Evini Kentsel Dönüşümle Yenilemek İsteyenler İçin 9 Maddelik Yol Rehberi

Evini Kentsel Dönüşümle Yenilemek İsteyenler İçin 9 Maddelik Yol Rehberi

İzmir İş Dünyası Derneği Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Feyyaz Sungur evini kentsel dönüşüm kapsamında yenilemek isteyen vatandaşlara uyarılarda bulunarak izlemeleri gereken yolu madde madde açıkladı.

A+A-

"Kentsel dönüşüm insanların çürük binalarını dönüştürüp daha sağlıklı yapılarda yaşamaları için bir fırsat. Ancak kentsel dönüşüm yaparken de kentsel dönüşüm mağdurları çıkartmayalım. Geçtiğimiz yıllarda yapılan kentsel dönüşümlerin mağdurları oldukça fazla" diyen Feyyaz Sungur yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı;

1.   İlk önce binanızın imar durumunu Belediyeden alınmalı, imar durumu değişmiş olabilir.

2.   Binanızı çevre ve şehircilik bakanlığının onay verdiği firmalara risk analizi yaptırın 2000 tarihinden önce yapılan binalar depreme dayanıklı çıkmayacaktır.

3.   Risk analizi çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından onaylandıktan sonra imar durumuna ve yönetmeliklere uygun projenizi yaptırın.

4.   Risk analiz raporu yapılıp, onaylandıktan sonra tapuya tescil işlemi gerçekleşir. İtirazların kesinleşmesinden sonra 60 gün içinde evler tahliye edilir.

5.   SPK onaylı uzmanlara değerleme raporu yaptırın.

6.   Bina malikleri, binanın yeniden yapımı ile yasanın uygulama yönetmeliğine göre herhangi bir kat maliki tarafından toplantıya davet edilir. Mevcut binada kiracı var ise kiracıya ve mal sahiplerine tahliye tebligatı yapılır. Tüm kat maliklerine yasanın uygulama yönetmeliğine uygun toplantı ihbarnameleri gönderilir.

7.   Günü, saati, yeri ve gündemi belli olan toplantıda, binanın yeniden yapım şekli ile en az 3/2 oranla karar alınır. Karara katılmayanlara, 15 gün içinde karara katılmamaları halinde, yasanın uygulama kriterlerine göre satış işlemi yapılacağı ihbarnamesi gönderilir. Karara katılmayanlar, 15 gün içinde sözleşmeyi imzalamaz ise, satış işlemi için ilgili idare tarafından satış işlemi gerçekleştirilir.

8.   Bina tahliye olduktan sonra, isteyen mülk sahipleri, kira yardımı talep edebilir ve 18 ay boyunca kira yardımı alabilir. Kat malikleri kendi binalarını, hiçbir müteahhide gerek kalmadan, kentsel dönüşüm kredisinden faydalanarak yaptırabilirler.

feyyaz-sungur.jpg

Evinizi dönüştürürken hata yapmamak için nelere dikkat edilmeli?

Eğer riskli bina münferit olarak yapılacak ise, mutlaka yetkili firmalara risk analiz raporu yaptırılmalı. Sonraki işlemlerde mutlaka kentsel dönüşüm, yani 6306 Sayılı Yasa hakkında tecrübeli kurumsal firmalarla çalışılmalı. İnşaat yaptırılacak firmaların bu konuda çalışıp çalışmadıkları kontrol edilmeli. Bu tarz inşaat yapmaları ve kurumsal firmalar olmaları önemlidir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.