Evin Gerçek Değerini Bulmanın Yolları

Evin Gerçek Değerini Bulmanın Yolları

Yeni bir ev satın alacak kişi evin gerçek değerini bilmiyorsa ne yapmalı? Evin gerçek değeri nasıl hesaplanır? İşte cevabı...

A+A-

Bir evin fiyatını belirleyen bir çok faktör bulunuyor. Evin merkezi konumda olması, ulaşım olanaklarına yakınlığı, dairenin ışık alması ve ön cephede bulunması gibi birçok faktör fiyatların artmasına neden oluyor. 

Satın almak istediğiniz evle aynı veya benzer konumda bulunan diğer satılık evlerin fiyatlarını emlak sitelerinde araştırıp alacağınız ev ile karşılaştırmanız ise oldukça önem taşıyor. 

1- Aylık kira bedeline göre değerin belirlenmesi

Kira bedeline göre evin değerinin belirlenmesi, en basit ve en doğru yöntemdir. Herhangi bir taşınmazın fiyatı, o taşınmazın ilerleyen yıllarda sahibine kazandıracağı paranın bugünkü değerine göre bulunur. Evin kira bedelini sahibine kazandırdığı para, toplam kira tutarını belirli çarpanlar kullanarak evin değerini belirleyici bir etmen olarak görebilirsiniz. Buna göre, kira bedeli yüksek bir evin değeri daha yüksek, kira bedeli düşük bir evin değeri de daha düşük olmalıdır.

Türkiye genelinde bir evin değeri ortalama 214 aylık kira bedeli olarak hesaplanır. İstanbul’da ise bu çarpanın ortalaması 212 aydır. Yani, alacağınız evi eğer bir yatırım olarak görüyorsanız, yatırdığınız paranın size geri dönme süresi yaklaşık 18 sene olacaktır. 

Dikkat edilmesi gereken nokta ise; çok yüksek değerli evlerde çarpanlar oldukça artabiliyor ve yatırımın geri dönüş süresi uzuyor. Değer milyonları bulduğunda kira çarpanları 30 hatta 40 yıla kadar yükseliyor. 

Kabul gören süreler ise iş yerleri için 14-16 yıl, konutlar için ise 17-20 yıl olarak belirlendi. Buna göre, ortalama 214 aylık kira bedelinin evin fiyatını verdiği kabul ediliyor. 

2- Aynı konumdaki evler ile kıyaslanarak fiyatın belirlenmesi

Aynı konumdaki evler ile kıyaslanarak fiyatın belirlenmesi yöntemi sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Ancak yeterli olup olmadığı uzun zamandır tartışma konusu. Yöntemin gerçekçi olabilmesi için kıyasladığınız evlerle almak istediğiniz evin yakın özelliklere sahip olması gerekiyor. 

Satın almak istediğiniz evin etrafındaki benzer evlerin metrekare başına fiyatlarını araştırmanız gerekir. Yöntem gayrimenkul değerleme uzmanlarının da sıkça kullandığı yöntemdir. Gayrimenkul değerleme uzmanı en az üç emlak ofisinden benzer evlerin tahmini metrekare fiyatını alır ve evin metrekaresinin çarpımıyla bulur.

Karşılaştırma yapılırken kullanacağınız en iyi yöntem benzer konum ve özelliklere sahip olan konutun birim metrekare fiyatını hesaplamaktır. Farklı büyüklüklerdeki evleri birbirleriyle karşılaştırıp doğru bedeli belirleyebilirsiniz.

Konutları değerlendiren özellikler:

1- Merkezi konumda bulunması
2- Ulaşım olanaklarının zengin olması
3- Yeni bina olması
4- Dairenin ışık alan (güney) cephede olması
5- Dairenin ön cephede yer alması
6- Dairenin ara katta yer alması (çatı, son kat, bodrum, veya 1. kat harici)
7- Binada asansör bulunması
8- Manzaraya sahip veya önünün açık olması
9- Ortak alanların olması (Spor salonu, sosyal tesis vb.)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.