İnşaat Sektörü İçin 2017 Fırsat Yılı

İnşaat Sektörü İçin 2017 Fırsat Yılı

İzmir İnşaat sektörünün önemli isimleri 2017 yılındaki sektör öngörülerini İnşaat Deryası’na anlattı. İnşaat sektörü 2017 yılından umutlu. Sektör temsilcileri hem çevre şehircilik bakanlığının yeni uygulamalarını hem de döviz artışını fırsata çevirme niye

A+A-

2016 yılında Türkiye ekonomisi zor bir süreçten geçti. 15 Temmuz darbe girişimi, terör olayları, Rusya krizi, Suriye olayları, döviz artışı gibi birçok olumsuz gelişmenin gölgesinde Türkiye ekonomisi ayakta durmaya çalıştı. Siyasal gelişmelerden kaynaklı ekonomik sarsıntıdan en çok etkilenen sektörlerin başında Türkiye’nin lokomotifi İnşaat yer aldı. Konut faizlerinde indirim, KDV indirimi, Peşinatın yüzde 20’ye düşürülmesi gibi önlemlerle inşaat sektörü bu krizden korunmaya çalışıldı. Ancak belli bir düzeyde gerileme yaşandı. 2016 yılında zor bir süreçten geçen inşaat sektörü 2017 yılına umutla bakıyor. İşte sektör temsilcilerinin 2017 değerlendirmeleri

İMAR SORUNLARI KÖKLÜ BİR ÇÖZÜME KAVUŞACAK

Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır;

2016 yılı darbe girişimi ve döviz artışlarından dolayı kötü geçti. 2017’de çok daha umutluyuz. Çünkü 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ülkemizin ne kadar sağlam temellere dayandığını, yıkılmadığını hep birlikte gördük. 2017’de İnşaat sektörü 3194 numaralı imar kanunu bütün bölgelere göre revize edilecek. İnşaat sektörü önündeki imar sorunlarının köklü bir çözüme kavuşacak. Yeni düzenlemelerle inşaat sektörüne çok olumlu yansıyacak. Ekonomik anlamda ülkemizin 2017 yılında bir önceki yıla göre çok daha iyi bir ivme yakalayacağına inanıyorum.  Şu anda Türkiye genelinde konut talebinin en fazla olduğu il İzmir.  Çünkü yeni imar reformuyla arsa sıkıntısından dolayı hayata geçirilemeyen projelerin önü açılacak. İnciraltı imar sorunun çözülmesi, körfez geçiş projesinin hayata geçirilmesi ve başbakanımızın İzmir’de yatırıma yönelik olumlu düşünceleri İzmir’i bir adım daha ileriye taşır.

İNŞAAT SEKTÖRÜ 2017’DE İLERLEME KAYDEDECEK

İzmir Müteahhitler Derneği Başkanı İsmail Kahraman;

İnşaat sektörü olarak 2017 yılından umutlu olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Hafta Geçtiğimiz İMKON sektör çalıştayında çevre şehircilik bakanımız önemli açıklamalarda bulundu. Yeni tip imar yönetmenliğinde sektörün önünü açacak düzenlemeler yapılacağını, Ankara’da masa başında değil, iller düzeyinde plan yapma yetkisini belediyelere vereceklerini, imarda kırmızı çizgiler belirleyip kent kimliği oluşturulacağını, geleneklere özgü mimari çalışmalar yapılabileceğini ifade etti. Gayrimenkul Borsasının kurulması, Kentsel dönüşümde ada bazlı çalışmalar yapan müteahhitlere destek verilmesi gibi desteklerle inşaat sektörü daha hızlı ilerleme kaydedecek. Bakanımızın bu açıklamaları ışığında sektörün çok iyi ilerleme kaydedeceğine inanıyorum. İnşaat sektörü 2017’de daha az sorunla daha çok yatırıma imza atacaktır. Dövizdeki artış akabinde demir ve beton fiyatlarına zam geldi. Bu artışlar bazı projelerin başlama tarihinde revizyona gidilmesine neden oldu. Demir ve Betonda bu kadar yüksek zam yapılmasını sektör adına kabul etmiyoruz. Birlik ve beraberliğe ihtiyacımız olan bu günlerde ekonomimizi sekteye uğratacak davranışlardan kaçınmamız gerek. 2017 yılının Türkiye’de ve tüm dünyada barış, sevgi, hoşgörü yılı olmasını diliyorum. Türkiye’nin lokomotifi olan İnşaat sektörünün yeni yıla umutla girdiğini belirtebilirim.

YENİ YIL YENİLİKLERİN YILI OLACAK

Karşıyaka Yapı Müteahhitleri Derneği (KAMDER) başkanı Niyazi Gültekin;

2017 yılında Mesleki Yeterlilik belgesi zorunluluğu, tulum beton, yeni tip imar yönetmenliği, Gayrimenkul sertifikası, yapı denetim yasasında yapılacak değişiklikler gibi birçok yeni uygulama hayata geçirilecek. Ancak birçok uygulamanın değişeceği bu yeni yıla adaptasyon sürecinde hassas davranılmalı. Mağduriyetler en minimuma indirilmeli. Hem kamu hem de özel sektörün tek gayreti inşaat sektörünü daha ileriye taşımak olmalı. Yeni uygulamalara uyum sağlayabilirsek sektörün ilerleyen yıllarda büyüme hızı artarak devam edecektir. İnşaat sektörü için 2017’nin önceki yıllara göre daha verimli geçeceğini düşünüyorum. Yeni yılın hem ülkemiz hem de sektörümüz açısından hayırlı bir yıl olmasını diliyorum.

YATIRIM YAPARKEN TEDBİRLİ DAVRANMAK LAZIM

Karşıyaka Müteahhit ve İş Adamları Derneği Başkanı Zeki Yüksel

İnşaat sektörü ülke ekonomisinin belkemiği. Ülkedeki sosyal olaylar, dövizin artması, ekonomik durgunluk inşaat sektörünü de etkiliyor. Ben inşaat sektörünün durumunu iç açıcı görmüyorum. Yeni yılda bu sıkıntıları aşıp aşamayacağımız konusunda kaygılıyım. Bir yandan da ülke ekonomisinin ağır bir darbe almaması için yatırımların devam etmesi gerekiyor.  Ülke ekonomisi ayakta tutmak için İnşaat yatırımları şart. Bir taraftan yatırım yapmak lazım, bir taraftan tedbirli davranmak lazım. Yatırım yaparken emin adımlarla ilerlemek gerekiyor

2017’DE YERLİ MARKALAR TREND OLACAK

Eczacıbaşı İntema Ege ve Akdeniz bölge müdürü Mustafa Kepezlioğlu;

2017 yılı yerli sermayeli inşaat malzemesi üreticileri için büyük bir fırsat yılı olacak. Dövizin artmasıyla zaten 2016 yılının sonlarında yerli ürünlere talep oldukça arttı. 2017’de bu talebin daha da artacağını tahmin edebiliyoruz. İzmir inanılmaz bir şekilde büyüyecek. İzmir’de yerli ürün tüketimi Türkiye’nin iki katı fazla olacak. 2017’de yerli markalar Trend Olacak. Yerli ürünlere olan talep bir tık daha ileri gidecek.  Yerli firmaların da inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarını daha da büyütmesi ve tam donanımlı girmesi gerekiyor.

KRİZ FIRSATA ÇEVRİLMELİ

Egebeta Yönetim kurulu başkanı Gafur Alişer;

Öncelikle 2017 beklentileri çok önemli. ABD seçimleri, Türkiye’deki gelişmeler, Suriye olayları gibi önemli gelişmeler yaşadık. Artık önemli stratejik oyunculara ihtiyaç var. İhracatıyla, inşaatıyla, inşaat malzemesiyle , ekonomisiyle ayakları yere basan, inandırıcı yatırımcıya ihtiyacımız var. 2016’da herkes oluşacak tabloyu tahmin ediyordu.  2017’de yapılacak şey sıkı çalışmak ve ayakları yere basan programlı bir yeni ekonomi  söylemi geliştirmek. Dövizin yüksek olması dezavantaj gibi gözükse de bunu fırsata çevirmek mümkün. Stratejik olarak çok farklı bir durum oluşabilir. Bazen paranız çok değerli olduğu zaman ihracat yapamayabiliyorsunuz. Bunu iyi dengelemek lazım. Doğru bir programla her krizden sonra daha güçlü bir ekonomi ile çıkmak mümkün. 2017’de inşaat ihracatını artırarak ekonomide ciddi bir kalkınma yaratabiliriz.

Zübeyit Garip/ İnşaat Deryası

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.