 504 adet ve 130 bin 721 adet olmak üzere toplam 232 bin 225 adet ipotekli konut satıldı. 

Konut kredileri 7 ayda 63,1 milyar lira arttı

Kamu bankalarının düşük faiz oranlı kredileri etkisini göstermeyi sürdürürken, ülke genelinde Haziran ve Temmuz aylarında kullanılan konut kredi tutarında rekorlar yaşandı. 

1 Haziran-31 Temmuz itibarıyla konut kredi bakiyesinde 47,5 milyar TL ile tüm zamanların en yüksek artışı kaydedildi. Konut kredi bakiyesi 31 Temmuz itibarıyla 261 milyar 763 milyon TL'ye ulaştı. Geçen yıl sonundan bu yana ise konut kredi bakiyesi 63,1 milyar TL artış göstererek rekor tazeledi.

"Konut ödemelerinin büyük kısmı alternatif yatırım araçlarından geldi"

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, AA muhabirine yaptığı açıklamada düşük faiz kampanyasında satılan konutlardan ipotekli olanların yüzde 85'inin, ipoteksiz olanların ise tamamının reel sektöre kaynak olarak aktarıldığını belirtti.

Durbakayım, bu açıdan bakıldığında satışların reel sektör için çok önemli bir can suyu olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Nakit olarak banka kredisi kullanılmadan satılan konutların büyük bir kısmının ödemesinin alternatif yatırım araçlarından geldiğini düşünüyoruz. Aslında döviz ve altın bozdurarak alınan konutlara cazip oranlı indirim, vergi muafiyeti gibi özel bir teşvik getirilirse söz konusu tasarrufların ekonomiye kazandırılması hızlanabilir.”

"Son iki ayda 140 milyar liralık konut satıldı"

Demand Grup Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Demirbaş da son iki ayda 420 bin civarında konut satıldığını dile getirerek, bu sayede reel sektöre ciddi bir kaynak girdiğini aktardı.

Gayrimenkul veri analiz platformu Endeksa verilerine göre Temmuz sonu itibarıyla Türkiye genelinde ortalama konut fiyatlarının 327 bin TL olduğunu belirten Demirbaş, şunları kaydetti: 

"Son 2 ayda 420 bin adet konut satıldığını göz önüne aldığımızda reel sektöre yaklaşık 140 milyar liralık kaynak girdiğini görüyoruz. Bu rakam, sadece inşaat sektörünü değil betondan demire, mobilyadan perdeye kadar 200’den fazla sektörü direkt etkiliyor. Hükümetin başlattığı kampanyanın reel sektöre nasıl bir katkı sağladığını net bir şekilde görebiliyoruz."

"Yastıkaltındaki para ekonomiye kazandırıldı"

Atalay Demirbaş, yaklaşık 140 milyar TL'nin 47,5 milyar TL'sinin bankalardan çekilen kredi olduğunu ifade ederek, geri kalan tutarın vatandaşların kendi parası olduğunu belirtti. 

Bu dönemde özellikle altın ve dolar bozdurarak konut alanlara sık rastladıklarına dikkat çeken Demirbaş, şöyle konuştu: 

"Kampanyayı fırsat bilen vatandaşların bir kısmı kredi çekerken, diğer kesim de yastık altındaki parasını çıkardı. Altın ve doların tarihi zirveleri görmesi de vatandaşları konuta yönlendirdi. İnsanlar bu dönemde konut almanın avantajlı olduğunu düşündü. Sonuç olarak hükümetin başlattığı kampanya sayesinde yastık altındaki altın ve döviz gibi tasarruflar ekonomiye kazandırılmış oldu."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum